Anaokulu seçerken şunlara dikkat etmelisiniz
Anıl Yeşildal – DoktorTakvimi.com
- Öğretmen çok önemlidir. Öğretmenin çocuklarla kurduğu iletişime ve ilişki biçimine çok dikkat etmelisiniz. Öğretmen sevgi dolu olmalı, ama kuralları da olmalıdır. Çünkü kuralsız bir eğitim olamaz. Öğretmen kuralları koyarken velilere de ihtiyaç duyabilir, öğretmenle iş birliği yapmalısınız.
- Eğitim programını takip etmelisiniz. Çocuğunuz neler öğrendi, nasıl öğrendi. Burada sadece akademik bilgiyi kast etmiyorum, çocuğunuz yeni oyunlar, yeni şarkılar da öğrenmeli. Okulu mutlaka ünitelere bağlı geziler düzenlemeli, çocuk tiyatrolarına götürmeli. Okul götürmüyor ise çocuğunuzu tiyatroya siz götürmelisiniz. Okullardaki drama etkinlikleri de çok önemlidir.
- Evde her akşam çocuğunuzla konuşmalısınız. O gün okulu nasıl geçti, neler yaptı? Mutlu mu, mutsuz olduğunu his ettiği anlar var mı? Özellikle 5 yaş çocuğu okulunu ve gününü çok ayrıntılı anlatır.
Ayrıca şunlara da dikkat edilmelidir
Çocuk kendini ifade etmelidir. Mutsuzluklarını anlatabilir ise rahatlar ve çözümü kendi de bulabilir. Örnek: Sınıftaki en güzel araba ile o oynamamıştır, başka bir çocuk oynamıştır. Bundan dolayı mutsuzdur. İfade etmesi önemlidir, çünkü yarın da o oyuncakla kendisi oynayabilir, ya da gidip arkadaşından isteyebilir, ya da öğretmene söyleyebilir, vs. Bu tip durumlarda sorunu öğrenin ama siz çözmeyin. Sadece çocuğunuza çözüm yollarını önerebilirsiniz.
- Okullarda kesinlikle önermediğim televizyon, yani ekranlardır. Okulunuz çocukları oturtup çizgi film seyrettirmemelidir.
- Her okulda mutlaka serbest oyun saati olmalıdır. Çocuğunuzun bu saatte ne yaptığını, ne oynadığını, kimlerle oynadığını öğretmeninden öğrenmenizi tavsiye ederim.
Örnek: Bazı veliler (gururla) diyor ki: “Benim çocuğum lider ruhlu. Hep yönetmek istiyor, hep oyunu kendi kurmak istiyor.” Halbuki doğru olan o grupta her çocuğun sıra ile lider olmasıdır. Çocuğunuz hep lider olmak istiyor ise, bir süre sonra diğer çocuklar tarafından oyuna alınmayacak ve yalnız kalacaktır. - Çocuğunuz okula gitmek istemiyorsa nedenini mutlaka öğrenmelisiniz. İsteksizlik bazen çocuğun kendisinden, bazen öğretmeninden, bazen de okulun sisteminden kaynaklanabilir. Nedenini bilirseniz çözüm de daha hızlı gerçekleşebilir. İsteksizlik okulun sisteminden kaynaklanıyor ise okulu değiştirebilirsiniz. Ancak çocuğu evde bekletmemelisiniz.