Katı Mamaya Geçiş Süreci

6 Aylık Bebek Beslenmesinde İlk Verilecek Besinler - Ek Gıdaya Geçiş
6 Aylık Bebek Beslenmesinde İlk Verilecek Besinler - Ek Gıdaya Geçiş

Katı Mamaya Geçiş Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğinizin katı mamaya geçişi ile onun için çok önemli olan ve hayat boyu ona sağlık getirecek bir alışkanlığı kazandırmaya başlıyorsunuz.
Yemek yemek sadece “bebeği besleme” olarak görülmemeli, beslenme zamanlarının bireysel gelişime ve sosyal gelişime katkısı unutulmamalıdır. Bebek kendisini beslemeye başladığında bağımsızlığa doğru ilk adımlarını atabilecektir. Başarma hissi ile birey olarak kendine güveni artacaktır. Kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmenin verdiği başarma hissini tadabilecektir. Açlığını ve tokluğunu fark edebilen, kendini besleyebilen ve yemek yemekten keyif alan bebeğinizi zamanla sağlıklı beslenmeye doğru yönlendirmeniz daha kolay olacaktır.

Yemek zamanlarının aile içi sosyal iletişime olan katkısı da unutulmamalıdır. Yemek zamanlarının aile üyeleri ile geçirilecek güzel bir zaman olduğunu hisseden bebekler daha keyifle yemeye başlayarak, ailenin sağlıklı beslenme alışkanlıklarını görerek öğrenme imkanı bulacaklardır. Bebeğinizin katı mamaya geçişi sizinle ortak bir noktada buluşmaya doğru atacağı adımlardan birisidir. Bu yolda sizin hem doğru davranışları öğretmenize (çiğnemeyi öğrenmek, kaşığı tutmak, kendini beslemek, masada oturmak, çatal kullanmak vb) hem de duygusal açıdan güven hissine (yemek yemek güzeldir, yemek yemek gereklidir, anneme güvenebilirim, bana iyi bakar, yemek faydalıdır vb) ihtiyacı vardır. Bu becerileri bebeğinizin yaşına uygun ortamlar ve fırsatlar yaratarak kazandırabilirsiniz.

Katı mamaya geçiş bir süreçtir

Bebeğiniz zamanla akışkan bir sıvı olan sütü emmekten kıvamlı, yoğun bir yiyeceğe geçebilmeyi, daha sonra pütürlü ve yoğun olan bir yiyeceği ağzının içerisinde çevirebilmeyi, çiğnemeyi ve nefes alışı ile koordineli şekilde (refleks olan öğürme davranışını baskılayarak) katı bir yiyeceği yutmayı öğrenmektedir. Bunlar kolay gözükmekle birlikte sık tecrübe ve küçük adımlar atılarak kazanılacak alışkanlıklardır. Bebeğinizin ilk denemelerde yiyeceği ağzından çıkarması, tükürmesi onun kendini korumak için sahip olduğu bir reflekstir. Bebeğiniz farklı doku ve kıvamdaki yiyecekleri yemeyi tecrübe ettikçe bu refleks zamanla azalacak ve bebeğiniz yiyeceği ağzının içerisinde çevirmeye ve damak ve dil ile ezerek, çiğneme davranışını öğrenecektir. Bebeğinizin bu sürece uyumunu desteklemek adına doktorunuzun izin verdiği yiyeceklerden oluşan farklı yiyeceklerle denemeler yapmanız faydalı olabilir. Hangi yiyeceği tercih ettiğini anlayabilir ve o yiyeceği bu alışma süresinde daha sık verebilirsiniz. Yiyeceğin kullanıldığı yemekleri farklı içerikler ile hazırlayabilirsiniz.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Duygu Gür Ünal, “Ek Gıdaya Geçiş” ve “Özel Aşılar” hakkında bilgiler veriyor.

Bebeğinizin fizyolojik bir sorunu yok ise katı mamaya geçişte sorun yaşaması beklenmez. Süreç içerisinde bebeğin yemek için zorlanması, ağlatarak ya da ağzını tutarak zorla yedirilmesi ya da yemediği için kızılması bebeğin genel olarak yemek yeme davranışından uzaklaşmasına sebep olacaktır. Bu durum zamanla ciddi beslenme sorunlarına ve anne-bebek ilişki sorunlarına sebep olabilir. Bebeğinizin beslenme hızına uyum göstermeniz ve onun ipuçlarını dikkate almanız önemlidir. Bu süreç içerisinde bebeğiniz çok zorlanıyor, 10 ay-12 aylık olmasına rağmen katı mamaya geçemiyor, çiğneme davranışı halen yok ve kendini besleme davranışı kendiliğinden gözükmüyor ise çocuk doktorunuz ya da gelişim uzmanından bu sorunu desteklemek için öneri almanız faydalı olacaktır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here