Panik Atağın Özellikleri
1. Bir nedene bağlı olmayan ve ne zaman geleceği belli olmayan şiddetli sıkıntı atakları panik atak hastalığınızın temel belirtisidir. Ataklar esnasında yoğun bir ölüm, çıldırma ya da kontrolü kaybetme korkusu yaşanır. Çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi, göğüste ağrı ve basınç, bayılma hissi, uyuşmalar, titreme, bulantı gibi bedensel belirtiler bu korkuya eşlik eder.
2. Panik ataklar günde birkaç ile ayda birkaç kez arasında değişen sıklıkla tekrarlar ve genellikle yarım saat kadar sürer. Ataklar arasında yeni ataklar geleceğine ilişkin yoğun bir beklenti vardır. Bazı hastalar “atak gelir de yardımsız kalırım” korkusu yaşar. Bu korku nedeniyle kapalı yerler, kalabalık ya da yolculuğa çıkma gibi yardım sağlamanın zor olacağı ortamlara girmekten kaçınma davranışı ve yaşam tarzında değişiklikler görülebilir.
3. Toplumda normal olarak yaşantısını sürdürüyor gibi görünen 100 kişiden 2-3’ünde panik bozukluğu vardır. Sık görülmesine karşın bu hastaların çoğu psikiyatri yerine acil servis, dahiliye, kardiyoloji ve göğüs hastalıkları servislerine başvurmayı tercih ederler. Bu durum tedavinin gecikmesine yol açabilir.
4. Burada sayılan belirtilerin sizinkiyle tamamen uyumlu olmasını beklemeyiniz. Panik bozukluğu başka psikiyatrik bozukluklarla birlikte bulunabilir. Bu birlikteliğin hastalık belirtilerinizin biraz farklı olmasına yol açabileceğini dikkate alınız.
5. Yaşadığınız hastalık belirtilerinin kalp, akciğer ya da başka bedensel hastalıklardan kaynaklanma olasılığı elbette vardır. Ancak size PANİK BOZUKLUĞU tanısı koyarken doktorunuz mutlaka fiziksel hastalıkların olup olmadığına dikkat edecektir.
Panik Atak Tedavisi
1. Tedavi önerilerine tam olarak uyduğunuzda tedaviden yararlanma şansınız yükselecektir.
2. Bu rahatsızlığınızı güçsüzlük olarak değerlendirmeyiniz. Rahatsızlığınızın utanılacak bir yönü yoktur. Tüm diğer hastalıklar gibi, ruhsal bozuklukların temelinde de çeşitli biyolojik etkenler yer almaktadır. Biyolojik nedenlere bağlı olduğu düşünülen bu rahatsızlığınızın düzelmesinde biyolojik tedavilerin yani ilaç tedavilerinin önemi büyüktür. Kullanacağınız ilaçların özelliklerini hatırlatmanın psikiyatrik tedaviler hakkındaki endişelerinizi hafifleteceğini umuyoruz.
3. Size önerilen ilaçların bağımlılık yapma riski yoktur. Eğer az da olsa bağımlılık yapma riski taşıyan bir ilaç verilecekse doktorunuz bu konuda sizi mutlaka uyaracaktır.
4. İlacınız uyuşturucu niteliğinde değildir. Günlük yaşantınızı hiç bozmadan tedavi etmek temel amacımızdır. Ancak her ilacın bir takım yan etkilerinin olduğu da bir gerçektir. Yan etkileri en aza indirmek amacıyla uymanız gereken kurallar şunlardır.
a) Aksi söylenmedikçe ilaçlarınızı hemen yemekten sonra karnınız tok iken içiniz.
b) Doktorunuzun önerileri doğrultusunda ilaçlarınızı alınız. Önerilen dozda alsanız bile bazen bulantı, kusma, halsizlik, çarpıntı, ishal, ağız kuruması, sıkıntı artışı gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler çok aşırı değilse tedaviye mutlaka devam ediniz. Aşırı yan etki olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışınız. Yan etkiler günler içinde azalacaktır.
c) İlaçların etkisinin ortaya çıkması için genellikle belirli bir zaman geçmesi gerekmektedir. Bu süre üç hafta ile bir ay arasında değişmektedir. Bu gecikme rahatsızlığınızın doğasından kaynaklanmaktadır. İyileşmeniz tedavi ekibinin de temel amacıdır. İyileşmek için acele etmenin yararlı olmadığını unutmayınız.
d) Önerildiği şekilde kullanmanıza ve yeteri kadar süre geçmesine rağmen tedaviden yarar görmemeniz mümkündür. İyileşmediğiniz durumlarda doktorunuz tedavinizi mutlaka yeniden düzenleyecektir. Gerekli sabrı göstermeden sık sık ilaç ya da doktor değiştirmenin yararlı olmadığını unutmayınız.
e) Tamamen iyileşseniz bile, tedaviye doktorunuzun önereceği sürelerde devam etmeniz gerekmektedir. Bunun nedeni hastalığınızın tekrar etme olasılığı taşımasıdır. Tedavinizin sonlandırılacağı zaman size mutlaka bildirilecektir. Erken ya da doktorunuzun bilgisi dışında tedaviyi sonlandırmayınız. Uzun bir emeğin ürünü olan iyileşme sürecinizin boşa harcanmaması için bu çok önemlidir.
f) Hamilelik, ameliyat, başka bir ilaç kullanma gerekliliği gibi değişiklikler tedavinizi etkileyebilir. Bu durumlarda en kısa zamanda doktorunuzu bilgilendiriniz.
5. İlaç tedavisinin yanı sıra duruma uygun çeşitli terapi yöntemleri de uygulanabilir.
Panik Atak İçin Öneriler
Toplumda psikiyatrik hastalıklarla ilgili olumlu ya da olumsuz birçok yanlış düşünceler vardır. Nasıl ki siz bir insan olarak hiç kimsede olmayan, sadece kendinize özgü bir takım özelliklere sahipseniz, hastalığınızın da sadece size özgü bir takım özellikleri vardır. Dolayısıyla, başkaları için yanlış olanın sizin için de yanlış ya da herkes için doğru olanın sizin için de doğru olduğunu düşünmeyiniz. Hastalığınız ya da tedavinizle ilgili tüm sorularınızı doktorunuzla paylaşmadan gereksiz endişelere kapılmanızın yararlı olmadığını hatırlatmak istiyoruz. Kendi başınıza tedaviniz hakkında önemli kararlar almanızın genellikle yanlış sonuçlara ulaşmanıza neden olabileceğini unutmayınız.
Aşağıdaki videoda Uzm. Dr. Yıldız Bir Başar, “Panik Bozukluk” hakkında bilgiler veriyor.