Vücudumuzun yaşamsal fonksiyonlarını sürdürebilmesi ve hücre içi kimyasal reaksiyonların oluşabilmesi için gerekli olan enerjiye bazal metabolizma hızı denilmektedir. Bazal metabolizma yaşa, cinsiyete, hormonal rahatsızlıklara, menopoz ve andropoz gibi hormonal değişikliklere, yanlış yapılan diyetlere, hipotroidi ve fiziksel aktivitedeki düşüşlere bağlı olarak yavaşlamalar yaşayabilmektedir. Bazal metabolizma hızının üzerinde alınan enerji yükü vücutta yağ olarak depolanmakta ve kilo alışını hızlandırmaktadır. Bu sürece dur demek için bazal metabolizma hızımıza uygun bir beslenme programı uygulamalı ve sağlıksız yapılan diyetlerden kaçınmalıyız.
İçindekiler
BAZAL METABOLİZMAYI HIZLANDIRAN 6 ALTIN ADIM
-
1) Su tüketiminizi arttırın
Günlük su tüketiminizi 10 su bardağı seviyesine çıkarın. Su tüketiminizdeki artış bazal metabolizma hızınızı arttırarak daha kolay kilo vermenizi sağlamaktadır. Su içmek için susamayı beklememeliyiz.
-
2) Ana ve Ara Öğünlerinize Önem Veriniz
Beslenmenizi ana ve ara öğünler üzerine düzenlemelisiniz. Kişisel özellikleriniz ve yaşam şartlarınıza bağlı olarak günlük 6-8 öğün beslenmelisiniz. İyi bir kahvaltı ile güne başlayıp yeterli ve dengeli bir öğle yemeği ile devam etmeli ve akşam öğünlerini daha hafif besinlerden oluşturmalısınız. Ana öğünler arasında mutlaka ara öğünleri almalı ve alım miktarlarına dikkat etmelisiniz.
-
3) Fiziksel Aktivitenizi Arttırınız
Günlük 40 dakikanın üzerinde yürüyüş yapmaya çalışarak yağ yakımını hızlandırınız. Yoğun iş temposunda spora zaman bulamayanlar araçlarını daha uzağa park edebilir yada otobüsten 1 durak önce inerek fiziksel aktivitelerini arttırabilirler.
-
4) Baharat ile Hem Lezzet Verin Hem de Metabolizma Hızınızı Arttırın
Baharat tüketiminizi arttırarak hem yemeklerinize lezzet katabilir hem de bazal metabolizma hızınızı %5 oranında hızlandırabilirsiniz.
-
5) Vücudumuzdaki Kas Oranını Arttırmalıyız
Yeterli ve dengeli bir beslenme beraberinde fiziksel aktivitemizi de arttırarak vücudumuzdaki yağ oranını düşürmeli ve kas miktarını arttırmalıyız. Vücudumuzda kas oranının artması bazal metabolizma hızımızı arttırarak daha kolay kilo vermemizi ve daha fazla enerji harcamamızı sağlar.
-
6) Sağlıklı Protein Kaynakları ve Kalsiyum Tüketin
Beslenmenizde haftada 2 gün balık 2 gün derisiz tavuk ya da hindi 1 gün yağsız kırmızı et ve 2 gün kurubaklagil tüketmeye özen gösteriniz. Beslenmenizde süt ve süt ürünleri miktarını arttırarak kalsiyum alımını arttırabilirsiniz. Süt ürünlerine alerjik reaksiyon gösterenlerde ve laktoz intoleransı gelişenlerde kalsiyum kaynağı olarak belirli miktarlarda badem, ıspanak, brokoli ve asma yaprağı önerebilirim.