İçindekiler
M-CHAT Testi Nedir?
Otizmin ya da Yaygın Gelişimsel Bozukluk (YGB)’un belirtilerini erken çocukluk döneminde tespit etmek amacıyla geliştirilmiş bir otizm tarama ölçeğidir.
2001 yılında Robins, Fein, Barton ve Green tarafından geliştirilmiştir.
18 aya kadar erken dönemde otizm teşhisini koymayı veya en azından şüphelenmeyi sağlayan ve bizlere erken müdahale imkanı sunan çok değerli bir anket testidir.
M-CHAT sözcüğü , aşağıdaki İngilizce kelimelerin baş harflerinden oluşur
Modified
CHeck List
For Autism
In Toddlers
Bu kelime dizisinin anlamı: “15-18 aylık çocuklarda otizm için kontrol listesinin değiştirilmiş hali” . Yani daha önce kullanılan CHAT testinin değiştirilmiş, sadece anne babalara soru sorularak yapılan şeklidir.
M-CHAT Testi Neden Önemlidir?
Otizm teşhisi geç konduğu takdirde ne yazık ki tedavisi mümkün olmayan bir hastalıktır. Tüm dünyada otizm teşhisi ortalama olarak 3 – 4 yaştan önce yapılamamaktadır. Bunun en önemli nedeni bu tür tarama testlerinin çok iyi bilinmemesi, ve 18 ayda rutin uygulamaya konmamış olmasıdır. Aslında otizm erken teşhis konduğunda, sadece özel eğitimle en az yüzde 50 ihtimalle normale dönebilecek bir hastalıktır. M-CHAT testi ile 18 ay kadar erken teşhis konabileceği için, bu basit anket testi, birçok otizmli çocuğun normal bir birey olarak hayata katılmasına olanak sağlar.
M-CHAT Testini Çocuğuma Yaptırtmalı mıyım?
Bu bir tarama testi olduğu için, yukarıdaki nedenlerle sağlam çocuk izleminde mutlaka bu testin yapılmasını öneriyorum. En erken 18 ayda yapılabilir, eğer bu zamanı kaçırdıysanız daha sonra da yapılabilir.
M-CHAT Testi Türk Çocukları İçin Uygun mudur?
Ölçeğin Türk örneklemindeki geçerlik çalışması Aslı.Yıkgeç (2005) tarafından gerçekleştirilmiştir.
M-CHAT Testini Kimler Yapabilir?
M-CHAT çocuk hekimleri, psikiyatristler, psikologlar, pedaglar, nörologlar hemşireler, gibi sağlık alanında çalışan uzmanlar tarafından uygulanabilir.
M-CHAT Testi Çocuğuma Zarar Verir mi?
Anne babalara çocuk hakkında bazı sorular sorularak çok basitçe 5 dakikada uygulanır. Çocuğunuzdan kan alınmayacağından, herhangi bir ilaç verilmeyeceği ve film çekilmeyeceği için çocuğunuza radyasyon, yan etki can acısı v.s gibi, hiçbir zararı olmayacaktır.
Sağlıcakla kalın.
Otizmi ne kadar biliyoruz? Doğru biliyor muyuz? Aşağıdaki videolarda Otizm konusu hakkında bilgiler izleyeceksiniz.