Sosyo-kültürel yapının değişmesi, şehir hayatının yaygınlaşması, toplu konutların-site hayatının daha cazip hale gelmesi, yeşile olan hasretimiz ve sokakların günden güne daha güvensiz hale gelmesi gibi olumsuzluklar yüzünden, çocuklar kapalı alanlara mecbur kaldı. Sonuç olarak boş vakitler daha çok evde geçirilmeye başlayınca, haliyle teknolojik cihazlara, dolayısıyla bilgisayarlara ve doğal olarak da bu devirde internete bağımlı hale geldiler.
Aşağıdaki videolarda Uzm.Psk. Mürvet Ülkü, “Çocuk Yetiştirmede Anne Baba Tutumları” ile “Çocuk ve Boşanma” konuları hakkında bilgiler veriyor.
İstanbul Üniversitesinde yapılan bir çalışmaya göre okul çağındaki çocukların % 42’si hafta içi günlük 3 saatten fazla zamanını teknoloji başında geçiriyor.
Elbette bu noktada biz ebeveynlere pek çok görev düşmektedir.
1. Her konuda olduğu gibi çocukla sağlıklı bir iletişim en önemli şartımız. Onun arkadaşları, sevdiği şeyler, endişeleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Gün içinde onlarla paylaşılacak zaman ayırın, bu çocuğunuzla iletişiminizi güçlendirecek en önemli etmen.
2. Çocuğun bilgisayar başında geçirebileceği süre en baştan itibaren birlikte belirlenmeli ve bu süreyi aşmasına izin verilmemelidir. Çocuklar her zaman sınırları zorlamayı severler dikkat. Bu konu hep çok çekişmeli bir durum alıyorsa, internete girilen bilgisayarın, evin ortak kullanım alanında olmasını sağlamak da bir çözüm olabilir.
3. Filtre programları, içerik sınırlayan servis sağlayıcıları, arama motoru filtreleri gibi teknik önlemler alınabilir. Bu tür çözümler için bazne bir bilgisayarcıdan destek almak gerekebilir.
4. Birlikte parklara, bahçelere gidin, yakınsanız sahilde deniz kenarında yürüyüşler yapın.
5. Çocuğun sosyal yaşamını mutlaka renklendirin. Birlikte yaşına uygun filmlere, tiyatrolara gidin, bir enstrüman kursuna veya bir drama kursuna yazdırabilirsiniz. Böylece vaktini daha faydalı bir uğraşla geçirebilecektir.
6. Mutlaka bir spor dalı ile uğraşması için teşvik etmek, hem bedensel hem ruhsal sağlığını da olumlu anlamda destekleyecektir.