Bayanlar, özellikle de ilk kez anne olduklarında, aslında çok da önemli olmayan bazı sorunlarda endişe duyabilirler. Sizi çok iyi anlıyoruz, endişelenmeniz çok normal, ancak zaman içinde tecrübelendikçe bunların çoğunun aslında sebepsiz endişeler olduğunu anlayacaksınız.
İçindekiler
Zedelenmeler
Bebekler doğum sırasında bazen hafif şekilde zedelenmeler yaşayabilirler. Mesela göz aklarında kılcal damar çatlamalarına bağlı olarak birkaç gün veya hafta bebeğin göz akı belirgin olarak kırmızı kanlı görünebilir. Çok korkutucu görünse de aslında çoğu zaman bu geçici basit ve tedavi gerektirmeyen bir durumdur. Doğum kanalı boyunca bebekler sıkışmış bir halde ilerlerler. Bu basınç değişiklikleri de bu tür durumlara yol açabilir.
Hafif Sarılık
Buna çok sık rastlanır. Sağlıklı bebeklerde üçüncü gün civarında tepe noktasına ulaşana kadar ilerler ve ondan sonra derece derece gözden kaybolur. Ancak bu seyrin dışında bir durum olursa doktorunuzun değerlendirmesi ve gerekiyorsa tedavi uygulanması gerekebilir. Zaten her bebeğin mutlaka 4-5. günlerde, gerek sarılık, gerek başka erken dönem sorunları açısından bir çocuk doktoru tarafından görülmesi şarttır.
Bebeğin kafatası normalden farklı şekilde
Yeni doğmuş bir bebeğin kafa şekli anne karnında ne şekilde yattığına ve doğum anında başı, omuzları veya alt kısmından hangisinin dışarı önce çıktığına bağlıdır. Doğum sırasında bebeğin başı doğum kanalına uyacak şekil ve büyüklüktedir. Kafada ödem meydana gelebilir. Kafa şeklinin normale dönmesi günler veya haftalar alabilir. Bu şişliğin sadece ödemden olması daha basit bir durumdur. Ancak sefal hematom dediğimiz kafa kemiğini kaplayan zarın (periost) altına olan kanamaların düzelmesi daha uzun sürebilir ve bu kan buradan kaybolurken uzayan ve yüksek değerlere çıkan sarılığa neden olabilir. Ödem mi hematom mu olduğunun ayrımını da çocuk doktorunuz rahatlıkla yapacaktır. Sefal hematom dediğimiz bu tür kanamalar ancak çok zorlukla yapılmış normal doğumlardan sonra meydana gelir.
Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Anıl Yeşildal, “Sık Görülen Bebek Hastalıkları ve Sebepsiz Endişeler” ile çocuk sağlığıyla ilgili çeşitli konular hakkında bilgiler veriyor.
Bebeğin cinsel organları normal görünmüyor
Doğumdan sonra özellikle de bebeğin rahimden çıkışında genellikle bebeğin vücudu zedelenir ve cinsel organları etrafında hafif kabarıklıklar oluşur.Bunlar yavaş yavaş normale döner. Kız bebeklerin vajinası etrafında genellikle akıntı ve birazda kanama olabilir. Doğumdan birkaç gün sonra kız bebeklerin bezlerinde kanama anneden geçen hormonların çekilmesine bağlı oluşur, merak edilecek bir şey değildir. Bu durum aşama aşama iyileşir ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç göstermez.
Derinin tahriş olması
Bu sık rastlanan bir durumdur. Bebeklerin vücudunda genellikle çile benzeyen lekeler oluşur. Bu lekeler tehlikeli değildir ve tedavi edilmeleri gerekmez. Bebeklerin derisi ince olduğundan derinin altında boynun altından göz kapaklarına doğru uzanan kan damarlarını görebilirsiniz. Endişelenmeyin çünkü bunlar kalıcı vücut izleri değildirler.