Kehribar Kolye Bebeğinize Zarar Verebilir

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi
Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

İçindekiler

Ebeveynler dikkat!!  Kehribar Kolye Bebeğinize Zarar Verebilir…

Anne babalar genellikle bebeklerinin bir sıkıntısı-şikayeti veya ağrısı olduğunda hemen bir çözüm bulmak isterler haklı olarak. Son zamanlarda Kehribar Kolye giderek moda olmaya başladı, bebeği olan aileler arasında bu alışkanlık adeta çığ gibi büyümekte. Peki bunlar gerçekten etkili mi?
Cevap: Hayır

Peki güvenli mi?

Cevap: Yine hayır

Anıl Yeşildal – DoktorTakvimi.com

Asılsız iddialara kanmayın!!!

Modern Tıp bilimine göre kehribar kolyelerin kullanımını öneren hiçbir bilimsel kanıtımız yok. Ama eğer bunları üreten, satan, pazarlayanların  ağzına bakarsanız Maşallah faydaları saymakla bitmez. Onların iddialarına göre efendim Kehribar kolye bebeğin vücut ısısıyla temas ettiğinde ağrı giderici bir madde salgılıyormuş da, bu da ciltten emilip kana karışıyormuş, ayrıca Tiroid bezini uyarıyormuş, böylece diş çıkarırken ağızdan aşırı salya akması azalıyormuş Bağışıklık sisteminin kulak boğazda, mide ve solunum sistemindeki iltihabi etkilerini azaltıyormuş.

Sevgili anne babalar Bunların hepsi –mış, -miş, -muş, -müş. Şu an için tüm bu iddiaları kanıtlayan tek bir bilimsel veriye bile sahip değiliz.

Kehribar Kolye Riskleri

Bu kolyeler için en büyük risk bunun boynuna dolanması nedeniyle,  çocuğun boğulması veya ipi koptuğu takdirde bu taşlardan herhangi birinin yutularak ciğerlere kaçması.

Özellikle çocuk uyurken veya başında bir büyük yokken bu kolye çok rahatlıkla çocuğun boynuna dolanabilir veya ipi koparsa bebek boncukları yutarak boğazına kaçırabilir. Zaten sadece Kehribar kolye için de geçerli değildir. Amerikan Pediatri Akademisi ve Türk Pediatri Derneği çocuklara  hiç  bir  takı-mücevher  takılmasını  önermemektedir. 1 yaşın altında başta  gelen ölüm sebeplerinden birisi de boğulmadır. 1-4 yaş arasında da en sık ilk 5 ölüm nedeni arasında yer alır.

Ben yine de kullanırım diyorsanız…

Her şeye rağmen bu kolyelerin faydasına hala inanıyor ve kullanmak istiyorsanız, bazı noktalara dikkat etmekte fayda görüyorum.

  • Bebeğinize bu kolye veya bilekliği taktığınız zaman mutlaka yanında olmalısınız
  • Bunu boynuna değil mümkünse bileğine, hatta ulaşması zor olacağı için daha uygunu ayak bileğine takabilirsiniz.
  • Kısa bir süre dahi olsa eğer bebeğinizin yanında değilseniz kolyeyi veya bilekliği çıkarmalısınız.
  • Gece de olsa gündüz de olsa uyku sırasında ayak bileğinde dahi olsa bu takıların çıkarılması gerekir. Çünkü bebekler çok esnek oldukları için ayaklarını ağızlarına götürecek kadar kendilerine yaklaştırabilirler.
  • Mümkünse diş çıkarırken yaşayacağımız sıkıntıları azaltmak için farklı ve  güvenli yöntemler deneyin.

Diş çıkaran bir bebeği rahatlatacak güvenli yöntemler

Diş çıkaran bebeğinizin hassas dişetlerini rahatlatacak, ağrıyı azaltacak birçok güvenli yöntem vardır.

  • Diş kaşıyıcıları: Yumuşak veya kauçuktan yapılmış diş kaşıyıcılar acıyı azaltmak da oldukça etkilidir.
  • Soğuk nesneler: Soğuk ağrıyı, şişliği azaltmak için oldukça etkili bir yöntemdir.  Bebeğin dişetlerine zarar vermeyecek temiz ve  yumuşak bir bez ıslatılarak buzlukta dondurulabilir. Hatta bir ucuna düğüm atılırsa daha etkili olacaktır. Ancak içi sıvı dolu, buzlukta dondurulan diş kaşıyıcıları pek tercih edilmemelidir. Bunlar bebeğin ağzı için son derece sert olabilir ve dişetlerine zarar verebilir.
  • Masaj: Ellerinizi iyice yıkadıktan sonra, parmak ucunuzla dişetlerinin üzerine hafif bir masaj da bebeğinizi rahatlatmaya yardımcı olacaktır.
  • İlaçlar: Bebek çok huzursuz ve çok ağrısı varsa parasetamol içeren fitil veya şuruplardan faydalanabiliriz. Bebek 6 ayın üzerinde ise ibuprofen içeren şuruplar da kullanılabilir. Benzokain isimli lokal anestezi maddesi içeren jel ve kremlerin kullanılması çok önerilmez. İçeriğinde kimyasal olmayan doğal bitkisel jel, krem veya tozlar kullanılabilir.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu, “Yenidoğan Bebek Bakımı” ve “Bebeklerde Ağlama Nedenleri” hakkında bilgiler veriyor.

3 YORUMLAR

  1. Moder tibbin caresiz kaldigi liken planus hastaligindan reishi mantariyla iyilestim,moder tibbin ameliyattan baska caresi yok dedigi karpal tünel hastaligindan one more bantlari sayesinde duzeldim,modern tibbin caresi yok dedigi migren den ebu cehil kavunuyla duzeldim.kehribari nezaman cikarsam cocugun diskasintisi aziyor nezaman taksam 2 gun sonra rahatlama yasadik.1 sene deneme yanilma yaptim ve kehribardan çok memnunum.

  2. Kehribar bu kadar faydasız ise modern tıp herşeye deva ise binlerce kullanan nasıl memnun kalıyo acaba kendi kızımdada denedim şükürler olsun diyorum

  3. Bu millete anlatamazsınız hocam.. -mış -miş -muş de sonrasına ne eklersen ekle.. dış sancısı 4-5 gün sürüyor, bunlar da kehribarı 3.gün alıyor eee sonra, “2gun sonra ağrısı geçti.. demek ki kehribar faydalı”.. Taştan ne fayda göreceksiniz yav güldürmeyin..

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here