17 Haftalık Gebelik

17 Haftalık Gebelik
17 Haftalık Gebelik

İçindekiler

Bebeğiniz Hakkında

Bu haftalarda kafasının yan taraflarında, normal yerine yerleşen kulaklar artık dışardan gelen sesleri işitmeye başlamıştır.

Rahim içinde duyabileceği o kadar çok ses var ki, kalbinizin güçlü atışı, kanınızın damarların içinde akması ve midenizdeki-bağırsaklarınızdaki gurultular…ayrıca rahimin dışındaki sizin sesiniz veya müzik gibi sesleri de duyabilir. Henüz sizin sesinizle, diğer sesleri ayırt edip edemediği çok net olarak bilinmemektedir.

Genel olarak birçok anne adayı bebeğin hareketlerini 17. haftada hissetmeye başlar, bunlar ufak tekmeler şeklindedir. Bu hafta bebeğiniz yaklaşık 150 gr ağırlığında ve 12-13 cm uzunluğunda, aşağı yukarı 1 kırmızı soğan boyutlarındadır.

Anne Adayı Hakkında

Kontrol için her doktora gidişinizde mutlaka şeker kontrolü amacıyla bir idrar tahlili ya da bazen kan tahlili yapılacaktır. Bunun amacı gebe bayanların %2’sinde görülen gebelik şekerinin kontrolüdür. Diyet, bazen de ilaçlar yardımıyla bu  bayanların kan şekeri kontrol altına alındığında, sağlıklı normal bir gebelikleri ve sağlıklı bir bebekleri olacaktır. Gebelik şekeri hakkında daha detaylı bilgi için “Hamilelik Şekeri” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Gebelikte Kilo Alımı ve Diğer Belirtiler

Günden güne vücudunuz hem içerde hem dışarda büyüyen bebeğinize uyum sağlayabilmek için bir değişim halinde. Cildiniz gerildiği için göğüsleriniz ve karnınızda kaşıntılar olabilir. Büyüyen karnınız yüzünden duruş şeklinizde bazı değişiklikler olabilir, buda bel-sırt ağrılarının başlıca nedenidir. İçeride mideniz sıkıştığı için bazen yanma, hazımsızlık veya gaz-şişkinlik şikayetlerinizin olması çok normaldir. Gebelik hormonları yüzünden zaman zaman duygu durum değişiklikleri de olası.

Aşağıdaki videolarda Prof. Dr. Murat Yayla, “Ayrıntılı Ultrason” hakkında bilgiler veriyor.

Hoşa Gitmeyen Gebelik Belirtileri

Bebeğinize yeterince yer açabilmek ve ilerde onu besleyebilmeniz için vücudunuzda birçok değişiklik oluyor, karnınızın büyümesi ,göğüslerdeki şişlik gibi bu değişikliklerin bazıları kabul edilebilirken, bazıları çok daha rahatsız edici olabilir.

  • Dişetlerinde Kanama

Bebeğinize yeterince besin sağlayabilmek için kan hacminin  belirgin olarak arttığını biliyoruz, bu artış diş etlerindeki şişme-ödem ile bir araya gelince dişetlerinde kanamaya yol açabilir. Gebelikte  diş  sağlığı ile ilgili merak ettiğiniz herşey için  Dişhekimimiz Pınar  Çağlar  Kaya’nın makalelerine  de  göz  atabilirsiniz…

Hamilelikte Diş Sağlığı (1)

Hamilelikte Diş Sağlığı (2)

  • Gerilmeye Bağlı Ciltte Çizgilenmeler

Gebelikte her kadında bu tür sorunlar olmaz, bu tamamen genetik yapınıza bağlıdır. Tartışmalı olmakla birlikte bunu önleyecek bazı özel karın kremleri vardır. Ancak birçok kadında bu çizgilenmeler bebek doğduktan sonra yavaş yavaş ortadan kalkar.

  • Kilo Alımı

Gebelik boyunca tahmini olarak 12-15 kilo alabilirsiniz. Bazı bayanlar için bu kilo alımı pek hoşuna gitmese de, bunlar büyüyen gelişen bebeğiniz için gereklidir. Alınan kiloların büyük kısmı kan ve göğüs gibi doku içinde biriken fazladan  sıvılara ve tabii ki bebeğinize bağlıdır. Eğer uygun bir gebelik diyeti yaparsanız fit kalabilirsiniz ve aldığınız bu kiloları da gebelikten sonra kolayca verebilirsiniz. Bazı bayanlar birkaç haftada hızla bu kiloları verirken, bazılarının tam olarak eski haline dönüşü 1 yıl sürebilir. Gebelikte beslenme ve kilo alımı hakkında daha detaylı bilgi  için diyetisyenlerimizin makale ve videolarına göz  atabilirsiniz…

Gebelikte Sağlıklı Beslenmenin 8 Altın Kuralı

Gebelikte Kilo Alımı…

Hamilelikte Beslenme Programı

Hamilelikte Kilo Almak Kader mi?

  • Siyah Çizgi

Tıp dilinde linea nigra denen bu siyah çizgi, büyüyen rahiminize yer açabilmek için, karın kaslarının gerilmesine bağlıdır ve bu göbek deliğinden vajinaya kadar uzanan kahverengi bir çizgidir,  bazen alt kaburgalara kadar da  çıkabilir. Doğumdan sonra da kaybolur

  • Şişme-Ödem

Büyüyen bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için vücudunuzda daha fazla su tutulur, bu şişmeyi önlemek yine bol bol sıvı almak ve de fırsat buldukça bacaklarınızı yukarı kaldırmakla mümkündür. Bacaklarınızdaki dolaşımı daha iyileştirmek için varis çorabı benzeri basınçlı bir çorap da kullanabilirsiniz.

  • Ciltte Lekelenme

Ciltteki pigmentasyon artışına bağlı olarak vücudunuzun meme başı gibi bazı bölgelerinde lekelenmeler olabilir, yine var olan çillenmelerde artış olabilir. Yüzünüzde de renkli bir leke görebilirsiniz, buna gebelik maskesi,  kloazma veya melasma gibi isimler de verilmektedir. Merak  etmeyin, bebeğiniz doğduktan sonra bu renk değişiklikleri de yavaş yavaş ortadan kalkacaktır. Melasma  hakkında daha detaylı bilgi için Cildiye Uzmanımız Canan İyigün’ün “Yüzdeki Lekeler – Melasma” adlı yazısındaki tavsiyelerine kulak verin…

17. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular

Soru: Bebeğe isim bulmak için en uygun zaman hangisidir?

Cevap: Ebeveynler ihtiyaç duydukları kadar önceden isim aramaya başlayabilirler, önemli olan bebeğiniz için güzel, ömrü boyunca problem yaşamadan taşıyabileceği ve de kolay söylenir bir isim seçebilmektir. Zamanlama kişiden kişiye değişir, ben hastanede bebekleri doğmadan birkaç dakika öncesinde internette isim arayan anne babalar da gördüm daha çocuk fikri olmadan yıllar önce buna karar verenler de. Doğumdan sonra haftalarca hala isim bulamayan anne babalar olduğu gibi, doğumdan önce buna karar vermiş fakat sonradan doğum sertifikasında isim değiştirenlerde olabilir.

Rahat ve sakin olun, kendinize zaman verin, bol bol düşünün, hayal edin ve arzu ederseniz Doktoramcam.com’un “Bebek İsimleri” bölümüne göz atabilirsiniz…

Soru: Gebeyim, genital bölgede siğiller var, bu bebeğime zarar verir  mi?

Cevap: Bebeklerin annelerinden genital siğil kapma olasılığı düşüktür, ancak bu durumdan bağımsız olarak bazı çocukların ses tellerinde veya bez bölgelerinde siğiller olabilir. Genital siğiller cinsel yolla bulaşan Human papilloma virus (HPV) enfeksiyonuna bağlıdır. Bayanlar bunu genellikle cinsel aktif yaşa ulaştıktan sonra kaparlar, çoğunda belirti yoktur, bağışıklık sistemi bunu yok eder.

Gebelikte bağışıklık sistemi biraz zayıflayabilir,  bu yüzden de genital siğillerde bir artış görülebilir. Gebelik boyunca yapılan tedaviler çok da başarılı olmayabilir, o yüzden gebelikten sonra bağışıklık sisteminiz yeniden güçlenince tedavi daha etkili olacaktır. Araştırmalara göre bebeğe bulaşmayı önlemek için sezeryan yapılması önerilmemektedir. Genital siğiller çok yoğunsa ve doktorunuz doğum sırasında sıkıntı yaratacağını düşünüyorsa ancak o zaman sezeryan gerekebilir.

Soru: Bebeğimin cinsiyetini ne zaman öğrenebilirim, ultrasonda hatalar olabiliyor mu?

Cevap: Ultrason gebelik boyunca bebekteki anormallikleri veya sakatlıkları taramak amacı ile yapılan bir incelemedir. Ancak doktorunuz ultrasonla bebeğinizin genel sağlık kontrolünü yaparken 16-17. haftalardan itibaren tabii ki cinsiyetini de görebilir. Ancak 18-26 hafta arası daha doğrudur. Ultrasonu cinsiyeti öğrenmek için bir olasılık olarak görüyorsanız, şuna hazırlıklı olun ki bebekler bunu göstermek konusunda her zaman çok daha istekli ve uyumlu olmayabilirler. Çoğu zaman cinsel organların görüneceği şekilde uygun bir pozisyonda durmayabilirler. Göbek kordonu  bazen erkek zannedilmesine  yol  açabilir, yani  bazen  hatalar  olabiliyor ve  doğumda sürprizlerle  karşılaşılabiliyor. Zaten sadece  cinsiyet  öğrenebilmek  için de  fazladan  ultrason  yapılması  önerilmez.

Bilmek veya bilmemek  bütün mesele bu… Sonuçta eşinizle birlikte alacağınız bir karar, ancak önceden bilmek emin olun doğumunuzun heyecanını ve bebeğinizin değerini azaltmayacak.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here