Karpuzun Faydaları

Karpuzun Faydaları
Karpuzun Faydaları

İçindekiler

Karpuzun içeriği

Karpuz deyince herkesin aklına serin bol sulu bir meyve gelir. Sonra maalesef sadece karpuz ve peynir yiyerek yapılan şok diyet gelir. Çoğu insan tatile gideceğim fazlalıklarımdan kurtulayım diye böyle yöntemler dener, tatilde de bunun fazlasını alır ve gelir. Peki, hepimizi cezbeden bu meyve su oranının yüksek olmasının yanında başka neler içerir? Büyük bölümü su ve karbonhidrattan oluşsa da içersinde A, C vitaminleri ve potasyum bulunmaktadır. Karpuz içerdiği su miktarı ile aşırı sıcaklarda vücudun serinlemesine yardımcı bir meyvedir. Tadını meyve şekeri olan früktozdan alır. Karbonhidrat değeri diğer meyvelere göre daha düşük bir meyvedir. Su içeriği yüksek olduğu için tüketilebilecek miktarı diğer meyvelere göre fazladır.
100 gr karpuzun içeriği
Enerji                         34 kal
Protein                       0,5 gr
Yağ                             0,2 gr
Karbonhidrat             7,5 gr
Su                               92,6 gr
Kalsiyum                    7 mg içerir.
Aslında  karpuzun  çekirdeği  de  oldukça  zengin  bir  gıdadır.
100 gr karpuz çekirdeği içeriği
Enerji                         581 kal
Protein                       25 gr
Yağ                             45 gr
Karbonhidrat             19 gr
Su                               6 gr
Kalsiyum                    50 mg

Karpuzun faydaları

100 gr karpuzda 7 mg C vitamini vardır. Bu da yetişkin bir insanın C vitamini ihtiyacının yaklaşık % 15’ ini karşılar. C vitamini vücudun bağışıklık sistemini ayakta tutar, diş etlerinin sağlıklı olmasını sağlar, kolesterol metabolizmasında rol alır. En büyük özeliği ise vücudumuza giren kanserojen maddeleri etkisiz hale getirir.

İçerdiği yüksek potasyum vücudun asit- baz dengesini sağlar. Kan basıncını düzenlenmesine yardımcı olur. Potasyum miktarının yeterli seviyede olması sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışmasında önemli bir yeri vardır. 100 gr karpuzda 320 mg potasyum vardır.

Yine A vitamini açısından iyi bir kaynaktır.100 gr karpuzdan A vitamini ihtiyacımızın % 8 kadarını karşılarız. A vitamini enfeksiyonlara karşı koruyucu, cildin yapısı ve canlılığı için gereklidir. Göz sağlığı için gereklidir. Aynı zamanda C vitamini gibi A vitamini de kansere yakalanma riskini azaltan vitaminlerdendir. Yeterli seviyede alınan A vitamini solunum- yemek borusu, idrar yolları, mide, prostat, akciğer ve kalınbağırsak, rectum kanserlerine yakalanma riskini azaltır.

Aşağıdaki videoda Uzm. Dyt. Fatmagül Yılmaz Öztürk “Bıldırcın Yumurtası” hakkında bilgiler  veriyor.

Karpuz seçerken nelere dikkat edelim?

Karpuz seçerken içinin güzel çıkması için dikkat etmeniz gerekenler; olgun bir karpuzun kabuğu parlaktır, sapı kolayca kopar. Vurduğunuzda dolgun tok bir ses verir. Kabuğu tırnakla kolay çizilir.

Karpuz tüketirken nelere dikkat edelim?

Kestikten sonra buzdolabında fazla bekletmek vitamin değerlerinde kayıplara yol açar. Çabuk tüketebilmek için çok büyük karpuzlar seçmemek lazımdır. Su oranının yüksek olması kalorisi olmadığı anlamına gelmez, nasılsa sırf su deyip tüketirken sınırları zorlamamak lazımdır. İncirle kıyaslandığında daha çok tüketilebilir ama sonuçta abartı miktarda yemek sakınca doğurur. Şeker hastaları diyetisyenlerinin önerdiği ölçünün dışına çıkmamalıdır ve yanında proteinli bir besinle tüketmelidir. Diyalize giren böbrek hastaları da tüketimine dikkat etmelidir. Kavun kadar olmasa da potasyum içeriği nedeniyle tehlike yaratabilir. Bu arada C vitamin ısı ve ışığa duyarlıdır ve depo edilebilen bir vitamin değildir. A vitamini aşırı alındığında toksik (zehirleyici) etkisi vardır. Özetle her şeyin azı da fazlası da zarardır.
Tüm bunların yanında karpuz meyve salataları için ideal bir meyvedir. Tatlı yerine güzel bir meyve salatası tüketmek hem daha sağlıklı beslenmenizi sağlar, hem tatlı ihtiyacınızı giderir, hem de bağırsak ve kalp damar sağlığımız için olumlu etki sağlar. Yalnız su içeriği yüksek olduğu için yatma saatlerinde tüketilmesi çocukların akşam tuvalet sorunu yaşamsına neden olabilir.

Karpuz kabuğu reçeli tarifi:

Karpuz  kabuğu reçeli  malzemeleri

1 kg. karpuz kabuğu,

1.5 kg. şeker,
750 gram su,
1 limon suyu veya 1. 5 gram limon tuzu hesap edilir.

Karpuz kabuğu reçeli yapımı için yeşil kısımları temizlenen kabuklar küp şeklinde parçalara ayrılır, küp şeklinde parçalara ayrılmış karpuz kabukları kireç suyuna konur. Bunun için 250 gr. sönmemiş kireç 4 litre suda karıştırılarak söndürülür. Kireçli su bir müddet kendi halinde bırakılarak durulması beklenir. Üst kısımda toplanan duru kireç suyu karpuz kabukları  üzerine dökülür.  Bir gece  bekletildikten  sonra iyice durulanır ve kaynamakta olan şurup içine atılarak pişirilir. Şurup içinde pişen karpuz kabukları şeffaf bir durum alır. Şurup koyulaşmış, istenilen normal kıvama gelmişse limon suyu veya limon tuzu ilave edilip 1–2 dakika daha kaynatılarak pişirmeye son verilir. Sıcak olarak temiz ve kuru kaplara doldurulur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here