Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler

hamilelikte yenmemesi gerekenler
hamilelikte yenmemesi gerekenler

 

Salam, sosis, sucuk, jambon, pastırma vb. ürünlerdir. Çiğ olarak tüketimi mikroorganizmaların bulaşına sebep olur, artı olarak tuz oranları yüksektir.

Organ etlerinde; sağlıklı bir hayvana ait değilse tüketilen karaciğer bu noktada sorun yaratabildiği gibi, fazla tüketimi içerdiği A vitamini ile zehirlenmeye sebep olabiliyor.

  • Taze Peynirler ve Pastörize Edilmemiş Süt

Taze peynir ve pastörize edilmemiş süt ve ürünleri mikroorganizma bulaş riski yüksektir.  Tuz oranı yüksek peynirler yine tüketilmemesi gerekenler arasındadır.

  • Çiğ Balık, Yumurta ve Et İçeren Gıdalar

Çiğ yumurta ve iyi pişmemiş yumurta, çiğ yumurta içeren mayonez vb. gıdalar (parfe ve bazı keklerde üzerine çiğ yumurta içeren kısmının ekleniyor olduğunu unutmayınız) Salmonella bakterisi bulaştırabilir.

  • Suşi vb. çiğ balık içeren gıdalar,
  • Çiğ köfte ve iyi pişmemiş, et, tavuk vb. etler,

gıda zehirlenmeleri ve mikroorganizma bulaş riski yüzünden zararlıdır.

Pişirme esnasında mikroorganizmalar belli ısılar sonrasında öldüğü için bulaş riskini önlemek adına pişirme önemlidir.

  • İyi Yıkanmamış Sebze Ve Meyveler

İyi yıkanmadığında sebze ve meyveler mikroorganizma bulaş riski taşır, ortamdan alabileceği mikroorganizmalar ve zirai tarım kalıntıları kalmaması için yıkamak önemlidir.

  • Asitli, Gazlı ve Kolalı İçecekler, Hazır Meyve Suları

Meyvenin kendisini tüketmek her zaman daha sağlıklıdır. Kafein alımınızın yüksek olması 12 haftaya kadar düşük sebebi olabiliyor.

  • Bitki Çayları

Bitki çaylarını hekiminize danışmadan asla tüketmeyin, erken doğum ve düşük sebebi olabilir. Daha detaylı bilgi için;

https://www.doktoramcam.com/hamilelikte-bitki-caylarina-dikkat/

  • Aşırı Tuz ve Tuzlu Gıdalar

Fazla oranda tuz ve tuzlu gıdaların tüketimi (cips, turşu, salamura gıdalar, soya sosu ve bunu bünyesinde barındıran gıdalar) hamilelik sürecinde ilerleyen haftalarda preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) sorunu yaşayabilir. Ödem vb sıkıntılar olabilir.

Aşırı tuz tüketimi hamilelik süreci dışında da kalp damar sağlığı için de olumsuz etki yaratır.

Tuz oranı düşük peynirleri daha çok tüketmeyi tercih ediniz; (dil peyniri, lor peyniri vb gibi), salataya tuz eklemeden tüketiniz. Yemeğe eklediğiniz tuz dışında tekrar tuz eklemeyiniz.

  • Aşırı Şeker ve Şekerli Gıdalar, Hamurlu Gıdaların Çok Sık Tüketimi

Hamilelik sürecinde hızlı kilo alımından sakınmak ve fazla insülin salımını tetiklememek için çok fazla bu tür gıdaları tercih etmeyiniz. Canınız çok tatlı isterse gebelik şekeri vb. bir sıkıntınız yoksa arada meyve tatlısı, sütlü tatlılar yenebilir ama her hâlükârda porsiyon kontrolü ve tüketim sıklığına dikkat etmenizi tavsiye ederim. Hamilelikte alınan fazla kilolar normal doğum şansını elinizden alabilir ve gebelik şekerine sebep olabilir. 

  • Sigara ve Alkol

Gebelikte sigara içen anne adayları; erken doğum ve düşük riski, bebeğin haftasına göre gelişim geriliğine , anne ve bebek ölüm riskine, bu süreçte bir şey olmasa bile ileri yaşlarda astım riskine, okul sürecinde dikkat dağınıklığı vs sorunlara neden olabiliyor. Gebelik planlı ise sigara içen anne adayının öncesinde bu konuda bırakma adına yardım alması en sağlıklısıdır.

Gebelikte ve emzirme dönemine ait kanıta dayalı bilimsel çalışmalar olmasa da gebelik sürecinde takip edilen milyonlarca gebe bu süreçte gerçekleşen istatistiki veriler ile elde edilen sonuçlar nettir. Alkol alan anne adaylarının düşük ve ölü doğum riski yüksektir.

  • Derin Yağda Kızartma İşlemi Yapılmış Her Gıda

Derin yağda kızartma işleminde sebze bile olsa normalin 3 katı bir kaloriye çıkıyor. Bunun da dışında defalarca kullanılan yağ ve yağın yanması aşamasında ortaya çıkan zararlı maddeler kalp damar sağlığını tehdit ettiği gibi kanser riskini de hayatımıza taşıyor.

  • Demli (koyu) Çay ve Aşırı Kahve Tüketimi

Hamilelikle beraber kanın sulanması kansızlık sorunu ile anne adayını tanıştırdığı gibi , kahve, demli (koyu) çay,  kolalı içecekler vb. aşırı kafein alımına sebep olarak sıkıntı yarabilmektedir. Kafeinin yüksek miktarlarda alımı fetüsün (bebeğin) gelişim sorununa ve hatta 12 haftalık döneme kadar sebebi belli olmayan düşüklere sebep olabildiği gibi, kabızlık sorununun da gelişimine destek olabilen faktörler arasındadır.

Günde 1 fincan kahve ile sınırlı kanılırsa ve çayı açık içersek sıkıntı yaşamayız.

  • Evde Yapılmış Konserve Gıdalar

Ev ortamında yaptığımız konservelerde standart ısılara her zaman ulaşıp orada kalmayı sağlayamadığımızda sıkıntı başlıyor. Bu sadece gebelikte değil her zaman zehirlenme riskini bize taşır.  Hazır konserve alıyorsak bu noktada teneke değil cam kavanoz tercihen ama konserve mi, dondurulmuş gıda mı derseniz dondurulmuş gıda derim. Besin değerinde kayıp olmaması ve tuz içermemesi nedeniyle.

Önemli Not: Tükettiğiniz her gıdanın etiketini gebelikte ve hayatınızın diğer süreçlerinse okumak çok önemlidir. Son kullanma ve tahmini tüketim tarihlerine dikkat etmek ve Türk Gıda Kodeksine Uygundur ibaresi olan, TSE belgeli, güvendiğiniz yerlerden ve markalardan alışveriş yapmak. Aldığınız gıdanın ambalajının tahrip olmamasına, dondurulmuş gıdada zincirinin kopmamasına dikkat etmek her daim şarttır. Alerjen bilgisi uyarısının mutlaka olması gerekir.

Dyt. Fatmagül Y. ÖZTÜRK

https://www.instagram.com/dyt.fatmagul_ozturk/

https://diyetisyen-fatmagul-ylmaz-ozturk.business.site

https://www.doktortakvimi.com/z/7opF6d

https://www.youtube.com/channel/UCdmxoJzW9xfZyU2FwlvOtyg

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here