Yenidoğan Bebek Annelerini Endişelendiren 8 Sorun

Yenidoğan Bebek Annelerini Endişelendiren 8 Sorun
Yenidoğan Bebek Annelerini Endişelendiren 8 Sorun

Hamileliğin ardından, doğumla birlikte ilk haftalar annenin bebeğine kavuştuğu ve onu tanımaya başladığı eşsiz haz verici bir süreç olsa da, anne için bebeğiyle ilgili vesveselerin en yoğun yaşandığı günlerdir.

Yenidoğan bebeğin sağlıklı ve huzur dolu bir ortamda büyümesi adına, annenin bir çocuk doktorundan da destek alarak çoğu bu döneme özgü geçici olan bu sorunların üstesinden gelmesi gerekir. Bebek bakımı ile ilgili tecrübeleriniz geliştiği ve çoğaldığı taktirde bebeğiniz de sağlıklı bir şekilde büyüyecektir. Aşağıda bu dönemde çoğu hastalık olmayan bu durumlar hakkında pratik ve rahatlatıcı bilgiler vermek istedim.

1. Beslenme Problemleri

Yenidoğan bebeklerde en sık rastladığımız sorunlardan  birsi de beslenme problemleridir. İlk günlerde anne sütü yeterli olamayacak endişesiyle birçok anne bebeğine gereksiz yere mama vermektedir. Oysa ilk günler ve haftalarda az olan anne sütü sık sık emzirildiği takdirde hızla artar. Ayrıca bebeklerin ilk doğdukları andaki ihtiyaçları ile 5. gündeki aynı değildir. İlk gün kilo başına 60 ml yeterliyken, 5. günde bu ihtiyaç 150-160ml’leri bulur. Göğüs ucu çöküklüğü veya çatlakları olan anneler göğüs pompası, silikon meme başı gibi yardımcı araçlardan destek alarak emzirmeye devam edebilirler.

2. Yenidoğan Sarılığı

İlk  hafta yenidoğan bebeklerin çoğunda rastladığımız sarılık fizyolojiktir,  yani  doğaldır-geçicidir. Fakat en sık kan uyuşmazlıkları ve diğer birçok nedene bağlı olarak gelişebilen patolojik sarılıklar,  genellikle 3  günden  önce  başlar, hatta  ilk  24 saatte bile  başlayıp  çok  hızlı  yükselebilir. Bu  tip  patolojik  sarılıklar, bebekte beyin hasarına neden olabileceği için erken tanı konmalı ve tedavi edilmelidir. Bebek ne  kadar düşük  doğum tartılı, ne kadar erken  doğmuşsa  sarılık o kadar  çok  önemsenmelidir. Yenidoğan bebekte sarılıkla karşılaşılması durumunda hemen bir çocuk doktoruna gitmek gerekir.

3. Gaz Sancıları-Kusmalar-Kabızlık

Yenidoğan bebeğin genellikle 15 günlükten sonra nedensiz ağlamaları, sıklıkla kolik dediğimiz gaz  sancılarına bağlıdır. Kolik ağrıları gaz ilaçları ve rahatlatıcı bitki çaylarına rağmen en az 4 ay kadar devam edebilir. Çok ağır  ve  inatçı  ağlamalar  varsa  başka  sebepler  araştırılmalıdır. Bebeklerin mide  kapağı  ilk  4-5  ay  tam  çalışmadığı  için  fizyolojik ve  geçici  bir reflü normaldir; bu  yüzden  de  emme  sonrası  ağızdan kesilmiş,  süt,  yoğurt  gibi  kusma  gelebilir.  Fışkırır  tarzda  değilse,  gelişim  normalse  önemli  değildir.   Zaman  zaman  kaka rengi ve kıvamında değişiklikler,  sümüksü  bir  yapı geçici  ve normaldir. Bazen de bebekler 1 aydan  sonra kakayı çıkartmakta güçlük çekebilirler,  bu da  gerçek  bir  kabızlık değildir. Ailenin inatçı kabızlık olarak ifade ettiği bu durum bebeğin makat  bölgesi uyarılarak veya  karına basın-masaj  uygulayarak kolayca çözümlenebilir.

4. Burun Kuruluğu ve Tıkanıklıkları

Yenidoğan bebeklerin burunları havadaki nem eksikliğine karşı çok hassastır, bu  yüzden de kolaylıkla tıkanır veya ısı farklılıklarına bağlı olarak günde 5-6  kez  refleks hapşırıkları olabilir. Bunlar soğuk algınlığı gibi değerlendirilmemelidir.

5. Cilt Sorunları

Bazı bebeklerin yanaklarında anne sütünün içeriğine bağlı olarak sivilceler çıkabilir,  anneden gelen hormonların çekilmesine  bağlı ciltte  kızarıklıklar,  pütürler  olabilir. Hormonal  etki  aynı  zamanda  göğüs  şişmesi  veya  kız  bebeklerde  genital  bölgeden  kanlı-sümüksü  bir  akıntıya da neden olabilir.

6. Göbekte Akıntı-Kanama

Yenidoğan bebeklerin göbeği düştükten sonra bazen o bölgede kırmızı  bir  et parçası ve akıntı olabilir. Göbek granülomu adı verilen bu durumunda gümüş nitrat kalemi uygulayarak tedavisi için  çocuk doktoruna gitmeniz gerekir.

7. Göz Sulanması ve Çapaklanma

Bebekte gözyaşı akması veya çapaklanmanın sık sık tekrarlaması durumunda gözyaşı kanallarında geçici bir  tıkanıklık  olduğu düşünülebilir. Bu durum masaj ve göz damlalarıyla ilk aylarda çoğunlukla kendiliğinden geçer, 6 aydan sonra geçmemesi halinde göz doktoruna başvurulması gerekir.

8. Göbek Fıtığı

Doğum sonrası ilk aylarda farkedilebilen göbek fıtıkları acil olmayıp, sıklıkla kendiliğinden  düzelebildiğinden müdahale edilmez, takibe alınır. Ancak kasık fıtıkları ise acil ameliyat gerektirdiğinden hemen bir çocuk cerrahına başvurmak gerekir.

Aşağıdaki videolarda Uzm.Dr. Erdem Uzunoğlu, “Yenidoğan Bebek Bakımı ve Bebeklerde Ağlama Nedenleri” hakkında bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here