Sağlıklı Genç Nesiller Yetiştirmek İçin Çocuklarınızı Sağlıklı Besleyin
Okul çağı çocukluğu 6-12 yaş dönemidir. Okul çağındaki çocukların, hızlı büyüme ve gelişmeleri, normal beyin ve zekâ gelişimleri ve zihinsel performansları için enerji ve tüm besin öğelerine olan gereksinimleri yaşamın diğer dönemlerine göre daha fazladır. Bu dönemde çocuklara doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmak ve dengeli beslenmelerini sağlamak ve bunu yaşam boyu sürdürmek çok önemlidir.
Okul çağı çocuklarda sağlıklı beslenme, büyüme ve gelişmelerini, okuldaki performanslarını, başarılarını ve aktif olmalarını sağlamaktadır.
Okul Çocuklarının SAĞLIKLI BESLENMESİ İÇİN
- Günde 5-6 öğünde, 4 temel besin grubunu içeren sağlıklı menüler hazırlanmalıdır.
- Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Yapılan bazı araştırmalar okul döneminde çocukların çoğunun kahvaltı etmediğini, etse bile sağlıksız abur cuburlar ile geçiştirdiğini göstermektedir.
- Çocuklara kahvaltıda ve diğer öğünlerde içecek olarak süt veya meyve suyu verilmelidir. Çay veya kahve besin öğelerinin vücutta kullanımını azalttığı için çocuklara ana öğünlerde verilmemelidir.
- Beslenme durumları izlenmeli kilo artışı veya zayıflaması dikkate alınarak önlemler alınmalıdır.
- Çocuklar sık acıkır. Açlıklarını bastırmak için genelde abur cubur denilen besleyici değeri olmayan besinlere ve içeceklere yönelirler. Bunu önlemek için okulda teneffüs aralarında yemeleri için sağlıklı ara öğünler hazırlayın. Süt-kek, meyve suyu- sandviç gibi, meyve gibi besinleri sırayla çantasına koyun ve bunarlı gün içinde yemesi gerekli zamanları ona öğretin.
Okula başlayan çocukların gelişimleri ve besin gereksinimleri
Okula başlama yaşı ana sınıfı için 6, ilköğretim için 7 yaştır. 6-7 yaşında olan bir çocuğun besin gereksinimi kilosuna, boyuna, cinsiyetine, sağlık durumuna, fiziksel aktivite düzeyine ve genetik özelliklerine göre değişkenlik gösterebilir. Genel olarak okula başlayan çocukların enerji gereksinimlerinin %55-60’ının karbonhidratlardan, %12-15’inin proteinlerden, %25-30’unun ise yağlardan karşılanması gerekir. Ayrıca okula başlayan çocukların sağlıklı beslenme ile vitamin, mineral ve su ihtiyacının da eksiksiz olarak karşılanması sağlanabilir.
2 yaş sonrası çocuklar için ortalama ideal kilo hesaplaması Yaşx2+8 formülüyle, ortalama boy uzunluğu ise Yaşx6+77 formülüyle, enerji ihtiyacı ise yaşx10+1000 formülüyle hesaplanır.
Aşağıdaki videoda Uzm. Diy. Sernaz Çakır Ercil, beslenme çantası içeriğinde nelerin olması gerektiğini anlatıyor.
7 yaşında bir çocuk için;
Ağırlığı: 7×2+8=22 ± (%10) 20-24 kg
Boyu: 7×6+77=119 ± (%10) 107-131 cm
Enerji gereksinimi: 7×10+1000=1700 (%10) 1530-1870 kkal arasında olmalıdır.
Besin öğelerine göre çocukların ortalama günlük alması gereken yiyecek miktarları
- Süt Grubu: 3 su bardağı (600 ml)
- Sebze Grubu: 2 porsiyon
- Meyve Grubu: 3-4 porsiyon (1 porsiyon miktarı bir avuç dolusu kadar)
- Et Grubu: 3 porsiyon (kırmızı et:90 gr, balık-tavuk: 150 gram)
- Yumurta: 1 adet
- Peynir: 1-2 dilim (30-50 gram)
- Tahıl Grubu: 7-9 porsiyon (1 porsiyon tahıl: 1 ince dilim ekmek, 1 kâse çorba, 2 yemek kaşığı makarna, 1 orta boy patates vb