Yabancı Cisim Aspirasyonu

Yabancı Cisim Aspirasyonu
Yabancı Cisim Aspirasyonu

Bütün çocuk sahibi ana babaların er ya da geç başına gelen bir şeydir: Çocuğum düğme yuttu, panik olmalı mıyım? Neler yutulduğunda tehlikelidir? Ne yapılmalıdır? Burada bu sorularınıza cevap vermeye çalışacağız. Öncelikle cevaplanması gereken sorular yutulan  şey mideye mi gitti,  yemek  borusunda  mı  takıldı, yoksa  solunum  yollarına  mı  gitti,  en  tehlikeli  olanı  ve  acil  hayati riks  yaratanı  tabii  ki,  trakea  dediğimiz ana  soluk  borunda  takılanlardır.

Neler yutulunca tehlikeli olur?

En sık yutulan şey aslında hepimizin en çok eline aldığı küçük objelerdir.

Bozuk paralar: Küçük kuruşlar pek tehlikeli durumlara neden olmaz, ancak daha  büyük olan bozukluklar yemek borusu alt ucuna takılabilir. Yemek borusuna takılmadıysa merak etmeyin, en geç 3-4 günde çıkar. Çok nadiren bağırsaklarda takılarak tıkanmaya neden olurlar.

Sivri uçlu cisim yutulmaları: Bunlar daha tehlikelidir; mesela kesilmiş tırnak, iğne, kürdan! Cam kırıkları ise ilginç bir şekilde hiç zarar vermeden bütün bağırsak boyunca ilerleyebilir. Saat pilleri ise çok tehlikelidir çünkü içerdikleri asit veya alkali maddelerin bağırsak iç yüzünde hasar veya yaraya neden olması tehlikesi vardır. Birden fazla sayıda mıknatıs veya mıknatısla beraber metal yutulmaları da tehlikelidir. Çünkü bağırsak kıvrımları boyunca ilerleyen farklı yerlerdeki mıknatıslar kıvrımların arasında birbirine yapışarak bağırsak tıkanması nedeni olabilir.

Yabancı cisim yutulmasında nelere dikkat edilmelidir?

İlk yapacağınız şey elbette solunumunu kontrol etmektir. Eğer morarma, tıkanma yoksa sırada yutkunma kontrolü var. Sakın kusturmayın. Ekmek içi verin, rahat yutabiliyor mu kontrol edin. Rahat yutabildiyse takip eden günlerde dışkılamasını izlemek gerek. Bağırsak düzeninde bozulma, özellikle kabızlık yönünden izlenmelidir. Bağırsaklarından her zamanki kadar gurultu geliyor mu, kakasında yuttuğu şey çıkıyor mu izlenmelidir.

 Ne zaman acile gidelim?

Yutma sonrasında solunum sıkıntısı, nöbet yapan durmayan öksürük varsa mideye değil akciğerlere gitmiştir. 112’yi arayın.

Yutma sonrasında boğaz ağrısı veya yutma güçlüğü başladıysa acile başvurun.

Keskin ve sivri cisimler veya mıknatıs yuttuysa acile gidin

Ne kadar izleyelim?

Yutulan nesne 3-4 günde dışkıda görülmezse,

2 hafta içinde şiddetli karın ağrıları ve kusmalar; dışkıda kan gelmesi durumunda, uzayan  geçmeyen  öksürükler varsa doktora başvurun.

Yabancı cisim yutulmasında röntgen çekilmeli mi?

Öncelikle  yutulan  cismin  ne  tür  bir  madde  olduğu  önemlidir,  genellikle metal  cisimler  ve  bazı taş  türleri  röntgen  görülürken  plastik  ve  meyve,  zeytin  çekirdeği  gibi maddelerin  röntgende  görünmediğini  bilmekte  fayda  var. Eğer yutulan  yabancı  cisim  röntgende  görülebilir  bir  madde  ise,  3-4  günden  sonra  dışkıda  çıkmazsa, geçmeyen  uzayan  öksürükler  varsa  röntgen  çekilmelidir.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Pekcan Birinci, “Ev Kazaları ve Çocuk Güvenliği” hakkında bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here