Genel olarak omurganın eğriliği şeklinde tanımlanan skolyoz, vücutta deformasyon oluşturmakta, ilerlemesi durumunda da kalp ve akciğer komplikasyonlarına yol açabilmektedir. Bu eğrlik “S” veya “C” şeklinde olabilir. Bazı olgularda eğrilik sabit kalırken, bazı kişilerde zaman içinde eğrilik derecesi artar. Hafif derecedeki skolyozlar genellikle sorun yaratmaz, ancak ağır olanları solunum fonksiyon bozukluğuna bile neden olabilir. Ağrı genellikle yoktur.
Tam olarak sebebi bilinmemekle birlikte genetik ve çevresel faktörlerin bir arada etkili olduğu düşünülmektedir. Skolyoz genellikle toplumda %3 sıklıkta görülür, kızlarda erkeklere göre daha ağır olarak ortaya çıkar.
Skolyozlu olguların erken dönemde saptanması ve gerekli tıbbi önlemlerin alınmasına bağlı olarak, hastaların pek çoğunda ilerleme önlenebilmektedir. Skolyozun en belirgin hale geldiği ve rastlanma sıklığının arttığı dönem 10-14 yaş grubudur. Erken tanı skolyozlu çocuk ve ailesine psikolojik ve sosyoekonomik açıdan da yarar sağlayacaktır.
Skolyoz Belirtileri
- Çocuğunuzda kamburluk var mı?
- Çocuğunuzun vücut yapısı nasıl?
- Çocukluk döneminde geçirilmiş kırık ve geçirilmiş göğüs kafesi ameliyatları var mı?
- Ailenizde Skolyoz hastalığı var mı?
- Çocuğunuzun her iki kolu eşit mi?
- Çocuğunuzda omurga eğriliği var mı?
- Çocuğunuzun duruş bozukluğu var mı?
- Çocuğunuzun yürüyüşünde bozukluk var mı?
- Ailede veya Çocuklarınızda ayaklarda güçsüzlük ve idrar ile kaka tutamama gibi sorunları var mı?
- Anne adayları gebelik sırasında geçirilen enfeksiyonlardan şeker hastalığı ve bazı vitamin eksiklikleri geçirdi mi?
- Çocuğunuzda kürek kemiği eğriliği var mı?
- Çocuğunuzun omuzları birbirine eşit mi?
- Çocuğunuzda omurganın sağa ya da sola eğriliği var mı?
- Çocuğunuzun çocukluk çağında felç geçirdi mi?
- Çocuklarınız spor yaparken zorlanıyor mu?
- Çocuğunuzda bel ve sırt ağrıları, kalp ve akciğer fonksiyon bozuklukları var mı?
Bu sorulardan en az 10 şeçenek olumlu ise çocuğunuzda skolyoz olabileceğini düşünüp mutlaka bir uzman doktora başvurmalısınız.
Skolyoz tedavisi
Tedavi seçenekleri, Skolyozun derecesine göre değişir hafif vakalarda sadece ilerleyip ilerlemediği gözlenerek takip edilir, orta seviyede vakalarda özel yapılmış korselerden faydalanılır daha ileri vakalarda da cerrahi düzeltme tedavileri yapılmaktadır
Skolyoz ameliyatı
Ameliyat genellikle 40-50 dereceden daha büyük, kozmetik olarak kabul edilemeyecek eğriliklerde gerekmektedir. Yine kalp-akciğer fonksiyonun bozulduğu veya eş zamanlı olarak başka sorunları olan hastanın günlük bakımını ve oturmasına engel olduğu durumlarda da ameliyat gerekmektedir. Ameliyat omurga cerrahisi konusunda tecrübeli bir cerrah tarafından yapılmalıdır, ameliyat bazen tek, bazen iki aşamalı olarak uygulanmaktadır çoğu zaman tam düzeltme mümkün olmaz, ancak çoğu vakada belirgin düzelme sağlanmaktadır.
Aşağıdaki videoda Uzm. Dr. Mehmet Portakal, “Bel, Boyun Ağrıları ve Tedavi Yöntemleri” hakkında bilgiler veriyor.