Yürüteç Zararlı mı?

Yürüteç Zararlı mı?
Yürüteç Zararlı mı?

İçindekiler

Yürüteç Nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere bebeklerin yürümesini kolaylaştırıcı bir alet olarak tasarlanmıştır. Ancak gerçekler ne yazık ki böyle değildir, aslında yürüteç bebeği tembelliğe alıştırarak, bırakın kolaylaştırmayı yürümesini zorlaştırabilir bile. Hatta bazı gelişmiş ülkelerde yürüteç kullanımı, bazı sakıncaları dolayısıyla yasaklanmıştır.

Bazen ebeveynler yürüteci bir bakıcı gibi de kullanılabilmektedir, çocuğu yürütece koyarak anne işine dalabilir, kısa bir anda bile farkına varmadan bazı kazalar olabilir, dolayısıyla bu kesinlikle yapılmaması gereken bir davranıştır.

Çocuğum Neden Yürümüyor?

Yürüme Gecikmesi Ne Zamana Kadar Normal?

Çocuğunuzun daha çabuk yürümesi için bir aceleniz mi var?  Yok aslında hatta, normal sınırlarda olmak şartıyla ne kadar geç olursa o kadar şanslısınız, bunlar  iyi  günleriniz, çünkü bebek yürümeye başladıktan sonra sizin sorumluluğunuz ve iş yükünüzün  en az 2-3 kat artacağını  unutmayın.

Bebekler genellikle ortalama 12-14 aylıkken yürürler, ancak nadiren 9 ay kadar erken yürüyen ,18 ay kadar da geç yürüyen çocuklar olabilir. Bunun normal olup olmadığı mutlaka doktor muayenesiyle tespit edilmelidir. Baş tutma 3 ay, desteksiz oturma 8-9 ay iken, bundan sonraki gelişim aşamalarında çok bireysel farklılıklar görülür. Kimi bebek hiç emeklemeden erken yürürken, bazı bebekler 18 aya kadar emekler, yürümeleri gecikebilir, bazı bebekler hiç emeklemeyebilir poposunun üstünde hareket eden, karnı üstünde sürünen bebekler vardır. Eğer muayenesi normalse, herşey  yolundaysa tüm bunlar da olağan karşılanmalıdır. Yürüme gecikmesi ile  ilgili daha  detaylı  bilgi  almak  isterseniz  makalemizi okuyabilirsiniz…

Aşağıdaki videolarda, Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu, “Yenidoğan Bebek Bakımı” hakkında bilgiler veriyor.

Yürüteçin Zararları

Çocuğun normal  beklenen gelişim evresinden daha kolay ve hızlı hareket etmesine, böylece normalde gidemeyeceği yerlere gitmesine olanak tanıdığı için, öncelikle ciddi anlamda kazalara sebep olabilir.

Özellikle ev içi merdiven, basamak olan durumlarda düşmeler, çocuğun ani hareketler sırasında,  hakimiyetini kaybederek ters dönmesi, yürütecin altında kalması veya dolapla sehpayla yürüteç arasında elini, parmaklarını sıkıştırması gibi çeşitli kazalara sebep olabilir. Mum,  ocak, soba gibi sıcak cisimlere  kontrolsüzce  ulaşımı  kolaylaşarak yanık  riski  artar. Zehirlenebileceği veya  zarar  görebileceği, alkol,  parfüm,  temizlik  malzemesi  gibi sıvılara  ulaşımı  kolaylaşabilir. Özellikle erkek çocuklarda çocuğun ağırlığı testisleri üzerine binmektedir, bu da zaman zaman çeşitli sakıncalar doğurabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here