Uyuşma ve güç kaybının sıklıkla yaşandığı durumlarda mutlaka doktora başvurmanız konusunda uzmanlar uyarıyor. Medicana Bahçelievler Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurga Cerrahı Op. Dr. Soner Büyükkınacı, karpal tünel sendromu ‘na bağlı olarak ellerde uyuşma, ağrı, güç kaybı, halsizlik ve yanma gibi şikayetlerin yaşandığını ifade etti.
Siz de özellikle geceleri artan, ellerinizdeki uyuşmadan mı şikayetçisiniz? Son yıllarda geliştirilen yeni tedavi metotları sayesinde el uyuşmalarını çözmek artık çok daha kolay.
Karpal Tünel Sendromu Tanı ve Tedavisi
Karpal Tünel Sendromunun bayanlarda daha sık görüldüğünü ve bu şikayetlerin özellikle geceleri çok arttığını belirten Dr. Büyükkınacı, “El bileğinde sinir sıkışması sonucunda olan ve uyuşma yapan hastalığa Karpal Tünel Sendromu denilir. Bu hastalığın tanısı için basit bir muayene veya sinir sisteminin ölçümü yeterli olur. Tanı konulduktan sonra hastaların büyük bir kısmı son yıllarda geliştirilen avuç içine yapılan ince iğne tedavisinden olumlu sonuçlar alıyor. Bu tedaviden olumlu sonuç alamayan veya geç kalmış hastalara endoskopik yöntem ve karpal-tom tedavisi uygulanır. Küçük bir delikten girilerek 5 dakikalık bir işlemle hastanın sıkışan siniri rahatlatılır. Bu sayede hastalar tedavinin ilk gününden itibaren daha rahat bir uykuya kavuşurken el uyuşmaları son bulur.
Geliştirilen yeni teknikler sayesinde kısa sürede tedavi olabilirsiniz. Acı duymazsınız. Tekrarlama ihtimalinden uzak olursunuz. Kısa sürede normal yaşantınıza dönersiniz. En önemlisi ileride elinizde oluşabilecek kalıcı sinir hasarından kurtulmuş olursunuz.” şeklinde konuştu.
El Uyuşması Nedenleri
Uyuşmaların daha çok elleri ile sürekli olarak iş yapan bayanlarda, hamilelerde ve el işi yapan zanaatkarlarda görüldüğünü belirten Op. Dr. Soner Büyükkınacı, boyun fıtığı, şeker hastalığı, tümör basısı, şeker hastalığı, multipl skleroz hastalığına bağlı uyuşmaların da olabileceğini kaydetti. Dr. Büyükkınacı, “Avuç içine yapılan sürekli baskı oradaki sinirlere zarar verir. El uyuşması sizi de rahatsız ediyorsa çözüm için doktorunuza başvurunuz. Doktorunuza başvuramadığınız zaman bileğinizi düz konuma getirip dinlendirmelisiniz. Sıcak havlu ile ısıtmak şikayetlerinizi azaltacaktır. Doktora başvurduğunuzda ise öncelikle yapılacak işlem uyuşmanızın sebebini araştırmak olmalıdır” şeklinde konuştu.