Zatürre Aşısı (Pnömokok Aşısı)

Zatürre Aşısı (Pnömokok Aşısı)
Zatürre Aşısı (Pnömokok Aşısı)

Halk arasında zatürre aşısı denmekle birlikte bu aşı pnömokokların yaptığı menenjit, septisemi gibi ağır hastalıklara karşı koruyucudur. Çalışmadan çalışmaya değişmekle birlikte %10-50 oranında orta kulak iltihabı ve sinüzit gibi basit enfeksiyonlardan da koruyabilir. Yıllardır uygulanan polisakkarit pnömokok aşısından en önemli farkı. Özel ve zor üretim teknolojisi sayesinde henüz yeterince güçlü olmayan bebeklerin bağışıklık sistemini bile uyarabilmesidir. Bu da bize aşının 2 aydan itibaren yapılabilir olmasını sağlar. Oysa polisakkarit aşı 2 yaştan önce yapılamamaktaydı.

Amerika ve Avrupa gibi gelişmiş ülkelerde 2000’li yılların başından beri uygulanan bu aşı, oldukça pahalı bir aşı olmakla birlikte, ülkemize de 2005 kasım ayında gelmiştir.

İkisi de pnömokok aşısıdır, Prevenar’da, Pnömo 23 aşısındaki 23 bakteri tipinden sadece 7 tanesi bulunur, ama konjüge aşı daha etkilidir neden? Konjüge aşı bağışıklık sistemini daha güçlü bir şekilde uyaracak bir teknolojiyle üretildiğinden daha uzun süreli ve daha güçlü bir koruma sağlar, bu 7 tip pnömokok menenjit, zatürre, bakteriyemi gibi en ağır enfeksiyon yapan bakteri tipleridir. 2008’den beri Sağlık Bakanlığımız tüm ülkede ücretsiz olarak 7’li aşıyı ( Prevenar ) 4 doz uygulamaktadır.  Mayıs 2011 itibariyle Sağlık Bakanlığının 7’li yerine 13’lü aşı uyugulamasına geçmiştir.

Özetle konjüge pnömokok aşısı aynı zamanda daha önce bahsettiğimiz Hib aşısı gibi bir menenjit aşısıdır. Yani biz menenjit aşısı olmuştuk buna gerek var mı sorusu yersiz bir soru olur. Çünkü bu başka bir mikroba karşı menenjit aşısıdır. Menenjit bir hastalık ismidir birçok mikrop menenjite neden olabilir.

Zatürre aşısı ne zaman yapılır?

Aşıya en erken 2-3 aylık gibi başlanabilir. Aşı takvimi 2-4-6-12 ay olmak üzere toplam 4 doz uyugulanır. 7’li aşının ruhsatı 9 yaşa kadar olmakla birlikte 5 yaş üstü uygulamalar çok gerekli değildir. Ancak özel durumlarda doktor önerisiyle veya ailenin isteği üzerine 5-9 yaş arası da uygulanabilir. 13’lü aşı 5 yaşa kadar uygulanabilmektedir. Daha önce Prevenar 7 ile aşılanan çocuklar 1 yaş sonra 2 doz veya 2-5 yaş arası tek doz 13’lü aşı ile aşılarını tamamlayabilirler. Aşının gözlenen çok ciddi bir yan etkisi yoktur. Bazen yapılan bölgede şişme kızarma ve ateş gibi yan etkiler geçici olarak görülebilir.

Hemen ücretsiz üye olmak ve aşı takvimini oluşturmak için

Bu aşı takvimine neden ihtiyacım var diyorsanız…

Aşağıdaki videolarda Uzm.Dr. İsmail Gönen ve Uzm.Dr. Duygu Gür Ünal, “Çocukluk Çağı Aşıları ve Özel Aşılar” hakkında bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here