İçindekiler
Kefir Nedir?
Kefir, Orta Asya Türkleri tarafından yapılmaya başlanan yoğurt gibi mayalanarak elde edilen sulu kıvamda ekşi bir içecek türüdür.
Kefirin Besin Değeri ve Bileşimi
Kalsiyum, fosfor, magnezyum, B1, B12 gibi vitamin ve minerallerden zengin olup, içerisindeki triptofan aminoasidi ile dikkat çekmektedir. Kefirdeki mikroorganizmaların ürettiği biotin diğer B vitaminlerinin kullanımını kolaylaştırır.
Kefir Nasıl Yapılır?
Kefir; inek, keçi, koyun, hindistan cevizi, pirinç ya da soya sütleri ile yapılabilir. Kefir tanelerinin süt ile 24 saat süre fermentasyonu ile elde edilir. Fermantasyon süresi uzadıkça faydası, alkol miktarı ve ekşi tadı artar. Süreyi sevdiğiniz tada ve kıvama göre ayarlayabilirsiniz.
Kefir ve Yoğurt Arasında Ne Fark Var?
Kefirin içeriğine bakıldığında yoğurttan daha fazla yaralı mikroorganizma barındırdığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte içeriklerindeki mikroorganizma türleri farklı olup yoğurt prebiyotikleri yani probiyotikler için uygun ortamı oluştururken kefirde direk olarak probiyotikler bulunur. Laktoz intoleransı bulunan bireyler için tüketimi yoğurttan daha kolaydır yalnız intolerans taşıyan bireyler günlük 1/2 çay bardağı ile başlayıp miktarı yavaş yavaş artırmalıdır. Oda sıcaklığında tüketimine dikkat etmelidir.
Kefirin Faydaları
- Tümör oluşumunu ve var olan tümörün büyümesini engeller.
- Bağışıklık sistemini destekler.
- İçeriğinde vitamin ve mineraller ile birlikte kalp sağlığını destekler. Tansiyonu ve kolesterolü düşürücü etkisi vardır.
- İçeriğindeki triptofan kalsiyum ve magnezyum ile birlikte sinir sisteminde rahatlatıcı ve depresyonu engelleyici özelliğe sahiptir. Özellikle uykusuzluk problemi çeken bireyler yatmadan 2 saat öncesinde 1 su bardağı kadar tüketmelidir.
- Sindirim sistemindeki bakteri florasını desteklediği için ağız kokusunu önler.
- Sindirime yardımcı olur ve bağırsak sağlığını destekler
- Gün içinde vücutta strese bağlı oluşan zararlı maddelerin atımını sağlar.
- Karaciğer bozukluğunu tedavi eder.
- Alerjik rahatsızlık ve enfeksiyonların tedavisinde etkindir.
TÜKETİMİ
Bireylerin günlük enerji ihtiyacına göre günlük 1 veya 2 su bardağı kadar kefir tüketilebilir. Sıralanan faydalarının sağlanabilmesi için en az 6 hafta süre ile kullanılmalıdır.