Öpücük Hastalığı (Enfeksiyöz Mononükleoz) , Ebstein-Barr Virüsü adlı bir virüs tarafından oluşturulan bulaşıcı bir hastalıktır. Tükürük salgısı ile kolaylıkla bulaşır. Aile içi, kreş vs’de çok kolay bulaştığı için “Öpücük hastalığı” adı ile de anılır. Mononükleoz, kendi kendine iyileşen, geldiği gibi giden, bilinen bir tedavisi olmayan bir hastalıktır.Kuluçka dönemi ortalama 1-2 haftadır. (10 ile 60 gün)
Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu, “Döküntülü Çocuk Hastalıkları” ve “Yenidoğan Bebek Bakımı” hakkında bilgiler veriyor.
İçindekiler
Öpücük Hastalığı Belirtileri
Ateş, boyunda iri ve çoğu kez ağrılı lenf bezi şişmesi, boğaz ve kas ağrısı, ileri derece halsizlik ve iştahsızlık ana belirtilerdir. Muayenede dalakta büyüme de fark edilir. (Ayrıca daha az görülen şu belirtiler de anormal sayılmamalıdır: Burun tıkanıklığı, hepatit ve sarılık, göğüs ağrısı.) İlginç bir bulgu da ateşli üst solunum yolu enfeksiyonu sanılıp ampisilin veya amoksisilin antibiyotikleri verilen çocuklarda pembe bir döküntü olmasıdır.
Hastalık en fazla 4 hafta sürüp kendiliğinden geriler.
Öpücük Hastalığı Tedavisi
Hastalığın özel bir ilacı yoktur. Çok büyüyen lenf düğümlerinin neden olduğu bası belirtileri ileri derece burun tıkanıklığı ve nefes alma güçlüğüne neden olursa kortizon tedavisi gerekebilir. Hastalık etkeni bir virüs olduğu için antibiyotiklerin tedavide yeri yoktur. Evde yatak istirahatı, kas ağrıları ve ateş için parasetamol veya ibuprofen dışında ilaç kullanılmasının yararı gösterilmemiştir. İleri derece dalak büyümesi olan büyük çocukların iyileşmeden sonra 1 ay daha spor yapmaması önerilir. Çünkü istenmeyen bir kaza ile dalakta yırtılma olasılığı devam etmektedir.
Öpücük Hastalığı Komplikasyonları
- Kan ile ilgili komplikasyonlar: Kan hücrelerinde tahribat sonucu beyaz ve kırmızı kan hücresi sayısında azalma,
- Yüz felci, Guillan-Barré sendromu adlı bir felç çeşidi, miyokardit adlı nadir bir kalp kası iltihabı çeşidi.
Öpücük Hastalığından Korunma
Maalesef aşısı olmadığı için korunma aşı ile mümkün değildir.