Ev tozu akarı olarak bilinen mite’lar, gözle görülemeyecek kadar küçük, 8 ayaklı haşerelerdir. Karanlık, nemli ve sıcak ortamlarda yaşarlar. Ne kadar temiz olursa olsun tüm evlerde bulunan mite’lar en çok yatak, yastık, yatak takımları, battaniye, halılar, tüylü oyuncaklar, peluşlar ve perdelerde bulunur. Bir gram ev tozunda, yaklaşık 500 tanesi canlı olmak üzere 19 bi’e yakın mite vardır. Bu rakam 5 yıl kullanılan bir yatakta 10 milyon seviyesine çıkar.
Mite’lar %55’in üzerinde neme sahip ortamları severler. Bu küçük haşereler, deri, kepek, kıl, saç parçacıkları ile beslenir. 1 gram deri parçası bile 1 milyon mite’ın beslenmesi için yeterlidir.
Mite’lar havada uçmaz ama ev tozuyla hareket ederler. Mite’lar bulundukları yüzeylerde dışkılar, bu dışkılar alerjik özelliktedir. Dışkılar zamanla kuruyarak ince toza dönüşür ve ev tozuna yapışarak hareket eder. Bu nedenle temizlik yapılırken toza yapışmış miteların dışkıları tozla birlikte yukarı yükselir, havaya karışır, burun ve ağızdan soluma yoluyla vücudumuza girer. Özellikle ailesinde alerjik hastalık olan çocuklarda astım, alerjik nezle gibi hastalıklara yol açabilir. Mite’lar, ev içinde en sık görülen ve alerjik hastalıklara neden olan alerjenlerdir.