Öncelikle COVID-19 enfeksiyonu, dikkat ederseniz çok farklı şekilde seyredebiliyor. Bakıyorsunuz çok yaşlı bir insana hiçbir şey olmazken çok genç bir insan maalesef çok ağır geçirebiliyor ve ne yazık ki bazen hayatını bile kaybedebiliyor. Bu nedenle gencim, sağlıklıyım diye önlemlerden vazgeçmeyelim.
☑️Koronavirüsü hastalığını kimler daha ağır geçiriyor?
☑️Koronavirüsü hastalığını hafif geçirmek için neler yapılabilir?
☑️ D vitamini ne kadar etkili?
☑️ D vitamini takviyesi yaparken dikkat edilmesi gereken ipuçları nelerdir?
Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.
Herkese merhaba. Ne zamandır Coronavirüsü ile ilgili yeni bir video çekmek istiyordum aslında.
İçindekiler
Coronavirüsü’nde bağışıklık sistemimizi nasıl güçlü tutabiliriz?
Öncelikle COVID-19 enfeksiyonu, dikkat ederseniz çok farklı şekilde seyredebiliyor. Bakıyorsunuz çok yaşlı bir insana hiçbir şey olmazken, çok genç bir insan maalesef çok ağır geçirebiliyor ve ne yazık ki bazen hayatını bile kaybedebiliyor.
Coronavirüsü seyrinde genetik faktörler çok önemli
Burada tabii ki genetik faktörler oldukça etkili, özellikle interferon genleri ile ilgili bazı çalışmalar var. Bu geninde bozukluk olan insanlar, hastalığı gerçekten daha ağır geçirebiliyorlar (1) . Ama genel olarak baktığımızda daha çok 65 yaş üstü ve kronik hastalığı, özellikle tansiyon – damar hastalığı gibi hastalıkları olan insanlarda bu hastalığın çok daha ağır seyrettiğini biliyoruz.
Gencim sağlıklıyım diye önlemlerden vazgeçmeyelim
Ancak kendinize bir şey olmayacağını düşünsek de, nasılsa ben gencim nasılsa risk faktörüm yok gibi düşünerek lütfen önlemleri ihmal etmeyelim. Öncelikle sosyal mesafeye dikkat etmek, toplu kalabalık yerlerde çok fazla yerlerde bulunmamak, maske takmaya dikkat etmek; Bunlar zaten yapmamız gereken en önemli uygulamalar. Ve tabii ki sık sık en az 25 saniye ellerimizi yıkamaya dikkat etmek de oldukça önemli.
Koronavirüs’te bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları
Peki bağışıklık sistemimizi nasıl güçlü tutabiliriz? Öncelikle çok iyi düzenli uykumuzu uyumak gerçekten çok önemli. Sağlıklı besleneceğiz, meyvemiz sebzelerimiz, kalsiyum içeren süt ürünleri ki, süt çok önermiyorum; aslında mayalı süt ürünleri yoğurt, kefir, ayran gibi, peynir gibi. Eğer süt ürünlerinden hoşlanmıyorsanız kalsiyum kaynakları olarak tahin, badem ve kuru baklagiller oldukça etkili.
Mümkün olduğunca karbonhidratlardan kaçınacağız, bol sebze yiyeceğiz, meyveyi asla ihmal etmeyeceğiz. Özellikle kış aylarında portakal, mandalina ve kivi gibi C vitaminli meyveler oldukça önemli.
Coronavirüsü’nden az zarar görmenin en etkili yollarından biri:
D vitamini
D vitamini, özellikle yapılan çalışmalar iyi bir D vitamini düzeyinin, Koronavirüs hastalığını daha hafif atlatma ve ölümlerin önlenmesinde oldukça etkili olduğunu gösteriyor (2). O yüzden D vitamini içeren gıdalar, özellikle balık, balık yağında D vitamini oldukça iyi düzeyde. Mutlaka haftada 1-2 gün balık tüketimine dikkat edeceğiz ve eğer kanda D vitamini seviyemiz düşükse mutlaka D vitamini takviyeleri almaya dikkat edeceğiz.
Genellikle tecrübemi paylaşmak istiyorum. Yapılan kan tahlillerinde D vitamini böyle çok yüksek, zehirlenme düzeyinde olan hiçbir hastam yok. Anne babalarına sorduğumda da aslında D vitamini düzeyi çok yüksek olan hiç kimse yok. Dolayısıyla bu sene bence herkes mutlaka D vitamini almalı. Özellikle küçük çocuklar kışın her gün 800 ünite D vitamini almaya yaşları ne olursa olsun devam etmeli. Çünkü normalde biz 2,5-3 yaştan itibaren rutin D vitamini takviyesini genellikle kesiyoruz. Ama bu sene bu takviye her yaş grubunda devam edebilir, özellikle erişkinler ve çok büyük 8-10 yaşındaki çocuklar her gün D vitamini almaya üşeniyorlarsa o zaman da yüksek doz D vitamini alabilirler.
D vitamininin azı karar çoğu zarar!!!
Ancak ampullere dikkat. Eskiden iğne olan ampuller kırılır ve içindeki yağlı madde direkt içilirdi. Çok dikkat edin bir ampul iğne D vitamini içinde 300.000 ünite D vitamini var. Özellikle hassas bireylerde çok ciddi böbrek taşı hatta böbrek kanallarında direkt olarak kalsiyum birikmesine bağlı böbrek fonksiyonlarında ciddi bozulmalara yol açabilir. O yüzden eğer topluca yüksek doz alacaksak genellikle ayda 50.000 ünite 2-3 kez ayda bir verilebilir. Aynı seferde 300.000 almak yerine 100-150 bin üniteyi yavaş yavaş alıyoruz. Ben genellikle kendime de, aileme de 3 ay boyunca ayda 50.000 Ü birlikte tek sefer almayı tercih ettim. Bu şekilde ürünler var. Bir şişesinde 50.000 ünite olan damlalar, 60.000 ünite olan spreyler var. Yine tek bir kapsülde 20.000 ünite olanlar var. Bundan da haftada bir, 1 tane alınabilir. Hangisini tercih ediyorsanız ama mutlaka D vitamini düzeyini yüksek tutmayı ihmal etmeyin.
Kaynak
- https://www.nature.com/articles/d41586-020-03070-1
- Effects of Vitamin D on COVID-19 Infection and Prognosis: A Systematic Review.Hiwot Yisak , Amien Ewunetei , Belayneh Kefale , Melkalem Mamuye, Fentaw Teshome, Birhanie Ambaw, Getachew, Yideg Yitbarek https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33447107/