GÜÇLÜ BİR HAFIZA İÇİN VİTAMİN B12 HANGİ BESİNLERDE VARDIR?
B12 Vitamini suda eriyen bir vitamindir. Diğer suda eriyen vitaminlerin aksine bir miktar vücutta depo edilmesi mümkündür. Bu nedenle yetersizliği çabuk ortaya çıkmaz. Bitkisel hiçbir kaynakta yoktur. Daha çok hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunan vitamin B12 nin en iyi kaynakları; Et, balık, tavuk, karaciğer, böbrek, süt, yoğurt, peynir ve yumurtadır.
Aşağıdaki videolarda Uzm.Dyt. Fatmagül Yılmaz Öztürk, çeşitli beslenme konuları hakkında bilgiler veriyor.
Emilimi bağırsakta olur, ama bunun olması için midede aktive olması gerekir. Mide ameliyatı olanlarda ya da mide rahatsızlığı var olanlarda, genetik olarak eksikliği gözlemlenir. Parazitler (kancalı kurtlar) da vitamin B12 yetersizliğine sebep oluyor. Alkol ün fazla tüketilmesi emilimi azaltan faktördür. C vitamininin aşırı alımı da Vitamin B12 emilimini azalttığı yönünde görüşler vardır. 50 yaş ve üzerinde emilim biraz zorlaşır. Zayıflamak amaçlı mide- bağırsak ameliyatı olan kişilerde azalır. Çölyak ve chron hastalığı olanlarda eksikliği görülür.
Depo edilebilen bir vitamin olduğu için eksikliği çok çabuk ortaya çıkmaz. Günlük beslenmede eksik alıma ek olarak mide rahatsızlığı varsa 4–5 yıl içinde yetersizlik ortaya çıkar.
Sinir sistemini sağlıklı tutmak ve kırmızı kan hücreleri oluşturmak için vücudunuzun B12 vitaminine ihtiyacı vardır. Folik asit alımı için ve enerji oluşumu için vitamin B12 ye ihtiyaç vardır.
B12 Vitamini Eksikliğinde neler yaşanır?
- Vücudun kan hücresi üretimi azalır. Persiniyöz anemiye (bir çeşit kansızlık) neden olur.
- Sinir sisteminde bozukluklara, hafızanın zayıflamasına
- Kol ve bacaklarda duyu azalmasına ve kasılmalara
- Baş ağrıları, yorgunluk ve depresyona neden olmaktadır.
Vitamin B12 ısıya dayanıklı bir vitamin değildir, aynı zamanda suda eriyen bir vitamin olduğu için yoğurdun suyunun dökülmesi vs gibi durumlarda faydalanma düzeyi azalır.
Vitamin B12 hafıza üzerine olan etkisi nedeniyle, alzheimer ilişkisi üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Çalışmalarda olumlu etken olarak bulunsa da tek etmen olmadığı kesindir.
Dyt. Fatmagül YILMAZ ÖZTÜRK