Sağlıklı yaşamın temeli anne karnında başlar. Bu nedenle gebelik döneminde sağlıklı beslenmek ve gebeliğin gerektirdiği bazı özel ilaveleri yeteri kadar almak çok önemlidir. Gebelik ve emziklilikte kadının beslenmesinde amaç; kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılayarak vücudundaki besin öğeleri yedeğini dengede tutmak, bebeğin normal büyümesi ve salgılanan sütün gerektirdiği enerji ve besin öğelerini tam olarak karşılamaktır.
Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.
Hamile kaldığını anne ilk öğrendiği andan itibaren beslenmesini annenin ele alması gerekiyor. Öncelikle yediklerini yazmasını ve nasıl beslendiğini iyice bir analiz etmek istiyoruz. Örneğin; Öğün atlıyor mu? Kahvaltı ediyor mu? Bu gibi sorulara cevap verdikten sonra annenin az ve sık besleneceği bir programa doğru yönlendiriyoruz. Öğün sayısını düzene koyduktan sonra yiyecek miktarını ve çeşitlerini ele alıyoruz.
Hamile kadınlar az ve sık beslenmeli
Örneğin; Uzun saatler bir şey yemeyip bir kerede büyük miktarlarda yiyorsa, hamile bir kadın bundan rahatsızlık duyacaktır, şişkinlik, gaz şikayetleri yaşayacaktır. Bu nedenle daha küçük miktarlarda, anneyi rahatsız etmeyecek yiyeceklerden oluşan menüler planlanır. Yine annenin çalışıyor olması bunu etkiler. Örneğin; İş yerinde yemek yemesi gerekiyorsa hamile kadının biz burada onu öğle yemeğine çıkan yemeklerinden veya çok sağlıklı bulmuyorsak bunları evden götürebileceği pratik menüler, pratik yemeklerle beslenme planı yapmaya çalışıyoruz.
Hamilelikte 4 besin grubu dengeli olmalı
Şöyle ki; Hamilelikte alması gereken, annenin alması gereken bazı besinler var: Bunlar; Özellikle süt, yoğurt grubu, tahıl grubu, et grubu sebze – meyve grubu gibi temel yiyecek gruplarından oluşuyor. Bu programın içerisinde bu temel besin grubunun olup olmadığını önce kontrol ediyoruz. Örneğin; Annenin yediklerini yazdığı günlükte hiç sebze yoksa, sebze konusunda annenin nasıl beslenmesine sebze ekleyeceğine kafa yoruyoruz. Böyle bir şekilde çorba olabilir, garnitür olabilir, etle beraber olabilir… Sebzeyi beslenmesine sokmasını öneriyoruz. Keza süt ve yoğurt tüketimini annenin çok önemsiyoruz. Günde 2-3 bardak süt içmesini istiyoruz. Süt olarak içmek istemiyorsa, mide bulantıları yaşıyorsa bunu çorbalarla, hafif, çok az şekerli sütlü tatlılarla veya yoğurt, ayran şeklinde veya kefir şeklinde beslenmesine nasıl sokacağını planlıyoruz.
Meyveler midenizi ekşitiyorsa kuru meyve tüketebilirsiniz
Yine meyvelerde aynı şey yaşanabiliyor. Bazen hamile kadınlar meyve yediği zaman mide ekşimesi şikayeti ile karşılaştıklarını söyleyip meyve yemekten uzaklaşabiliyorlar. Bu annelerin de yine anne adaylarına meyvenin kuru olabileceğini, kurutularak tüketilebileceğini ya da meyveyi çeşitlendirerek veya çok hafif tatlılarda kullanarak tüketebileceğini anlatıyoruz. Yine hamile bir kadının beslenme programını planlarken burada bireysel tutum çok önemli. Her anne adayının kendi kültüründe, kendi alışkanlıklarını çok değiştirmeden ama bunları doğru yönde düzene sokarak planlamaya çalışıyoruz. Hamile bir annenin, hamile bir kadının dediğim gibi özellikle alması gereken protein miktarı da çok önemli. Örneğin et yemeyebiliyor, balık yemeyebiliyor. Bu gibi durumlarda anne adaylarına biz alternatif yiyecekler, alternatif yemekler hazırlaması konusunda tavsiyelerde bulunuyoruz.