Prostat Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Prostat Nedir, Nasıl Tedavi Edilir
Prostat Nedir, Nasıl Tedavi Edilir

Erkeklerde 50’li yaşlardan sonra ortaya çıkan prostat sorunu, müdahale edilmediğinde yaşam konforunu bozarak, zamanla başka sorunlara neden olmaktadır. Sık idrara çıkma belirtisiyle başlayan prostat büyümesi tedavide geç kalındığında bazen kansere bile dönüşmektedir. Günümüzde üroloji hekimleri tarafından yürütülen modern tedavi yöntemleriyle prostat sorunu kontrol altına alınabilmektedir.

Prostat sorunu çoğu zaman cinsel hayatı olumsuz şekilde etkilemektedir. Büyük prostatı olan bazı erkeklerde sertleşme sorunu (erektil disfonksiyon) ve boşalma (ejakülasyon) problemleri ortaya çıkmaktadır. Bilinenin aksine prostat ameliyatları ise cinsel yaşamı olumsuz etkilemez. Bu yanlış inanış yüzünden birçok erkek, uzun süre üroloji hekimlerine gitmemekte, teşhis geciktiği için de başka sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Prostat nedir?

Prostat bir salgı bezidir. Mesanenin hemen alt kısmında yer alan, içerisinden idrar kanalının geçtiği ve ayrıca spermleri testislerden getiren tüplerin açıldığı bir organdır. 18-20 gram ağırlığındaki prostat, salgı yapan hücrelerden (tubuloalveolar bezler) oluşmaktadır.

Prostat vücutta ne işe yarar?

Prostat bezinin asıl fonksiyonu meniyi oluşturan sıvının bir bölümünü salgılamaktır. Meninin % 90’ı prostat bezinde üretilmektedir. Ayrıca prostat, mesanenin ağzını sıkarak idrarın dışarı kaçmasına önlemektedir. Ters duran bir piramide benzeyen prostat, idrar kesesinin hemen üstünde bulunmaktadır.

Prostat büyümesi nedir?

Prostat büyümesi, özellikle idrar yolunu daraltıp sıkıştıracak şekilde prostatın iç kısmındaki bezlerin büyümesiyle kendini gösterir. Bu bezler büyüyünce, idrar akımına karşı bir direnç oluşturur. Dolayısıyla hasta idrarını boşaltabilmek için mesanesini daha güçlü kasmak zorunda kalır. Prostat ergenlik döneminde 2 katına çıkar. 25-30 yaşından sonra ise büyümeye devam eder. Üroloji alanında yapılan çalışmalarda prostat büyümesinin testosteron (erkeklik hormonu) ve östrojen (kadınlık hormonu) ile ilgili olduğu düşünülmektedir. 50 yaşından sonra erkeklerin yarısında prostat büyümesi görülürken, 60 yaşından sonra erkeklerin % 65’inde prostat büyümeye devam eder. 80’li yaşlarda ise bu oran % 90’ın üzerindedir. Prostat bu dönemde elma büyüklüğüne kadar erişebilmektedir.

Prostat büyümesinin belirtileri nedir?

Belirtiler genellikle 50 yaşından sonra başlamakta ve yaş ilerledikçe artarak devam etmektedir.

  • İdrara başlarken bir süre bekleme. Yani idrar başladıktan sonra çıkışının geç başlaması.
  • Sık sık idrara çıkma hissinin oluşması.
  • Geceleri idrar için kalkmak ve gün boyunca sık sık idrara çıkmak.
  • Mesanenin geç boşalması. İşemenin uzun sürmesi.
  • İdrar yaparken yanma hissi oluşması.
  • Mesanede sanki idrar kalmış hissinin oluşması.
  • İdrar bittikten sonra damla damla akışın devam etmesi.
  • Sık oluşan idrar yolu enfeksiyonu.
  • Mesanede taş oluşması.

Prostat büyümesi hangi yaşta olur?

Prostat bezi, erkeklerde 30’lu yaşlarda büyümeye başlamaktadır. Ürolojik açıdan bu büyüme yaşamın sonuna kadar sürmektedir. 50 yaşın üzerindeki erkeklerin yarısında prostat büyümesi görülürken, 80’li yaşlarla birlikte de büyüme oranı % 90’ı geçmektedir.

Prostat büyümesinin ürolojide çeşitleri var mı?

Prostat büyümesi, iyi huylu yani benign prostat hiperplazisi (BPH) ile kötü huylu olarak nitelendirilen prostat kanseri ve prostat iltihabı (prostatit) şeklinde sınıflandırılmaktadır. İyi huylu prostat büyümesi 40 yaşın altındaki erkeklerde çok fazla görülmemektedir. 50-59 yaşları arasında ise yaklaşık 100 erkekten 20’sinde iyi huylu prostat sorunu ortaya çıkmaktadır. Üroloji hekimleri tarafından değerlendirilen Prostat Spesifik Antijen yani PSA testiyle sorunun ne olduğu belirlenmeye çalışılır.

Prostat büyümesinin tedavisi nedir?

Prostat büyümesinden şüpheleniliyorsa üroloji uzmanına başvurulmalıdır. Prostatın

İlaçla tedavisi mümkündür. İlaçla yapılan tedavinin amacı hastanın şikayetlerini azaltmaktır. Prostatın neden olduğu tıkanmaya müdahale etmek için “alfa bloker” ilaçları verilmektedir. Yan etkileri düşük olan bu ilaçlar, hastada belli bir süre rahatlama hissi verecektir. Ancak zamanla tıkanmanın derecesinin artması nedeniyle açık ve kapalı prostat ameliyatları gündeme gelecektir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here