Otizm

Otizm
Otizm

Otizm şikayetleri, sosyalleşme ve iletişimin gelişmediği veya hatalı geliştiği durumlarda görülür. Bunlar, hiç konuşmama veya az konuşma, konuşmalarda konu dışı cevaplar verme, sorulanları tekrarlama, göz teması kurmama, ismine tepki vermeme, işaret dili kullanmama, kendi dünyasında gibi çevreye ilgisiz ve kapalı kalma şeklinde kendini gösterir.

Genellikle belirtiler bir yaş civarı kendini gösterir. Bu yaş grubunda konuşma normalde de henüz gelişmemiş olabilir. Fakat elle işaret etme, ismiyle çağırınca bakmama, basit bazı mimikleri (el sallama, gel-gel yapma gibi) geliştirmeyen çocuklar şüphe uyandırır.

Otizmli Çocuktan Mektup Var

Bir yaş sonrası tipik seyir, önce bazı kelimeler öğrenilse bile bunların kullanılmasında duralama veya gerileme ve kendi içine kapanıklığın artması şeklindedir. Bu dönenme birçok çocuk TV karşısında uzun süreler geçirebilir. İşitmiyormuş gibi seslenilmeye tepki vermeyebilir.

Otizm tek bir hastalıktan çok otistik şikayetlerin bulunduğu tablolara verilen genel bir addır. Otistik şikayetler bazen çok hafif bir iletişim kuramama düzeyinde, bazense hiç konuşamama ve çeşitli aşırı tepkili durumların olduğu düzeydedir.

Otistik şikayetlerin de sebeplerinin çok çeşitli olduğu düşünülmektedir. Bazı iyi bilinen genetik durumlarda (Rett sendromu, Tuberöz skleroz, PKU) otistik şikayetler görülebilir. Fakat çok büyük bir grup otistik şikayetin sebepleri henüz tanınmamaktadır.

Otizimli bir çocuğun ağzından onların duyguların öğrenmek isterseniz “Otizimli Çocuktan Mektup Var” videosunu izleyebilirsiniz.

Otizimli çocukların  eğitimine  katkıda  bulunmak  için aşağıdaki resme tıklayarak Tohum Otizm Vakfının resmi internet sitesini ziyaret edin.

BAGIS BANNER 300-250

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here