İçindekiler
Hışıltılı çocuk hangi çocuklara denir?
Hışıltılı çocuk , göğüslerinde hırıltı (hışıltı) duyulan çocuklara denir.
Hışıltılının ne kadar sürdüğü önemli midir?
Evet önemlidir. 3 haftadan uzun süren hışıltılar ve aralıklı olarak 3 kezden fazla süren hışıltılar önemlidir.
Ne zaman başladığı önemli midir?
Evet önemlidir. Genellikle 1 yaşından önce başlayan hışıltılar genelde geçicidir veya doğumsal bir nedenledir. Ayrıca çocukların büyümesine nefes borusunun büyümesi ayak uyduramadığı için olabilir ve genelde çocuk 3 yaşına gelince düzelir. Bazen 12 yaşına kadar devam edebilir. 3 yaşından sonra görülen ve 3 haftadan uzun süren hışıltıların nedeni astım yani alerjik bronşit olabilir.
Çocuğumda hışıltı 3 yaşından sonra da devam eder mi?
Çocukta egzema varsa, anne veya babada astım varsa 6 yaşına kadar devam etme ihtimali %70’dir. Bunun dışında çocukta alerjik nezle, grip olmadan da hışıltı olması veya kanda %4 ve üstü eozinofil varsa da devam etme ihtimali %70’dir. Bunlar yoksa düzelme şansı %95 dir.
Çocuğumda hışıltı duyarsam ne yapmalıyım?
Genellikle gribal enfeksiyonlarda hışıltı duyulur. Eğer çocuğun nefes alıp vermesi hızlanmışsa, zor nefes alıp veriyorsa, 3 haftadan uzun sürüyorsa ve 3 kezden fazla olmuşsa mutlaka çocuk alerji uzmanı tarafından görülmelidir.
Ne gibi hastalıklar olabilir?
Birçok nedeni olabilir. Örneğin reflü, kistik fibroz, astım gibi nedenler bunların bazılarıdır. Bu nedenden dolayı incelemeler yapılmalıdır.
Tedavisi var mıdır?
Öncelikle neden bulunmalı ve tedavisi ona göre düzenlenmelidir.