İlaçsız tüp bebek yöntemi, 1990 yılında kullanılmaya başlanan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem kısa süreli ya da hiç ilaç kullanılmadan uygulanan bir yöntemdir. Olgunlaşmış yumurtaların toplanması ve laboratuvar ortamında olgunlaştırılmasının ardından, döllenerek yeterli gelişkinliğe ulaşan embriyoların rahim içine yerleştirilmesi temeli esas alınır. Bu uygulama yaklaşık bir ile iki gün arasında tamamlanır. En yaygın kullanılan hastalar ilaçlara aşırı tepki veren polikistik over bulgusu olan hastalardır. Bu hastalarda ilaç kullanımı tercih edilemeyeceğinden in vitro maturasyon (IVM) yani ilaçsız tüp bebek uygulaması tercih edilir. Böylelikle yumurtalıklarının hassaslaşıp (OHSS) adı verilen rahatsızlıkla karşılaşılması engellemek amaçlanmıştır.
İlaçsız tüp bebek yöntemi tedavisi
İlaçsız tüp bebek yöntemi kullanılan diğer klasik yöntemlere göre çok gelişmiş bir teknoloji olduğundan daha pahalı cihazlar içerir. Konuda uzmanlık, yüksek çaba ve sabır istemektedir. Bu nedenle dünyada az sayıda merkezde uygulanmaktadır. İlaçsız tüp bebek tedavisi dünyada çok az sayıda merkezde uygulanmasına karşın (OIV) polikistik over hastası olan kadınlarda kullanılan ilaçlara aşırı hassasiyet gösteren kadınlarda kullanılan ilaçların yumurtalıklarını uyararak yumurtalıklarının daha da hassaslaşmasının önüne geçilir. Aksi takdirde (OHSS) denilen sonuçları ciddiyet taşıyan hatta hastaneye yatmayla sonuçlanabilecek komplikasyonlar gelişir. Ancak ilaç kullanımı olmadığı takdirde yumurtalar hassaslaşmayacağı için bu riskler ortadan kaldırılmış olur. Yani tedavi esnasında kimi zaman insan hayatını riske atan hiberstimülasyon yani aşırı uyarılma gibi riskler ortadan kaldırılmış olur.
Bu yöntemin bir diğer avantajı da kullanılan ultrason sayısını en aza indirmesidir. Bunun yanı sıra daha az kontrole giderek tedavi sürecinin daha kolay tamamlanmasını da söyleyebiliriz.
Klasik tüp bebek tedavisinden farkı nedir?
Bu yöntemde oluşacak embriyoların klasik tüp bebek tedavisinde elde edilecek embriyolardan bir farkı olmamaktadır. Aynı zamanda bu yolla elde edilen embriyolarda diğer tedavilerde olduğu gibi analizleri yapılarak daha ileri evrelere laboratuvarda ulaştırılarak transfer edilebilmektedir. Normal tüp bebek tüp bebek tedavisinde embriyoların dondurulup daha sonra transfer edilmesi amaçlanarak saklanması işlemi ilaçsız tüp bebek tedavisi gören hastalara uygulanabilmektedir.
Bu yöntemin kullanılması oluşabilecek komplikasyonları ortadan kaldıracağı gibi tüp bebek tedavisinin masraflarını da epeyce düşürecektir.
Ancak bu yöntem kullanılarak yapılan uygulamalardaki gebelik yüzdesi ilaç kullanılarak yapılan tüp bebek tedavisine göre düşüş göstermektedir. Buna bağlı olarak (IVM) yani ilaçsız tüp bebek uygulaması klasik yönteme göre yeterli gebelik şansı vermediğinden daha az yan etki göstermesine rağmen kullanımı yaygınlaşmayan bir tedavi yöntemidir.
Son zamanlarda bazı yayın organlarının açıklamalarında yer alan öncesinde tüp bebek tedavisi görmesine rağmen başarı elde edememiş yumurtaları ilaçlara beklenen cevapları vermemiş hastalarda daha etkili bir yöntem olduğu henüz bilimsel olarak kanıtlanamamış asılsız söylemlerdir.
Açıklandığı üzere bu tedavi yöntemi az sayıdaki hasta topluluğuna hitap eden bir tedavi yöntemidir. Daha önceleri birçok kez tedavi görmesine karşın yumurtalıklarının yetersiz olasından dolayı gebe kalamamış hastalarda sonuç alınması beklenmeyen bir yöntemdir.