Tüp bebek tedavisi yaklaşık olarak 20 yıldır devam etmektedir. Her geçen gün teknolojik gelişmelerin sağlamış olduğu olanaklar ile başarı oranlarında büyük ölçüde artışlar görülmektedir. Tüp bebek tedavisi doğal yollarla ve aşılama gibi kısırlık tedavileri sonucu gebelik sağlanamayan çiftlere uygulanan bir tedavidir. Anne adayından elde edilen yumurta ve baba adayından elde edilen sperm vücut ortamına yakın bir laboratuvar ortamında birleştirilerek döllenme sağlanır. Döllenme sonunda oluşan embriyolar anne rahmine transfer edilir.
Teknolojik gelişmelerin sağlamış olduğu imkânlardan yararlanılarak uygulanan mikro enjeksiyon yöntemi ile erkek hatada sperm miktarı az olsa ya da menisinde hiç sperm hücresi bulunmasa bile cerrahi işlemler ile elde edilen spermler sonucu yine de tüp bebek başarı ile uygulanır hale gelmiş bir tedavi olmuştur. Çocuğu olmayacağına inanan ve hiçbir yolla başarı sağlayamamış çiftler bile artık tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmaktadır.
PEKİ, TÜP BEBEK MALİYETİ NE KADARDIR?
Dünyada yaygın bir şekilde uygulanan tüp bebek tedavisi birçok ülkede 10 bin dolar kadar maliyeti olan bir tedavidir. Ancak ülkemizde tüp bebek tedavisi yaklaşık olarak 3000 TL civarında bir maliyeti olan bir üreme tedavisidir. Tüp bebek uygulamalarında ilaç maliyeti yaklaşık olarak 1500 ile 2000 bin arasında değişiklik göstermektedir. Bu nedenle tüp bebek yaptırmak isteyen çiftler yaklaşık olarak 5000 bin TL sonucu tedaviyi uygulatabilirler.
Çift yeşil kart ya da başka bir sağlık kuruluşundan yararlanıyor ise bağlı olunan kuruluş sağlık bakanlığı kapsamındaki kuruluşlardan tüp bebek tedavisine uygunluk raporu alınması gerekir. sağlık kuruluşlarından alınan rapor ile tedavinin yaklaşık 1.125 TL gibi bir kısmı yararlanılan sağlık kuruluşu tarafından karşılanmaktadır.
Tüp bebek uygulaması tamamlandıktan sonra alınan tüp bebek tedavisine uygunluk raporu çiftler hangi kuruma bağlı ise sevk ile beraber o kuruma götürülmelidir. 1.125 TL yakın karşılanan tedavi maliyeti kurum tarafından çiftlere bir müddet sonra ödenecektir.
Şayet baba adayından cerrahi işlemler ile sperm elde edilmiş ise cerrahi operasyonun tutarının bir kısmı yine yararlanılan kuruluş tarafından karşılanacaktır.
Tüp bebek tedavisinde hastaya uygulanan ilaç söz konusu ise alınan ilaç raporu karşılığında yine sağlık güvencesinden yararlanılan kurum ilaç ücretinin % 80’ lik bir bölümünü karşılamaktadır.
TÜP BEBEK UYGULAMALARI PAHALI MIDIR?
Tüp bebek tedavisinin fiyatı seçilen merkeze göre farklılık göstermektedir. Merkezin kalitesi ve elemanların tecrübesine göre tedavi fiyatında da artış gözlenebilir.
Tüp bebek uygulaması başarısız olmuşsa karamsarlığa kapılmadan yeni bir tedaviye başlanmalıdır. Bu durum maddi yönden de karlıdır. Tüp bebek uygulamaları üreme tedavileri arasında çoğu çift için ilk ve son çare olabilir. Diğer üreme tedavileri ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftler her zaman başarılı olamamaktadır. Başarısızlık sonucu hem vakit kaybı hem de maddi yönden kayıplar yaşanabilir.