Doğada serbest bulunan veya evcil birçok hayvan sizi veya çocuğunuzu ısırabilir veya tırmalayabilir. Bunların içinde en sık rastlanılanı köpek ısırması … Evcil de olsa doğal ortamında yaşayan da olsa her tür hayvan ısırığı ve tırmalaması dikkate alınmalıdır. Kuduz olmasa da en azından, deri ve yumuşak dokuda enfeksiyona neden olabilir.
Örneğin kedi tırmığı hastalığı, özellikle yavru kedilerin tırmalaması ile bulaşan sistemik bir enfeksiyon hastalığıdır. (Doğal ortamında yaşayan hayvana örnek olarak, köylerde yaşayan ve insana alışkın olmayan kedileri bile verebiliriz). Ayrıca hayvan ısırıkları aşısız kişilerde tetanoza da neden olabilir.
Anıl Yeşildal – DoktorTakvimi.com
Köpek ısırması evinizde, henüz yeni dişleri çıkan yavru köpeğiniz tarafından da olabilir, sokakta hiç tanımadığınız korkunç görünümlü iri bir köpek tarafından da olabilir. Yapılacak yaklaşım yaranın ciddiyeti ve ortaya çıkan duruma göre değişkenlik göstermektedir.
Eğer aşılarının tam olduğundan emin olduğunuz bir köpek ise sadece standart yara tedavisi ve yara bakımı yeterli olabilirken tanımadığınız, bilmediğiniz bir köpek ısırması durumunda mutlaka acil servise başvurmanız ve büyük ihtimalle kuduz aşısı olmanız gerekmektedir. Kuduz aşısı genellikle tam teşekküllü devlet hastanelerinde yapılmaktadır.
İçindekiler
Köpek Isırması Durumunda Ne yapalım?
Yüzeyel yaralanmalar
Eğer yüzeyel bir sıyrık ise çeşmeden akan su ve sabunla temizlik yapıldıktan sonra oksijenli su ve alkol ile pansuman yapılabilir, arkadan antibiyotikli bir krem sürülerek bandaj ile kapatılabilir.
Kanamalı açık yaralar
Öncelikle kanadığı için korkmayın, eğer çok fazla kan kaybı yaratacak kuvvetli basınçlı bir kan fışkırması yoksa veya yara baş/boyun bölgesinde değilse 5 dakika kanamasına izin verin, çünkü yaradan çıkan kan akışı orada oluşabilecek enfeksiyon etkenlerinin de dışarıya çıkmasına yardımcı olacaktır. Yoğun kanamaya sebep olabilecek bir bölge ise hemen 112’yi arayın.
Eğer kanamanız çok şiddetli değilse 5 dakika bekledikten sonra, doğrudan basınç uygulayarak, bir havluyla-bezle sıkarak kanamanızı durdurup durduramadığınıza bakın, eğer durmazsa yine acil yardım isteyin . Eğer kanmanız durmuşsa, durduktan sonra 5 dakika süreyle sıvı sabunla akan suyun altında yarayı temizleyin. Açık yaralarda kesinlikle alkol, oksijenli su, iyot veya civa içeren herhangi bir antiseptik solüsyon kullanmayın, çünkü bunlar iyileşmeyi yavaşlatabilir.
Isıran Köpeği Tanıyor muyuz?
Eğer kendi köpeğiniz ısırırsa zaten aşıları olduysa bundan emin olabilirsiniz ancak başkasının köpeğinin ısırması halinde köpeğin sahibine tanıyorsanız kuduz aşısının kanıtı için bazı iletişim bilgilerini sahibinden isteyebilirsiniz ve kuduz aşısının güncel olduğundan emin olmak için köpeğin veterineri ile görüşün.
Eğer sahibi bilinmeyen veya bie sokak köpeği ısırmışsa, hayvanı tecrit edebiliyorsanız edin ve doktora başvurun. Duruma göre Kuduz aşısı ve tetanoz aşısı vs uygulaması gerekebilir.
Aşağıdaki videolarda Uzm Dr. İsmail Gönen ve Uzm. Dr. Duygu Gür Ünal, “Aşılar” hakkında bilgiler veriyor.
Merhaba yavru köpeğin canı yanmıştı ayağına darbe aldığı için oda acıdan sağa sola saldırdı benim de parmağımı dişiyle sıyırdı hafif kesildi birazcık kanadı sonra parmağımı sabunlu su ile yıkadım krem sürüp bandajladım sıkıntı olmaz demi