Saçlarımızın duyarlılığı çok yüksektir. Günlük yaşamda karşılaştığımız sorunlara ve strese kısa sürede cevap verirler. Zaman içerisinde saç tellerimizin inceleşip güçsüzleştiğini ve sağlığını yitirip parlaklığını kaybettiğini görebiliriz. Buna sağlıksız yaşam tarzı ve yanlış beslenme de eklenince saç kökleri ölmeye başlar ve dökülme son aşamasına erişmiş olur.
Saçlarımızın bu hassaslığı doğru saç dökülmesini önleme yolları ile avantaja çevrilebilir. Saçlarımız dökülüyor diye ümitsizliğe kapılıp bu durumu kabulleneceğimize bir şeyler yapmalı. Bunun için öncelikle bilmemiz gereken bir şey var, saçlarımız neden dökülüyor?
İçindekiler
Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir?
Saç dökülmesinin nedenlerini doğru teşhis etmemiz önemli. Çünkü ancak o zaman doğru hamleler ile saç dökülmesini önleyebiliriz.
Saç dökülmesini kabaca iki başlıkta toplayalım, genetik kaynaklı saç dökülmeleri ve genetik olmayan saç dökülmeleri.
-
Genetik saç dökülmeleri ;
Androgenetik dediğimiz saç dökülmeleri bu sınıfa girer. Bir diğer adı da erkek tipi saç dökülmesidir. Görülen vakaların yaklaşık %70’i androgenetiktir. Erkeklik hormonu olan testosteron ile salgılanan DHT enzimi saç köklerine saldırarak zayıflayıp dökülmelerine neden olur.
Bu tip saç dökülmesi ancak kısa süreli engellenebilir. Genetik olduğu için durdurmak imkânsız gibidir. Piyasada bunun için ilaçlar vardır ancak onlar kullanıldıkları sürece etki ederler. En etkili yolu saç ekimidir. Saç ekimi ile kelleşen bölgeye yeni saç kökleri ekilir ve verimli hale getirilir. Ancak o zaman saç dökülmesi sonlanmış olur ve dahası yeni saçlarınız olur.
-
Genetik olmayan saç dökülmeleri ;
Stres ve yoğun sıkıntılı süreçler genetik olmayan saç dökülmelerinin en başta gelen nedenidir. Beslenme ve yaşam düzeni de etkilidir. Kısa süreli etkileri görülmese süreç içinde büyük tahribat verirler. Hafife almamak ve canlı ve hassas olan saçlarımızın bakımını doğru yönde yapmamız çok önemli.
Saç dökülmesi nasıl önlenir?
-
Saç ekimi:
Daha önceden de belirttiğim gibi saç ekimi özellikle genetik olan saç dökülmelerinin gerçek anlamda tek çözümü. Genetik saç dökülmelerinin esas sorunu geri dönülemez ve engellenemez oluşları. Saç kökleri verimini kaybettiği için yeni saç telleri çıkartamazlar. Tek çare yeni saç köklerinin naklidir. Ensenizden ya da uygun başka bir bölgeden elde edilen saç kökleri ile kel bölge canlandırılır ve yeni saçların çıkması sağlanır.
-
PRP:
PRP ileri laboratuvar araştırmaları sonucunda geliştirilmiştir. Zamanla popülerleşmektedir. Çünkü gerçekten etkili. Ve aynı zamanda yan etkisi olmayan bir laboratuvar tekniği. PRP tedavisi kısaca, kişinin kendi kanındaki verimli maddeler ile yapılan karışımın tekrar kişiye enjekte edilmesi olan bir işlem. Saçtan cilde birçok faydası bulunuyor. Saç köklerini besliyor ve o bölgeyi verimli hale getiriyor. PRP saç ekimi uygulaması sırasınca da uygulanabilir ve tavsiye ediliyor.
PRP ortalama 5 seansta tamamlanan bir tedavi işlemi. Karışım küçük iğneler halinde uygulanıyor.
-
Saç mezoterapisi:
Saç mezoterapisi de PRP gibi medikal bir tedavi işlemi. Tek bir cümlede tanımını yapacak olursak; saçlarda kolojen üretiminde bulunan çeşitli vitamin, mineral ve aminoasitlerin bir mikro iğneler ve enjektör ile saç köküne işlendiği yöntemdir. Saç mezoterapisi sayesinde saç derisindeki kan dolaşımı artar ve yeni saçların çıkması sağlanır. Var olan saçlar daha güçlü, hacimli ve sağlıklı bir hal alır. Ortalama 10 seans olup, hastanın ihtiyacına yönelik olarak değişebilmektedir. Mezoterapi kolaylıkla uygulanabilen bir yöntemdir. Uzun dönemde kalıcı ve etkili bir sonuç alınmasını sağlar.
-
Doğru ve sağlıklı beslenme:
Beslenmemizin saç dökülmesinde etkili olduğunu daha önce belirttim. Bu bağlamda protein, çinko, demir ve vitamin eksikliği saç dökülmesine neden olur. Beslenmemize bu vitamin, mineral ve proteini ekleyerek saç dökülmesinin önüne geçecek bir program hazırlayabiliriz. Bu tip bir programı aşağıda gördüğünüz besinler ile hazırlayabilirsiniz;
Çinko: kırmızı et, tavuk, yeşil sebzeler
Demir: sığır eti, kuru kayısı, kırmızı et, maydanoz, yumurta, buğday, ay çekirdeği
Bakır: ay çekirdeği, kaju, badem, yengeç ve istiridye, yumurta sarısı, tahıllar
A vitamini: yeşil sebzeler, sarı renkli meyveler
B vitamini: taze yeşil yapraklı sebzeler, muz, domates, karnabahar, tahıllar, yoğurt
-
Günlük önlemler:
Günlük hayatımızda alışkın olduğumuz birçok uygulama saçlarımızı zayıflatır. Saçlarımıza şekil vermek için kullandığımız saç kurutucu ve şekillendiriciler saçları kurutup kırılmalarına ve ilerleyen süreçte dökülmelerine neden olur. Aynı zamanda jöle ve diğer kimyasallar da tahmin edilenin üzerinde tahribat verir. Saçlarımızı nasıl taradığımız bile önemlidir. Bu tip kimyasal ve teknik uygulamalardan en azından saçlarımızın nefes alabileceği süresince uzak durmak fayda sağlar. Saçlarımızı nemli tutmalı ve doğal halinde kurutmalıyız bir süresince.
Ayrıntılı bilgi için “Saç dökülmesine ne iyi gelir” makalesini okuyabilirsiniz.