İçindekiler
Organik besinleri tüketirken nelere dikkat etmeli ?
Bir ürünün organik olması dediğimizde onun doğallığı aklımıza gelir. Otoban kenarında yetişen bir ürünün organik olduğu düşünülemez. Kabaca daha temiz bir toprakta ve kimyasal ürün kullanmadan yetişen gıdalar aklımıza gelmelidir. Bu ürünlerin satışa sunulduğu noktalarda kapalı ambalajlarda satışa sunulmuş olması gerekiyor. Aksi takdirde çevreden bulaşma yaşanabiliyor; bu da ekolojik değerde kayba yol açıyor. Bu ürünlerin üzerinde organik- ekolojik tarım ürünü olduğunu belirten özel bir lo bu loda tarım bakanlığının organik tarım losu olmasına dikkat etmek gerekir.
Organik olmayan, üzerinde zirai ilaç kalıntısı bulunan sebze ve meyvelerin zararı nedir?
Besinlerle alınan Zararlı maddeler gebe ve emziren annelerden bebeklerine geçer. Eskiden anne sütü steril- hijyeniktir derken şimdilerde bu yüzden temizdir, diyoruz. Bu tür kalıntılar zararlı bileşenler modunda yaşlanmayı hızlandırır. Kanser riskini beraberinde getirir. Astıma yakalanma riski artar, alerjik reaksiyonlar gelişir. Besinlerin hızlı gelişmesi için kullanılan hormonların kız çocuklarının erken ergenlik sürecine girmesine neden olduğu savunulan noktalardan biri yine. Bu noktada aklınıza çocuklarımıza organik sebze ve meyve mi yedirmeliyiz, sorusu gelebilir.
Evet, eğer bunu sağlayamıyorsak da mevsiminde olan sebze ve meyveleri tavsiye ederiz.
Organik besinleri tüketme şansımız yoksa hormon, ilaç kalıntısı vb. faktörleri de göz önünde bulundurarak nelere dikkat etmeliyiz?
Mevsiminde olan sebze ve meyveleri tüketmek daha doğru bir seçimdir. Bir gün bir doktor arkadaşımla konuşurken şöyle demişti; marketten salatalık almış en ufak boylarını özellikle seçmiş ve onların buzdolabında Sebzelikte boylarının uzadığını gördüğünde gözlerine inanamamış. Onları tüketmemesini söylediğimde zaten attım, dedi. Kullanılan madde hala etken, artık bu vücutta nelere yol açmaz ki!
Meyve ve sebzelerin kabuklarını kesinlikle soymalı mıyız?
Dış kabuk kısmında olan kalıntılar için iyice yıkamak gerekli ama içe işleyen noktalarda kabuğu soyulsa bile o ürün için sağlıklı demek zordur. Meyve ve sebzelerin kabuklu yenebilecekleri kabuklu yemek kabuk kısmına yakın vitamin ve minerallerin kaybını önler, artı posa katkısını artırır bu da kalp- damar sağlığı ve bağırsak sağlı için gereklidir. İyi yıkamak önemlidir, unutmayın.
Organik olmayan sebze ve meyvelerde nelere dikkat edilebileceği hakkında en iyi ziraat mühendisleri cevap verir, ama sonuçta meyvenin kabuğunun kalın olması onun içine Zaralı maddelerin sızamayacağı anlamına gelmez. Örneğin karpuz sap kısmından da bu kimyasalları alabilir. Çiftçilerin eğitimi bu noktada önemli, genelde ziraat mühendisinden ilaç isterken onların sorduğu tek şey var “bana en kısa zamanda birkaç kez mahsul aldıracak ilaç hangisi onu ver” derler, sonuçta geçim kaygısı var.
Bu ilacı verince sulama şekli, ilacı verdikten ne kadar zaman sonra sulama yapabileceği, ne zaman toplayabileceğinin bilgileri onları çok ilgilendirmeyebiliyor. Sonra arkadaşım gibi buzdolabında bile büyüyebilen salatalıklar almış olabiliyorsunuz. Artık her mevsimde her şey var, bazen menü yazarken kafam karışıyor bu mevsimde bu sebze var mıydı diye. Yazın bile portakal var.
Unutmayın aldığınız ürünün organik üretim olduğunu belirten üzerinde tarım bakanlığının organik tarım losu yer almalıdır. Organik tarım ürünü olan gıda yanında organik tarım ürünü olamayan gıda ile yan yana reyonda olmamalıdır. Artı bu ürün açıkta durmaması gerekir. Aksi takdirde yine bulaşma olur.