Kolon Kanseri – Kalın Bağırsak Kanseri

Kolon Kanseri - Kalın Bağırsak Kanseri
Kolon Kanseri - Kalın Bağırsak Kanseri

Tüm  dünyada olduğu gibi son yıllarda ülkemizde de kolon kanseri vaka sayılarında belirgin bir artış vardır. Ne yazık ki günümüzde kanser hastalığı  en sık  ölüm nedenlerinden birisidir. Bu sebeple halkımızın bu konuda daha çok bilinçlendirilmesine ihtiyaç vardır.
Bu sayede hastalık olasılığını mümkün  olduğunca azaltmak ve erken teşhis koyarak daha erken tedavi imkanı sunmak mümkün olacaktır.

Kolon Kanseri Nedenleri

Daha çok ileri yaşlarda görülür. Ailede kolon kanseri öyküsü, kolonda polip varlığı, ülseratif kolit, Crohn hastalığı gibi  enflamatuar  bağırsak  hastalıkları, sigara içimi ve uygunsuz yemek alışkanlıklarımız,  alkol,  obezite ve  yetersiz  egzersiz en önemli sebeplerdir. Gardner  sendromu  ve  Familial Adenomatöz Polipozis(FAP) gibi bazı  genetik  hastalıklar da direkt olarak kolon kanseri ile ilişkilidir. Genetik risk  faktörlerimizi tabii ki değiştiremeyiz. Ancak sigara, beslenme gibi olumsuz faktörleri ortadan kaldırarak riskimizi en aza indirebiliriz. Kolon kanseri riskini en çok arttıran gıdalar hayvansal yağdan zengin kızartma ve ızgara gibi yiyeceklerdir. Oysa sebze meyve ağırlıklı liften zengin gıdalar bu hastalığın olasılığını azalmaktadır.

Kolon Kanseri Belirtileri

Kolon kanserini teşhis edebilmek için belirtilerine dikkat etmek ve iyi değerlendirmek gerekmektedir. Bağırsak alışkanlığında kabız ya da ishal şeklindeki değişiklikler, bağırsağın tam boşalmama hissi, dışkıda kan görülmesi, herhangi bir sebebi olmaksızın kilo kaybı, sürekli yorgunluk, halsizlik hissi, bulantı kusma dikkat edilmesi ve doktora gidilmesi gereken belirtilerdir.

Bu belirtiler olmasa bile ailesinde bu hastalığa yakalanmış, 50 yaşı geçmiş, başka genetik riskler taşıyan ve daha önceki  kolonoskopi  incelmelerinde kalın bağırsağında polip tespit edilmiş olan kişilerin düzenli  olarak  muayenelere gitmeleri,  gerektiğinde  kolonoskopi  incelemelerini  tekrar  tekrar  yaptırmaları  erken  teşhis  ve  tedavi  açısından  çok büyük önem taşır.

 Kolon Kanseri Tanısı

Her şeyden  önce erken tanı tedavinin en  önemli anahtarlarından birisidir. Hastalığın tanısı için ayrıntılı  fizik muayene esastır. Gaitada gizli kan testi yardımcı  bir  testtir,  kolon  kanserine  spesifik  değildir. Genelde tomografi  ile  teşhis  konur. Kesin  tanı kolonoskopi veya  direk  ameliyatta  alınan  parçanın  patolojik  incelmesiyle  konur.

 Kolon Kanseri Tedavisi

Tedavisinde cerrahi, radyoterapi, kemoterapi başlıca yöntemlerdir. Kanser çok ileri evredeyse yapılan ameliyatlar sadece kişiyi geçici olarak  rahatlatmak  için  yapılan  palyatif  ameliyatlardır. Familial Adenomatöz Polipozis (FAP) olduğu  bilinen hastalarda  koruyucu olarak  kanser  gelişmeden önce kalın bağırsağın tamamının ve rektumun da alındığı total proktokolektomi ameliyatı önerilmektedir.

Aşağıdaki videoda, Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar, “Organ Nakli” konusunda bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here