Çoğumuz yemekte tereddüt ederiz, kilo almaktan korkarız ya da bizi hasta edeceğini düşünürüz. Oysa yaz kış yenebilecek bir besindir. Biz diyetisyenlere göre diğer tatlılardan daha hafiftir, bunun yanında besin değeri de daha üstündür. Her şeyden önce kalsiyum içeriği yüksektir. İçeriğindeki sütün bütün besleyiciliği onda da vardır; fosfor, çinko, magnezyum gibi mineraller, E, B12, A vitaminlerini de içerir. Hayatta hiçbir besin tek başına kilo aldırmaz, miktarlarını abartmadığınız sürece, sonuçta yaktığınız enerjiden daha fazla alıyor olmanız size kilo aldırır. Hamur tatlısı vb. besinlere göre dondurmayı daha çok tercih ederiz. Kıyasla besin örüntüsü de daha kalitelidir ve onlara göre kalorisi daha düşüktür. Çocuk- büyük herkesin severek tükettiği bir besindir. Özellikle süt içmeyen, peynir, yoğurt vb. besinlerin tüketiminde problem olan çocuklarda hoş bir besin alternatifi olabilir. Ama her gün tüketimi aşırıya kaçmaya neden olabileceği gibi diş sağlığı açısından dikkat edilmesi gerekir.
Dondurma rahatça tüm mevsimlerde tüketilebilir
Aslında sadece yaz aylarında değil tüm mevsimlerde rahat tüketilebilecek bir besindir. Sanılanın aksine kişinin hasta olmasını sağlamaz, yani soğuk algınlığı ve gribe yakalanmayı ya da boğaz ağrısına sebebiyeti yoktur. Yalnız astım, alerjik rinit vb. kronik problemi olan çocuklarda ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir. Ama bademcik ameliyatı sonrası çocuğa verdiğimiz ilk besindir.
Sadece dikkat edilmesi gereken güvenilir bir marka veya yerden alınmasıdır. Aksi takdirde besin zehirlenmesi riskiyle karşı kaşıya kalabiliriz. En başata sütün alındığı ortam; sağılma şekli ve sağan kişinin sağlıklı olması ve kullanılan kapların ya da büyük endüstrilerde sağımda kullanılan aletlerin temizliği önemli, her hangi bir bulaşmayı engellemek için. Süt pişirildikten sonra saklama koşulları ve ısısı uygun değilse bozulma riski yüksek bir besindir. Dolayısıyla sağlıksız bir koşulda üretilmiş dondurma besin zehirlenmesine yol açacağı için hasta eder. Pastörize sütle yapılan dondurmadan salmonella bulaşma ihtimalini ortadan kalkar. Bir de gıda boyaları ve katkı maddeleri güvenilir koşullarda eklendiğinden emin olunmalıdır. Sağlığı tehdit eden boyutlarda olmamalıdır. Nakliye ve depolama koşulları da bozulmanın olmaması için önemlidir.
Dondurma günün hangi saatinde ne kadar tüketilmeli
Çocuklarda kalsiyum ihtiyacı günlük 800 – 1200 mg, kadınlarda 600- 800mg, erkeklerde 600mg dır . Yaklaşık 100 gr sade dondurma yendiğinde 1 büyük su bardağı sütün içerdiği kalsiyumu sağlamaktadır. Sadece dondurmanın şeker içeriği daha yüksektir. Çikolata parçacıklı olanları daha kalorilidir. Bir de üzerine eklenen soslar ve fındık veya toz fıstık kaloriye biraz daha katkı sağlar. Kilo sorunumuz varsa daha çok sade ve meyve parçalı alıp soslardan uzak durmalıyız.
Yalnız tüketileceği süreç önem kazanmakta; yemeklerden hemen önce yenilen dondurma çocukta iştahı kapatacaktır, geç saatlerde yendiğinde bir de hareketsiz kaldığımız saatlerse aldığımız enerjiyi fazla yakmamamıza ve kilo alma eğilimine bu koşulda yol açar. Şeker içeriği nedeniyle; tüketildikten sonra dişlerin iyi fırçalanmaması diş çürüklerine zemin hazırlar. Kilo problemimiz yoksa istenildiğinde yenebilir. Ama kilolu isek haftada en fazla 2 kez yenebilir. Günün hareketli olduğumuz saatlerinde yaz aylarının serin tadı olabilir.
Hafif bir tatlı tadı için; sevdiğiniz mevsim meyvelerinden bir karışım hazırlayıp bunları küp küp doğrayınız ve üzerine bir top dondurmayla harika olacaktır.