Hamilelikte sık yaşanan rahatsızlıklardan biri de reflü. Kadın hastalıkları Uzmanı Timur Uğurlu, “Reflüsü olan anne adayı, doktora danışıp ilaç almalı; yoksa düşük yapabilir” diyor.
Bir çok anne adayı hamilelik döneminde mide yanmasından ve ağıza acı su gelmesinden şikayet eder. Genelde bu mide yanmalarının nedeni reflüdür. Medical Park Antalya Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Dr. Timur Uğurlu; reflü hastalığı belirtileri ve tedavisiyle ilgili ayrıntıları anlattı.
Hamilelik döneminde en sık rastlanan şikayetler arasında yer alan reflü; göğüste yanma ve ekşime hissi olarak ortaya çıkar. Ağızda acı bir tat oluşurken, kokuda hissedilir. Tok karnına yatıldığında geceleri rahatsız eden şişlikler gaz ve boğulma hissi oluşabilir. Bazen kalpte çarpıntı hissetmek bile mümkündür. Midedeki asit;ne kadar çok yemek borusundan yukarı çıkıyorsa yanma hissi o kadar çok olur.
Hamilelerin doktora danışmadan ilaç almaması gerekir. Bilinçsizce alınan bazı ilaçlar;düşük riskine neden olabilir. Tedavide temel amaç, bebek için risk oluşturmadan anneyi rahatlatabilmektir. Bu yüzden hamile olmayan insanların kullandığı ilaçlar, hamilelik döneminde asla kullanılmamalıdır. Reflü ile ilgili şikayeti olan hamilelerde yanmanın şiddetine göre tedavi önerillir.
Hafif şikayeti olanlar ilaç kullanmadan, doktorun verdiği diyet programıyla tedavi olabilir. Yani reflü, ilaç kullanmadan önlem alınarak da azaltılabilir. Son öğünün ,az olması ve yatmadan en az 2-3 saat önce yemek yenmesi gerekir.
Reflü hastalığında bunlara dikkat edin!
Seyrek ve çok yemek yerine, az miktarda sık yemek yiyin. Yemekleri çok çiğnemeye özen gösterin. Kafeinli içecekleri tüketmemeye dikkat edin. Dik oturun. Rahat kıyafetler giyin. Yatmadan önce hafif yiyecekler tüketin. Çikolatadan, meyve sularından, ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun. Alkol kullanmamaya çalışın.