İçindekiler
Kadın Memesi Neden Sarkar?
Vücudumuz, yer çekimi ile sürekli mücadele etmek zorunda olan bir organik doku yapısına sahiptir. Kadın memesi de, diğer tüm dokular gibi zaman içerisinde çeşitli nedenlere bağlı olarak sıkılığını kaybeder ve sarkar. Tabii her bireyde bunun boyutu ve zamanı farklı olabilir. Meme sarkması, doğal bir durumdur demek aslında genel olarak yanlış olmaz.
“Kadın memesi neden sarkar?” sorusunun cevabını verirken, anatomik özellikleri de dikkate almak gerekir. Zira memenin büyüklüğü, yer çekimine olan direnci artıracağından, sarkma zamanını ve şekilsel bozulmanın büyüklüğünü de etkiler. Görece büyük memelerin, daha hızlı sarkmaları beklenen bir durumdur. Op. Dr. Candan Mezili‘ye göre kişinin yaşamı da bunun şiddetini arttırabilir.
Meme Neden Sarkar?
Yukarıda belirttiğimiz gibi memenin sarkması doğal bir süreçtir. Diğer dokularda olduğu yaşla birlikte, meme dokusu da yaşlanır ve bağlar gevşediği için meme sarkar. Bu süreci hızlandıracak unsurlardan elbette bahsedilebilir.
Çocuk emziren kadınların, orta ve uzun vadede memelerinin belli oranda sarkması beklenen bir durumdur. Bu durum yaşla birlikte gözle görülür hale gelir. Ancak elbette bu etkinliği engellemek gibi bir durum söz konusu olmadığından, diğer sebeplerle sarkmayı ele almak daha doğrudur.
Meme, lif ve yağ dokularından oluşan bir yapıdır. Bireyin genç yaşlarda yağ dokuları uygun şekilde vücuda dağıldığından, meme dokusundaki yağ miktarı ve liflerin mukavemeti sarmayı engeller. Ancak yaş ilerledikçe bu bağ dokuları; lifler gevşer ve memenin dış dokusunun içini dolduran yağ dokusu da azalır. Bu durumda içi boşalan bir keseye benzer biçimde memenin sarkması söz konusu olabilir.
Meme yağ dokusunun içinin boşalmasında en önemli etkenlerden birisi, kilo alıp hatalı bir şekilde verme durumudur. Kimi durumlarda en doğru diyette dahi, meme dokusundaki yağ kaybedilebilir. Şok diyetlerle ani kilo kayıpları, memedeki yağ dokusun hızla ve geri döndürülemeyecek biçimde kaybına yol açabilir. Daha önce fazla doğum yapmış bir bireyde bunun şiddeti daha fazla olabilir.
Sütyen kullanımı ise yaygın biçimde tartışılan bir husustur. Dokuların yer çekimine karşı daha etkin direnebilmesini sağlayabildiğine inanılan sütyenin, meme sarkmasını önleyici etkisi mantıksal olarak var olarak kabul edilse de, üzerinde tartışmalar sürmektedir.
Meme Sarkması Engellenebilir mi?
Maalesef, yaşlanmayı engellemenin henüz bir yolu yoktur. Vücudumuzdaki tüm dokular zamana yenik düşer ve gençlikteki niteliklerini ister istemez kaybeder. Ancak doğru yaşam biçim edinerek bunun şiddetini belli ölçekte azaltmaya çalışabiliriz. Bu noktada açıkça altı çizilmesi gerekir ki, meme sarkmasını engelleyecek kremler veya ilaçlar henüz tıbbi olarak onayı olan uygulamalar değildir. Bilhassa online olarak satışı yapılan bazı sahte ürünlerin kullanılmasının, fayda sağlama durumundan bilimsel olarak söz edilemez. Benzeri şekilde, bitkisel terapilerin de etkinliği de bilimsel değildir.
Meme Sarkması Tedavi Edilebilir mi?
Meme sarkması, dokuların sarkması durumudur. Bu durumun iyileştirilmesi için ilaç tedavisi veya haricen kullanılan ürünler yoktur. Meme sarkması, estetik cerrahi müdahaleleri ile memenin sarkan doku kısmının alınarak gerilmesi, meme içi doku veya implant enjeksiyonu gibi uygulamalarla görsel olarak iyileştirilmesi mümkün olan bir durumdur.
Göğüs sarkması ameliyatı veya diğer ismi ile göğüs dikleştirme, isteğe bağlı bir uygulamadır ve estetik cerrahlar tarafından klinik ortamda gerçekleştirilir. Yaygın gerçekleştirilen estetik cerrahi uygulamalarından bir tanesi olan bu yöntemle, memenin sarkma durumuna bağlı olarak bağ dokuları ve yüzey dokusu gerilebilir. Ayrıca meme için yağ dokusunun kaybı için de, hepimizin ismini sıkça duyduğu silikon implantlar meme içerisine yerleştirilebilir.