İçindekiler
Karpuzun içeriği
Enerji 34 kal
Protein 0,5 gr
Yağ 0,2 gr
Karbonhidrat 7,5 gr
Su 92,6 gr
Kalsiyum 7 mg içerir.
Aslında karpuzun çekirdeği de oldukça zengin bir gıdadır.
Enerji 581 kal
Protein 25 gr
Yağ 45 gr
Karbonhidrat 19 gr
Su 6 gr
Kalsiyum 50 mg
Karpuzun faydaları
100 gr karpuzda 7 mg C vitamini vardır. Bu da yetişkin bir insanın C vitamini ihtiyacının yaklaşık % 15’ ini karşılar. C vitamini vücudun bağışıklık sistemini ayakta tutar, diş etlerinin sağlıklı olmasını sağlar, kolesterol metabolizmasında rol alır. En büyük özeliği ise vücudumuza giren kanserojen maddeleri etkisiz hale getirir.
Yine A vitamini açısından iyi bir kaynaktır.100 gr karpuzdan A vitamini ihtiyacımızın % 8 kadarını karşılarız. A vitamini enfeksiyonlara karşı koruyucu, cildin yapısı ve canlılığı için gereklidir. Göz sağlığı için gereklidir. Aynı zamanda C vitamini gibi A vitamini de kansere yakalanma riskini azaltan vitaminlerdendir. Yeterli seviyede alınan A vitamini solunum- yemek borusu, idrar yolları, mide, prostat, akciğer ve kalınbağırsak, rectum kanserlerine yakalanma riskini azaltır.
Aşağıdaki videoda Uzm. Dyt. Fatmagül Yılmaz Öztürk “Bıldırcın Yumurtası” hakkında bilgiler veriyor.
Karpuz seçerken nelere dikkat edelim?
Karpuz seçerken içinin güzel çıkması için dikkat etmeniz gerekenler; olgun bir karpuzun kabuğu parlaktır, sapı kolayca kopar. Vurduğunuzda dolgun tok bir ses verir. Kabuğu tırnakla kolay çizilir.
Karpuz tüketirken nelere dikkat edelim?
Tüm bunların yanında karpuz meyve salataları için ideal bir meyvedir. Tatlı yerine güzel bir meyve salatası tüketmek hem daha sağlıklı beslenmenizi sağlar, hem tatlı ihtiyacınızı giderir, hem de bağırsak ve kalp damar sağlığımız için olumlu etki sağlar. Yalnız su içeriği yüksek olduğu için yatma saatlerinde tüketilmesi çocukların akşam tuvalet sorunu yaşamsına neden olabilir.
Karpuz kabuğu reçeli tarifi:
Karpuz kabuğu reçeli malzemeleri
1 kg. karpuz kabuğu,
1.5 kg. şeker,
750 gram su,
1 limon suyu veya 1. 5 gram limon tuzu hesap edilir.
Karpuz kabuğu reçeli yapımı için yeşil kısımları temizlenen kabuklar küp şeklinde parçalara ayrılır, küp şeklinde parçalara ayrılmış karpuz kabukları kireç suyuna konur. Bunun için 250 gr. sönmemiş kireç 4 litre suda karıştırılarak söndürülür. Kireçli su bir müddet kendi halinde bırakılarak durulması beklenir. Üst kısımda toplanan duru kireç suyu karpuz kabukları üzerine dökülür. Bir gece bekletildikten sonra iyice durulanır ve kaynamakta olan şurup içine atılarak pişirilir. Şurup içinde pişen karpuz kabukları şeffaf bir durum alır. Şurup koyulaşmış, istenilen normal kıvama gelmişse limon suyu veya limon tuzu ilave edilip 1–2 dakika daha kaynatılarak pişirmeye son verilir. Sıcak olarak temiz ve kuru kaplara doldurulur.