Ortopedik Ayakkabı Her Çocuğa Gerekli mi?

Ortopedik Ayakkabı Her Çocuğa Gerekli mi?
Ortopedik Ayakkabı Her Çocuğa Gerekli mi?

Çocuklarda, bebeklerde ortopedik ayakkabı kullanımı gereksiz hatta zararlı

Ülkemizde çok önemsenen düztabanlık, içe basma, O – bacak ve X – bacak gibi sorunlar çocukların çoğunda aslında kendiliğinden geçerler.
Bir zamanlar yaygın olarak kullanılan özel ayakkabılara, tabanlıklara, ayak jimnastiklerine ve ilaç tedavisine gerek yoktur. 1950 lerden itibaren yapılan araştırmalarda ortopedik ayakkabıların hiçbir düzeltici etkisi olmadığı hatta rahatsızlık verdiği saptanmıştır. Gelişmiş ülkelerde ortopedik ayakkabı kullanımı tamamen terk edilmiştir. Çocukların çoğunda ayaktaki ve bacaktaki şekil bozuklukları 5-6 yaşlar civarında kendiliğinden geçmektedir. Çocuğuna ortopedik ayakkabı veya tabanlık kullandırtan anne-babalar bu düzelmenin ayakkabı sayesinde olduğunu düşünebilirler. Oysa özel ayakkabılar kullanmayan çocuklarda da aynı düzelme görülmektedir.

Her yaştaki çocuğa ayakkabı seçerken aranacak özellikler: esnek, rahat, hafif, kolay giyilip çıkartılan, kaymaz ve ucuz olmasıdır. ‘Ortopedik’ olarak satılan veya özel yaptırılan ayakkabıların modern ortopedi bilimi ile hiçbir ilgisi yoktur.
Ortopedik ayakkabılar ve özel olarak yapılan yürüme cihazları ‘ortez’ lerin kullanım amacı çocuk felci, spastik hastalık (serebral palsi), doğuştan omurilik felci ( spina bifida), doğuştan veya sonradan oluşan ve düzeltilemeyen ayak kemik hastalıkları gibi ciddi sorunlarda yürümeyi kolaylaştırmaktır.

Ülkemizde çocuk ortopedistlerinin görevlerinin birisi de sağlıklı çocuklarda bir ila altı yaşlar arasında sık görülen hafif basma kusurları ve bacak yamukluklarını çok nadir olan kalıcı sorunlardan ayırmaktır. Aileye ciddi bir sorun olmadığı açıklanmalıdır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here