Şaşılık Tedavi Edilebilir

Şaşılık Nedir?

İki gözün eksenlerinin paralelliğinin kaybolması ile oluşan şaşılık, büyük oranda doğuştan gelen bir göz problemi olmakla birlikte daha sonradan da meydana gelebilir.  Gözler birbirinden bağımsız farklı yönlere doğru bakar. Gözün hareket etmesini sağlayan 6 tane kas vardır. Normal bir gözde bu kaslar dengeli ve koordineli hareket eder. Şaşılık olan çocuklarda gözlerden bir tanesi karşıya bakarken diğer göz farklı bir yöne bakabilir. Bebeklik döneminde göz kapağının iç tarafındaki derinin kıvrımlı olması sebebiyle gözler içe kayıyormuş olarak algılanabilir ve gerçek şaşılıktan ayırt edilmesi için hekim muayenesi şarttır. Göz kaslarındaki bozukluklar, nörolojik rahatsızlıklar, beyin merkezinin etkilendiği hastalıklar, katarakt, göz kanseri, glokom, yüksek ateşli hastalıklar, annenin gebeliğin ilk döneminde geçirdiği enfeksiyonlar veya genetik faktörler şaşılığa sebep olabilir. Şaşılığın gerçek sebebi uzman bir hekim tarafından incelenmelidir.

Şaşılık Tedavisi Mümkün

Bebekler yeni dünyalarına uyum sağlarken gözlerinde kayma yaşanabilir. Göz yapıları sebebiyle gözler farklı noktalara bakabilir. İlk zamanlarda bebeklerin göz hareketleri koordineli değildir. Bu durum yalancı şaşılığa neden olabilir. Bebeğin göz hareketlerindeki bu durumun gerçek şaşılık olup olmadığının tespit edilmesi için bir göz hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir. Bebeklerin 6. ayından sonra ortaya çıkan şaşılık hipermetropiden kaynaklanıyor olabilir.

Şaşılık erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir. Ailede şaşılık veya ambliyopi (göz tembelliği) hikayesi varsa çocuklar 3 yaşından önce muhakkak göz kontrolünden geçirilmelidir. Düzenli göz muayeneleri, gizli kaymaların, kırma kusurlarının, ailenin gözünden kaçan kayma kusurlarının erkenden teşhis edilerek tedavi edilmesi için önemlidir. Göz doktoru tarafından damla damlatılarak ayrıntılı muayene, gözün normal hareketleri, örtme kapama testi, prizma muayenesi, Sinoptofor, Hess perdesi gibi testler yapılır ve elde edilen bulgular değerlendirilir.

Göz kaymasında farklı tedavi yöntemleri uygulanır. İlk olarak gözde kırma kusuru veya tembellik varsa çeşitli yöntemlerle bunlar tedavi edilmelidir. Bazen göz kusurlarının tedavisi şaşılığın giderilmesi için yeterli olabilir. Sferik ve silindirik camlar ile refraksiyon (kırma) kusurları düzeltilir veya gerekirse prizmatik camlardan faydalanılır. Gözlükle düzeltilemeyen bazı kaymalar cerrahi yöntemle düzeltmek gerekir. Ortoptik egzersizler şaşılığın tipine göre gevşetici veya güçlendiren egzersizler uygulanarak göz kasları arasında denge kurulur. Füzyon geliştirilerek 3 boyutlu görme, eş zamanlı algılama, görüntü tamamlama düzene sokulur. Bazı durumlarda ise medikal tedavi yeterli görülerek midriyatik ve miyotik ilaçlarla düzelme sağlanabilir.

Aşağıdaki videoda Op. Dr. Özgür Yaşar, “Katarakt” konusu hakkında bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here