Orta Kulak İltihabı

Orta Kulak İltihabı
Orta Kulak İltihabı

İçindekiler

Orta Kulak İltihabı nedir?

Orta kulak iltihabı (otitis media), orta kulak boşluğunda sıvı toplanması ve bu boşluğun mikrop kapması durumudur. Orta kulağın havalanmasını ve buradaki salgıların ağız boşluğuna boşalmasını sağlayan, östaki borusu çocuklarda daha kısa, daha yumuşak ve daha geniş olduğu için, çocuklarda bu hastalık daha kolay gelişir.  Muayenede  genellikle  kulak  zarı  kızarık ve  basınç  artışına  bağlı  olarak bombe  görülür,  basın  çok  artınca  kulak  zarı yırtılabilir, buna da perfore otit denir.

Nedenleri

Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının %30-40’ı orta kulak iltihabına dönüşebilir. Özellikle gribal belirtileri olan bir çocukta, birkaç gün sonra kulak ağrısının ortaya çıkması, çoğu zaman orta kulak iltihabına işaret eder. Ancak bazen grip sırasında östaki borusunun tıkanması ve oradaki sıvı birikimi, bakteriler devreye girmeden de benzer şikayetlere yol açar, ancak bu durumda şikayetler kısa süreli ve antibiyotiksiz iyileşecek karakterdedir. Orta  kulak iltihabına en sık neden olan bakteriler Streptokokus pneumoniae, Hemophilus  influenza ve Moraxella catarrhalistir.

Belirtileri

Sıklıkla, belirtiler kulak ağrsı ile birlikte burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük gözlerde çapaklanma . Ateş hastaların %30-35’inde görülür. Bazen işitmede azalma, kulakta çınlama-uğultu gibi şikayetler de büyük çocuklar tarafından ifade edilebilir. Küçük çocuklar kulak ağrısını ifade edemedikleri için, ağlama, huzursuzluk veya uyku problemleri şeklinde de kendini gösterebilir.

Tedavisi

Doktora başvuruncaya kadar ağrıyı hafifletmek için, ağrıyan kulak tarafına sıcak havlu koyarak o yana yatırmak faydalı olabilir. Ağrı kesiciler yine oldukça yararlıdır. Tedavide doktorun vereceği uygun bir antibiyotik yanında, kulak-boğaz salgılarını azaltıcı dekonjestan türü grip şurupları ve yine burundan damlatılan dekonjestan türü burun damlaları tedavide yardımcıdır. Kulak zarı patlayıp da iltihap dışarı akmadığı sürece antibiyotikli veya kortizonlu kulak damlaları önerilmez.

Orta Kulak İltihabı neden tekrarlar?

Bazı çocuklarda  genzi eti (adenoid vejetasyon)  veya alerji  gibi  sorunlar  orta  kulak  iltihabını  sürekli  tekrarlamasına  sebep  olabilir. Bu  durumlarda  sebebe  yönelik tedavi,  özel bazı  aşılar  düşünülebilir.  Son çare geniz eti ameliyatı ve orta kulağa tüp takılması  gibi tedaviler düşünülmelidir.

Aşağıdaki  videolarda  Op. Dr. Atilla Şengör çocuklarda geniz  eti ve  bademcikler hakkında  aklınıza  takılan  tüm  soruları  yanıtlıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here