Karaciğer, kanımızdaki maddeleri düzenleyen ve karın boşluğumuzun sağ üst kısmında bulunan bir organdır. Karaciğer yağlanması, insülin direncinin yüksek olması, alkole bağlı nedenler, yüksek kan yağları ve vücut kitle indeksinin 30’un üzerinde olması nedenleriyle oluşabilmektedir.
Karaciğer yağlanmasının diğer nedenleri; gıda ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi, egzersiz ve spor yapmamak, yoğun çalışma nedeniyle beslenmeyi fast food tarzında geçiştirme ve genetik yatkınlık olarak da değerlendirilebilir. Tıp dünyasında “hepatosteatoz” olarak adlandırılan karaciğer yağlanması, karaciğerin kendini korumak için yağ hücrelerini tutarak, yağ birikmesi sonucunda oluşan bir rahatsızlıktır.
İçindekiler
Alkole Bağlı Karaciğer Yağlanması
Alkol vücudumuzda en büyük zararı karaciğere verir. Karaciğerdeki yağ parçalama metabolizması, alkol sebebiyle bozularak karaciğer yağlanmasına sebep olur. Karaciğer bu yağları parçalayamaz ve sindirime gönderemez. Böylece yağlar karaciğerde kalarak, ileride hepatit b ve siroz oluşmasıyla sonuçlanacak hastalıklar meydana gelir.
Alkole Bağlı Olmayan Karaciğer Yağlanmaları
Obezite: karaciğer yağlanmasının alkolden sonra en büyük nedeni, fazla kilolardır. Karaciğer, dengesiz beslenme yüzünden alınan yağların hepsini depolayamadığı için, yağlanma meydana gelir. Kilolu insanların %70 gibi çok yüksek bir oranında, karaciğer yağlanması görülür.
İnsülin Direnci
Bazı insanlarda kötü beslenme alışkanlığı veya genetik yapıdan dolayı insülin direnci vardır. İnsüline dirençli hücrelere karşı daha fazla insülin üreten organımız pankreas, karaciğerde yağ asidi oranının artmasına neden olur. Bu da karaciğerde yağlanma meydana getirir.
Kolesterolün Yüksek Olması
Kolesterolün yüksek olması, kandaki yağ oranının da yüksek olduğunu gösterir. Kandaki yağ oranı yüksek olunca da karaciğer, bu yağların hepsini parçalayamaz ve karaciğer yağlanması meydana gelir.
Hipertansiyon
Karaciğer yağlanmasının sıklıkla görüldüğü hastalıklardan biride hipertansiyon hastalarıdır.
Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir?
Düzenli olarak spor yapmak ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, karaciğer yağlanmasını önlemenin en iyi yollarıdır. Spor sayesinde kan dolaşımınız düzene girerek karın bölgesinde biriken yağlar kas olma eğilimi gösterir. Bunun yanında karaciğerde depolanan yağ miktarı parçalanarak azalmaya başlar. Günlük 30-45 dakikalık yürüyüş egzersizi yapılması faydalı olacaktır. Karaciğerin en büyük düşmanı alkoldür. Alkol, vücutta biriken zararlı toksinlerin karaciğerde depolanmasına sebep olur ve karaciğere hasar verir.
Sağlıklı bir yaşama erişmek ve karaciğer yağlanmasını engelleme yolları ile ilgili detaylı bilgi almak için diyetisyeninize danışabilirsiniz.
Aşağıdaki videoda Prof. Dr. Nurçin Saka, “Şeker Hastalığı Belirtileri” hakkında bilgiler veriyor.