Siğil

Siğil
Siğil

İçindekiler

Siğil neden olur, kimlerde görülür?

Siğil, çok farklı tipleri olan bir virüse bağlı olarak gelişir. Siğiller bulaşıcıdırlar. Her yaşta görülebilir ancak çocuklarda daha sıktır. 

Siğiller nasıl bulaşır?

Siğiller en sık insandan insana bulaşır. Kullandığımız alan ve eşyalarda da bir süre siğil virüsü yaşayabilir ve temas eden insanlara bulaşabilir. Kişi kendi siğilinden başka yerlerine de siğil bulaştırabilir.

Bazı kişiler siğillere daha mı yatkın?

Genetik olarak bazı kişilerin bağışıklık sistemi siğillere daha yatkındır. Kanser hastaları gibi bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlarda, atopik egzamalı çocuklarda daha yaygın olabilirler. Genital siğillerin bulaşıcılığı daha yüksektir. 

Kaç çeşit siğil vardır?

En sık görülen tip ellerde, kollarda yerleşen kabarık, sert çıkıntılar halindedir. Üzerlerinde kırmızı/siyah noktacıklar olabilir. Ayak tabanındaki siğiller üzerine bastıkça deriye gömülür, batma hissi ve ağrı yapar, nasırlarla çok karışırlar. Bazı siğiller yüz bölgesinde çok sayıda yassı, ince, küçük kabartılar halindedir. Cinsel ilişkiyle bulaşan, cinsel organlar ve çevresinde gelişen genital siğiller ise kadınlarda serviks kanseri riskini arttırır. Pap smear testleriyle bu tür hastaların yakın takibi gerekir.

Siğiller tedavi edilmeli midir?

Çocuklarda siğiller kendiliğinden birkaç ay veya yılda gerileyebilir. Erişkinlerdekiler çocuklardaki gibi çabuk iyileşmez, yıllarca sürebilirler. Kendiliğinden kaybolmanın kimlerde oluşacağı bilinemez ve diğer kişi ve bölgelere yayılımı önlemek için tedavi gerekir. Özellikle genital siğiller tedaviye bile direnip tekrarlayabilirler ve uzun süre tedavi edilmeden kalırlarsa bulundukları bölgede kanserleşme riski taşırlar. Bu yüzden mutlaka tedavi edilmelidirler.

Siğil tedavisi nasıl yapılır?

Siğil üzerine sürülen ilaçlar sabırla ve düzenli kullanıldığında yararlı olabilir. Elektrokoterle yakma ve dondurma (krioterapi) yöntemleri genellikle başarılıdır. Lazer tedavileri de kullanılabilir. Pulse dye lazer tedavisi  birkaç dakikalık seanslar şeklinde uygulanan bir yöntemdir

Siğil dua ile tedavi edilebilir mi?

Telkin yöntemlerinin, eğer kişi inanıyorsa bağışıklık sistemini harekete geçirdiği düşünülmektedir. Bazı siğiller kendiliğinden de geçebildiği için faydasını ayır etmek zordur. 

Kurbağa ellemek siğile neden olur mu?

Halka arasından böyle bir inanış olmakla birlikte bilimsel bir kanıt yoktur. 

Siğil neden tekrarlar?

Tedavide doğrudan virüsleri öldürme olanağı olmadığı için var olan siğiller yok edilse bile tekrarlamalar olabilir. Hastanın bağışıklık sistemi tekrarlamada etkilidir. Genital siğiller  tedaviye daha dirençli olabilirler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here