İçindekiler
Çocuk polikliniğinde sağlıklı çocuk takibinde yapılan testler ve taramalar
Çocuk polikliniğinde doğumdan itibaren sağlıklı çocuğa bir takım test ve taramalar yapılmaktadır. Sağlam çocuk takibinde test ve taramalar şunlardır:
1- Bebeklikten itibaren yapılanlar:
Doğumdan 48 saat sonra topuk kanı ile metabolik hastalık ve troid fonksiyonları değerlendirilmesi: hipotirodi, fenilketonüri, biyotidinaz eksikliği, kistik fibroz. Bu taramalarla zeka geriliğine sebep olan bu hastalıklar tanımlanarak uygun tedavi ile olası bir zeka geriliğinin önüne geçmek mümkün olur.
Bebeklerde işitme, görme taraması ve bir aylık olunca yapılacak kalça ultrasonu ile doğumsal kalça çıkıklığı tespitinin ve erken dönemde tedavisi ile ilerde oluşabilecek sorunların engellenmesi amaçlanır.
2- İşitme taraması
İlk 1 ay içinde tüm bebeklere işitme taraması yapılmalı.
İşitme ile ilgili bir sorun varsa tedavide gecikmeye neden olmamak için ilk 3 ayda tanı konmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.
3- Görme taraması
Doğumda, 6.ayda, 3. ve 5 yaşta yapılmalı. Kırmızı refle testi ilk 3 ayda tüm bebeklere yapılmış olmalıdır. Tüm çocuklar 3-4 yaşta şaşılık ve amlodipi (göz tembelliği) için taranmalıdır.
4- Anemi (Kansızlık)
Bebeklerde 6-12 ay arasında bir kez kan tahlili ile kansızlık olup olmadığı değerlendirilir. Kız çocuklarında menarşta (ilk adet görme zamanı) kan değerlerine bakılmalı.
5- Hiperlipidemi
2 yaştan sonra, özellikle ailede kolesterol yüksekliği öyküsü varsa kan kolesterol ve lipidlerine bakılmalıdır.
6- Obezite
BMI (vücut kitle indeksi) 2 yaş sonrası bakılarak, günümüzde sıklığı giderek artan bir sorun halin gelen obezite için , çocuklar obezite açısından değerlendirilmelidir.
7- Tansiyon
3 yaştan itibaren rutin muayenede tansiyon da bakılmalı.
8- İdrar Yolu Enfeksiyonu
İlk yaşta, 5 yaş ve ergenlik döneminde birer kez idrar tetkiki istenerek idrar yolları değerlendirilmeli.
9- Diş
Dişler ilk çıktğı andan itibaren bebeklerde diş temizliği yapılmalı, 3 yaştan itibaren 6 ayda bir diş hekimi takibinde olunmalıdır.
Aşağıdaki videolarda Prof. Dr. Murat Yayla, “Prenatal Tanı, Amniyosentez ve Ayrıntılı Ultrason” konuları hakkında bilgiler veriyor.