Laringomalazi Nasıl Teşhis Edilir?

Laringomalazi Nasıl Teşhis Edilir
Laringomalazi Nasıl Teşhis Edilir

Laringomalazi teşhisi nasıl yapılır, laringomalazi dışında hırıltı neden olur? konularıyla ilgili bilgi edinmek için videomuzu izleyebilirsiniz.

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.

Laringomalazi’de sırt üstü pozisyon hırıltıyı arttırır

Hırıltılı çocuk tabii endişe verici bir durum, çocuk doktorları kontrollerinde bunu fark edebilirler ya da ailenin yine hırıltı nedeniyle çocuğu doktora götürmesi sonucunda genelde çocuk hekimleri tarafından fark edilir. Aslında normal büyüyüp gelişen hırıltıların özellikle sırtüstü pozisyonda arttığı ağlama sırasında solunumun düzeldiği çocuklarda ek ayırıcı bir klinik tanıya gereksinmeksizin bu teşhis konulabilir. Bazı görüntüleme yöntemleri; Floroskopi ya da MR gibi yine Laringomalaziyi teşhis edebilir. Fakat bizim klinikte en sık başvurduğumuz Laringoskopi ya da Bronkoskopi dediğimiz bu bölgeye optiklerle çeşitli endoskoplar ile doğrudan görmeye yarayan araçların kullanımıdır.

Laringomalaziyle karışabilecek bazı durumlar

Burada başka tanı olasılıklarını da mutlaka düşünmek gerekir. Çünkü doğumsal olarak gırtlak bölgesinin olabilecek bazı darlıkları da ayırıcı tanıya girer. Yine bazı yabancı cisim kaçmaları soluk borusunu engelleyerek benzer şekilde hırıltı yapabilir. Ayrıca Kurup yine Reflü bazı viral Papillomatöz (Siğil benzeri) hastalıklar gırtlak bölgesini tıkayarak solunum sıkıntısına neden olabilir ama bu durumlar soluk alırken de verirken de sürekli olurlar. Bu klinik açısından tabii önemlidir. Laringomalazi’de nefes alma sırasında özellikle kıkırdak yapılar ve çevresini kaplayan mukoza, nefes borusuna doğru çekilir. Vakumla çocuk nefes alırken bu fazla dokular orada titreşerek tabii hırıltıya neden olur. Bu durumu da bizim Endoskopi ile doğrudan görmemiz mümkün.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here