Sınav Öncesi Beslenme

Sınav Öncesi Beslenme
Sınav Öncesi Beslenme

Sınav öncesi dönemde yeterli ve dengeli beslenmek hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı korurken sınav başarısı ile de doğrudan ilişkilidir. Sınav öncesi akşam yemeğinde daha önce denenmemiş bir besin grubuna yer verilmemeli, dışarıdan sipariş edilen bir öğün yerine taze olduğundan emin olduğunuz besin öğeleriyle hazırlanmış bir akşam yemeği tercih edilmelidir. Gaz yapma ihtimali yüksek olan kuru baklagil grubu besinler(kuru fasulye, nohut,mercimek vs.) ve susama ihtiyacını tetikleyen tuzlu, baharatlı, şekerli besinlerden(salamuralar, sucuk, tuzlu kraker, ballı ve şerbetli tatlılar vs.) uzak durulmalıdır. Bununla birlikte sindirim sistemi rahatsızlıklarını tetikleyebilecek kızartma türü ve bol soslu gıdalar da tercih edilmemelidir.

ÖRNEK AKŞAM YEMEĞİ MÖNÜSÜ:

Izgara veya fırında kırmızı et veya balık

Zeytinyağlı sebze yemeği (koyu yeşil yapraklı sebzeler)

Karışık salata (baharatı ve tuz miktarı kısıtlı ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilavesi ile birlikte tüketilmelidir.)

1-2 ince dilim çavdar ya da tam tahıl ya da ruşeym ekmeği veya 3-4 yemek kaşığı yağsız makarna

(bulgur pilavı gaz problemi yaratabileceğinden bu mönü içerisinde tüketilmemelidir.)

Örnek mönü içerisinde mutlaka, beynin bilişsel performansını artıracak protein örüntüsüne sahip olan et grubu besinler, yağ ilavesi yapılmadan ve kızartma yöntemi kullanılmadan pişirilerek yer almalıdır.

Zeytinyağı içerdiği yağ asidi örüntüsüyle sinirsel sistem onarımı ve faaliyetleri açısından oldukça faydalıdır ve mutlaka bir yemek ya da salata eşliğinde tüketilmelidir.

Ruşeym ekmeği içerdiği yoğun E vitamini, folik asit, fosfor, magnezyum, çinko sayesinde antioksidan kapasiyesiyle bu dönemde yardım sağlarken sinirsel anlamda oluşabilecek kas kasılmalarının da düzenlenmesini sağlayacaktır.

Sınav öncesi tüketilmesi gereken mucizevi bir besin yoktur fakat bu dönemde yağ asidi içeriği açısından zihinsel fonksiyonların iyileştirilmesinde rol alan fındık ceviz badem gibi sert kabuklu meyveleri mikarında tüketmek fayda sağlayabilir. Fındık ve badem için ortalama bir avuç dediğimiz 10 adet miktarı ceviz için ise 2 tam ceviz miktarı aşılmadan tüketilmelidir. Bunun dışında steresi azaltabilecek ve mutluluk veren aynı zamanda zihinsel fonksiyonları da destekleyebilecek; ıhlamur, melisa, ekinezya, papatya çayı gibi çaylar da günlük 1-2 fincan olarak tüketilebilir. Bu tür çaylara tarçın kabuğu ilavesi kan şekeri seviyelerini ayarlamaya yardımcı olacak ve oknsantrasyon eksikliğinin üstesinden gelinmesine de fayda sağlayacaktır.

Sıvı alımı da bir diğer dikkat edilmesi gereken konudur. Normal yaşam standartları çerçevesinde su içmeye özen göstermeli, tuvalet alışkanlığını tetikleyebileceğinden idrara sık çıkan bireyler su alımını çok artırmamalıdır.

Stresten uzak bir uyku için;

  • 1 poşet melisa çayı
  • 1 adet kabuk tarçın+bir miktar karanfil

Yatmadan 1-2 saat önce 1 fincan tükettiğiniz taktirde daha derin bir uyku sağlayacaktır.

Sınav sabahı stres kaynaklı iştah azalması yaşanabilir fakat yapılan çalışmalar kahvaltı öğünü tüketen bireylerin daha başarılı olduğunu kanıtlamıştır. Bu anlamda porsiyon miktarları az da olsa mutlaka sınav öncesi sabah kahvaltısı yapılmalıdır.

  • En kaliteli protein kaynaklarından biri olan yumurta kızartma ya da yağda pişirmeden haşlama ya da peynirli bir omlet olarak tercih edilebilir.Yumurta alerjisi olan öğrencilerin bu konuda dikkatli davranması gerekir.
  • Şeker beynin kullanacağı bir yakıt kaynağıdır fakat şeker oranı yüksek gıdalar aynı zamanda kan şekeri seviyelerinde dalgalanmalara ve konsantrasyon eksikliğine neden olabilir bu yüzden bir tatlı kaşığı pekmez 4 yarım ceviz ile birlikte tüketilirse kan şekeri daha uzun süre dengelenir ve konsantrasyon sağlanmış olur.
  • Çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek gıdalar stres ve heyecanı tetikleyebilir bu yüzden bu tür içecekler yerine oda sıcaklığında bir bardak süt içmek daha faydalı olacaktır.
  • Tam buğday ve tam tahıl ekmeği içerdiği B vitaminleriyle beyin fonksiyonları için önemlidir ve kahvaltıda mutlaka 1-2 ince dilim tüketilmelidir.
  • 2-3 adet kuru meyve içerdiği demir ile birlikte konsantrasyon ve dikkat toparlamak için son derece önem taşımaktadır. Bununla birlikte çok yağlı olmayan bir peynir türü ile birlikte sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı örüntüsü yakalanabilir.

1 Yorum

  1. Malum okullar yeni başladı.Okullar sadece öğrencilere başlamadı tabi ki velilere de başladı.Özellike bu tür yazılarınız biz ebeveynler için müthiş bir yardımcı içerik görevi görüyor.
    Teşekkür ediyoruz emekleriniz için.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here