Tatilin son ermesine kısa bir süre kala, anne babaları ve çocukları okul heyecanı sardı. Okula kayıt, okul kıyafetlerinin alınması, defter, kalem alışverişi derken okulun açılmasına sayılı günler kaldı. Bu tatlı koşuşturmanın arasında çocukların yaşayacakları ilk gün endişesini ve heyecanını atlamamak gerekir.
Peki okula yeni başlayacak çocuklarımız için ne yapalım?
Öncelikle yapmamız gereken okul öncesinde çocuğumuzu genel bir sağlık taramasından geçirmektir. Genel fiziksel muayene, göz ve diş muayenesi yaptırmak uygun olur. Böylece eğer çocukta sağlıkla ilgili bir sorun saptanırsa okul açılmadan önce gereken tedbirler alınmış olur.
Okul için gerekli malzemeler için yapılması gerek alışverişi birlikte yapmak, kıyafetleri, kalem defter gibi temel okul ihtiyaçlarını kendisinin seçmesi sağlanıp, gerekli araç gereçleri birlikte alarak onu bu sürece dahil etmek endişesini azaltır ve okula adaptasyonunu kolaylaştırır.
Tatilde alıştığı uyku düzenini hemen bırakmak kolay olmayacağı için okulun açılmasından en az 10 gün önce erken yatma ritüeline girmek gerekir. Çocuk erken yatıp erken kalkmaya alışmalı ve mutlaka atlanmaması gereken bir öğün olan kahvaltı için zamanının olmasına imkan sağlanmalıdır. Kahvaltı öğünü, bir öğrenci için kesinlikle atlanmaması gereken bir öğün olup çocuğun kahvaltı yapmaya zamanı olması için erken kalkmaya alışmalıdır.
Eğer mümkünse okullar açılmadan önce çocuk, anne ve babasıyla okulu ve sınıfını görmeye gitmeli ve öğretmeni ile tanışmalıdır. Böylece çocuk nasıl bir ortamla karşılaşacağını önceden göreceği için, okullar açıldığı zaman endişesini azaltabilir.
Okulların açılacağı hafta anne baba mümkünse iş yoğunluğuna ara vermeli ve özellikle anaokuluna ilk defa gidecek çocuğuyla birlikte okula gitmelidir. Anne babanın yanında olması çocuğun okulla ilgili endişesini azaltır. Çocuğu okula bırakınca akşam okul çıkışında kendisini burada bekliyor olacağını söylemeli ve okul çıkışında mutlaka okulun kapısında çocuğu bekliyor olmalıdır. Özellikle anaokuluna yeni başlayacak çocuklar için anne baba ilk 2 gün çocuklarının yanında kalabilir ama daha sonra okulun dışında beklemelidir. Çocukla vedalaşma uzun sürmemeli, kısa ve net konuşarak kendisini okul çıkışında gelip alacağı söylenmelidir. İlk bir ay sonunda halen çocuk okula uyum sorunu yaşıyor ve sürekli ağlıyorsa rehberlik biriminden profesyonel destek alınmalıdır.
Tıbbi koordinatörümüz Uzm. Dr. Anıl Yeşildal, “Okul Alışverişinde Veliler Nelere Dikkat Etmeli?” , “Sağlıklı Eğitim Nasıl Olmalıdır?” konuları hakkında bilgiler verdi.
Gerçekten yerinde ve tutarlı konulara değinmişsiniz.Bu konuda çocuğu okula yeni başlayacaklar için yazınızın önemli bir kaynak olduğunu düşünüyorum.Emeklerinize sağlık.