Yaz aylarında en sık gördüğümüz enfeksiyon: İshal. Çocuklar Koronavirüs nedeniyle çok fazla da bir araya gelmediği için eski yıllara göre azalmış olmakla birlikte… Yaz aylarının yine de 1. sırasını ishaller alıyor.
- İshalde doğru yaklaşım nasıl olmalı?
- Ne zaman antibiyotik gerekli?
- Destek tedavide neler yapılmalı? sizler için derledik.
Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.
Günaydın sevgili anne, babalar. Bugünkü konumuz İshaller. Çünkü özellikle yaz aylarında İshal en sık gördüğümüz enfeksiyonlardan biri. Bu sene Koronavirüs nedeniyle çocuklar okula gitmedi, çok fazla bir araya gelmediler. Dolayısıyla çocukların yakın temasları dolayısıyla ortaya çıkan Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları, Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları, Kulak ve Boğaz Enfeksiyonlarını bu sene neredeyse hiç görmüyoruz. Gelen hastalarımızın büyük bir çoğunluğu sağlam çocuk ve aşılama için geliyor.
İçindekiler
Yazın solunum yolu enfeksiyonlarının yerini İshaller alıyor
Ama son günlerde İshallerde de ciddi bir artış var. İshallere yaklaşım çok önemli. İshallerin %90-95’i virüslere bağlı ortaya çıkıyor, dolayısıyla İshal olan bir çocuğa antibiyotik vermek çoğu zaman hastanın daha da kötüleşmesine İshal’in artmasına sebep olabiliyor.
Antibiyotikler İshal’i arttırabilir
Çünkü “Antibiyotik İshali” dediğimiz bir kavram da var. İshal’de eğer mümkünse özellikle İshal sayısı fazlaysa mutlaka bir dışkı tahlili yaparak çeşitli virüsler araştırılmalı, dışkıda lökosit ve kan eritrosit varlığına bakılmalı. Yalnız şunu vurgulamak istiyorum; Dışkıda lökosit her zaman bir bakteriyel İshal anlamına gelmiyor sıklıkla.
Sümüklü dışkı her zaman antibiyotik gerektirmez
Birçok viral İshal’de de dışkıda lökosit olabiliyor. Hastanın kliniğine göre ateş, İshal’in sıklığı, kaç gün sürdüğü ve mümkünse dışkı kültür sonucunu bekleyerek yine mümkün olduğunca antibiyotikten uzak durmak gerekiyor.
İshal tedavisinde ana unsur sıvı takviyesi
Dengeli elektrolit solüsyonları verilebilir. Çocuk bunları içmek istemediğinde; Her İshal’den sonra çocuğun kilosunu 10 ile çarpın örnek veriyorum 10 kiloluk bir çocuk için 100 ml ekstra sıvı takviyesi yapmakta fayda var. Bir sefer normal su, bir sefer ılık hafif tuzlu bir ayran, bir sefer de taze sıkılmış elma suyu gibi farklı sıvılar vererek yine dengeli elektrolit solüsyonuna yakın bir oran elde etmek mümkün ancak ağızdan hiçbir alımı olmayan çocuklara bazen sıvı takmak gerekiyor. Çok yoğun İshal ve sıvı kayıplarında bazen 2-3 gün hastanede yatırmak gerekiyor. Özellikle Rotavirüs Aşısı yapılmamış çocuklarda bunun bir Rotavirüs İshali olup olmadığını değerlendirmekte fayda var.
İshal tedavisinde probiyotikler önemli
Tedavide probiyotikler en önemli parametre. Antibiyotikler kesinlikle çoğu zaman gerekli değil. Bir de bazen bağırsağın geçirgenliğini düzenleyen, mukozanın iyileşmesine yardımcı olan farklı bazı saşe ve tozlardan da faydalanabiliyoruz.
Sağlıklı günler diliyorum.