İçindekiler
Tenya nedir?
Tenya , insanda enfeksiyona neden olan bir parazit çeşididir. Erişkin hali 4 ile 12 metre arası boya ulaşabilir.
Genişliği birkaç milimetre kadardır.
Nasıl bulaşır?
Çiğ ve az pişmiş et yenmesi ile bulaşır. Tenya saginata parazitli sığır etinden, Tenya solium ise hasta domuzun etinin yenmesi ile ortaya çıkar. Larva dışkı ile atılır. Sığır gibi bir konak tarafından otlar yenirken ağız yolu ile hayvana bulaşır.
Sığırın bağırsaklarından kana, oradan da kaslara gidip yerleşir, kistler oluşturur. İnsanlar parazit larvalarını, sığırın az pişmiş veya çiğ etini (çiğ köfte sevenlerin dikkatine) yiyerek alırlar. Kistler midede açılır ve ince bağırsağa ulaşıp 1-3 ayda erişkin tenya haline gelirler.
Tenya Belirtileri
Karın ağrıları, ishal, kilo kaybı, makatta kaşıntı vs yapar. Bazen parazit parçalarının anüsten düşmesi ailede psikolojik sıkıntılara bile neden olmaktadır. Domuz tenyasının yumurtalarının nadiren ağız yoluyla (et ile değil) doğrudan alınması ile yumurtaların gidip yerleştiği organa özgü belirtiler de olabilmektedir! (Özellikle beyinde yerleşir!).
Tanısı
Dışkıda yumurtaların görülmesi oldukça nadirdir. Daha çok dışkıda halkalar görülür.
Tedavisi
Pirazikuantel veya niklozamid adlı ilaçlar tek doz olarak kullanılır.1-2 hafta sonra tekrarı önerilebilir. Ölen parazit gövdesinin atılabilmesi için bazen müshil de verilmesi gerekebilir.
Aşağıdaki videoda Uzm. Dr. Anıl Yeşildal “Bağırsak parazitleri” hakkında bilgiler veriyor.