Kansızlıktan Korunmak Mümkün

Kansızlıktan Korunmak Mümkün
Kansızlıktan Korunmak Mümkün

İçindekiler

Kansızlık nedir?

Tıbbi adı anemi olarak da bilinen bu hastalık kan hastalıkları içinde en sık rastlanılan durum olup, kandaki Hemoglobin değerlerinin  yaşa göre belirlenen sınırların altına düşmesi olarak tanımlanır.

%90 olasılıkla demir eksikliğinden kaynaklı anemi görülür.(Folik asit ve B12 Vitamini eksikliğine bağlı farklı anemi tipleride vardır. Bunun dışında  yıkımın  fazla  olduğu  eritrosit  ömrünün  kısaldığı  hemolitik  anemiler de  mevcuttur,  nadiren  kemik  iliğinin  yetersiliği  de  bir  kansızlık  nedenidir.

Eksikliği genellikle büyümenin çok hızlı olduğu küçük çocukluk ve ergenlik çağı ile hamilelik döneminde ortaya çıkar. Kadınlar ise doğurganlık dönemlerinde aylık adet kanamaları ile kan kaybetmeleri, sık ve çoğul gebeliklerin olması nedeniyle ‘kansızlık’ yaşayabilirler. Genç kızlık döneminde de hem hızlı büyüme,  hem de aylık adet kanamaları nedeniyle demire olan gereksinim fazladır.

Kansızlık tanısı

Kan  sayımı,  periferik  yayma,  bazen  de  demir,  demir  bağlama,  ferritin,  B12 ve  folik  asit düzeyleri  ölçülebilir.  Talasemi gibi  durumlar  için  Hemoglobin elektroforezi  yapılabilir.  Kansızlığa  yol  açan  glukoz  6  fosfat  dehidrojenaz  eksikliği(G6PD)(favizm), pirüvat  kinaz  eksikliği için  enzim  ölçümleri yapılabilir.

Kansızlık ne gibi sorunlara yol açar?

  • Gebelerde: bebek ölümleri,erken doğum riski,düşün doğum ağırlıklı bebekler artabilir.
  • Bebek ve çocuklarda: büyüme ve gelişme yavaşlar, hareketlilik azalır, hastalıklar daha sık görülür, algıda yavaşlama olabilir.
  • Yetişkinlerde: yorgunluk hissi ve hastalıklara yakalanma riski artar.

Aşağıdaki videoda Prof. Dr. Leyla Ağaoğlu “Demir Eksikliğinin Önlenmesi” hakkında bilgiler  veriyor.

Kansızlıktan (demir eksikliğinden) korunmak için;

  1. Demir içeriği yüksek besinler; kırmızı et, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, demirle zenginleştirilmiş tahıl ürünleri, kuru meyveler, yağlı tohumlar ve pekmez tüketimini arttırmanız önerilir.
  2. C vitamini vücuttaki demir emilimini arttırır, bu sebeple C vitamininin alınmasınında arttırılması önerilir. (turunçgiller, yeşil biber, maydanoz gibi)
  3. Kalsiyum ve demir içeren besinler birlikte tüketildiklerinde birbirlerinin emilimlerini etkilerler. Süt, yoğurt, ayran gibi kalsiyum içeriği yüksek besinler demir emilimini azaltırlar. Bu sebeple demir eksikliği anemisi hastalarının kalsiyum içeren besinleri tüketirken bunu göz önünde bulundurmaları önerilir.
  4. Kafeinli içeceklerde demir emilimini azaltır. Çay, kahve ve kola tüketimini azaltmanız ve yemeklerden hemen sonra içmemeniz önerilir.
  5. Kepekli un ve kepekli ekmeklerde yüksek posa içeriğinden dolayı demir emilimini azaltırlar. Bu yüzden diyetteki posa miktarını dengeli tutmak, aşırıya kaçmamak gerekir.
  6. Demir eksikliği olmayan kişilerin ekstradan demir almasına gerek yoktur, yüksek demir damar sertliğine neden olabilir.

Kansızlık tedavisi

Genellikle eksik  olan  demir  veya  diğer  vitaminlerin takviyesi  ile tedavi  edilir. Talasemi  gibi ağır  durumlarda  düzenli  olarak  kan nakli  gerekebilir. G6PD  eksikliğ,nde  bakla  yemek ve bazı ilaçları kullanmak  gerekir.  sonuç  olarak  tedavi  kansızlığın  nedenine  bağlıdır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here