Hamilelikte Diş Sağlığı (2)

Hamilelikte Diş Sağlığı
Hamilelikte Diş Sağlığı

İçindekiler

Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığının korunması nasıl olmalı?

Gebelikte de ağız ve diş bakımı normal dönemde olduğundan farklı değildir.  Sabah ve akşam günde iki kez diş fırçalamak, sıkışık diş aralarında diş ipi kullanmak gereklidir. Bazı durumlarda alkolsüz ağız gargaraları veya ılık tuzlu su ile gargara yapmak ve çürük yapıcı diyetten uzak durmak yeterlidir. Böylece hamilelikte hormonlara bağlı oluşan diş eti hassasiyeti, kanaması, ağız kokusu ve çürük oluşumuna yatkınlık gibi sorunlardan korunabiliriz.

Sabahları oluşan bulantı ile fırçalamak zor oluyorsa; ağız floridli alkolsüz gargaralarla  yutulmadan çalkalanmalıdır. Dengeli beslenerek, gerekli vitaminler özellikle diş etleri için C ve B12 vitaminleri alınarak, plak kontrolü sağlanmalıdır.

Hamilelikte diş tedavisi yapılır mı?

Özellikle ilk 3 ayda bebeğin organ gelişim dönemi olduğu için ve düşük tehlikesi kanama vs,  son üç ayda da kilo artışına bağlı rahat ve uzun süreli hekim koltuğunda oturamama, strese bağlı erken doğum riskleri nedeni ile diş tedavilerinin; ikinci 3 aylık dönem olan 4. 5. ve 6. aylar da yapılması tavsiye edilir. Ama unutulmamalıdır ki; acil ,ağrılı olguların tedavileri için hamileliğin her dönemin de, gebeliği takip eden kadın doğum uzmanı  konsültasyonu ile diş hekimine gidilebilir. Diş hekimi bebeğe zarar vermeyen ilaçlar ile gereken tedaviyi yapacaktır. Çünkü ertelenen sorunlar ilaç kullanımına ihtiyaç doğuracak ve yaşattığı stres ile dental tedavi olumsuzluklarından daha fazla zarar verecektir.

Hamilelik döneminde gereken durumlar da diş hekimine gidilip uygun dönemler de kısa süreli tedavilerle hekim kontrolünde olmak en doğru olandır. İhtiyaç duyulan tedaviler ertelenmemelidir. Sadece acil olmayan tedaviler doğum sonrasına bırakılabilir buna da ancak diş hekimi karar verebilir.

En önemli dipnot da; hamile kalmayı planlayan anne adayı mutlaka diş hekimi kontrolünden geçerek  yapılması gereken tedavileri varsa; hamilelik öncesi yaptırmalı ayrıca bu dönemde oluşabilecek ağız içi değişimler hakkında bilgi sahibi olması olmalıdır.Her hamile bayan, hamilelik nedeni ile artan hormon seviyesinin diş etlerini daha hassas ve kanamalı yapabileceğini, özellikle temizlenmeyen bakteri plağının bu etkileri arttıracağını bilmelidir.

Hamileyken diş anestezisi yapılabilir mi?

Diş tedavilerinde kullanılan lokal  anesteziklerin herhangi bir yan etkisi yoktur, adı üstünde etkisi lokal olup genel olarak kana ve dolaşım sistemine karışmaz .

Hamilelik dönemin de uygulanacak anestezi ve kullanılacak ilaçlar için gebeliği takip eden kadın doğum uzmanına danışılması önemlidir. Diş tedavisi sırasında yapılan anestezi ile ağrı duyulmaz ve  daha az stres yaşanır.

Hamileyken kullanılan antibiyotikler bebeğin dişlerini etkiler mi?

Mecbur kalındığında gebelik de kullanılabilecek antibiotikler penisilin ve türevleridir.Gebelik de kullanımı sakıncalı olan  ilaçlar  kullanılmamalıdır. Örneğin gebelik dönemin de tetrasiklin grubu antibiyotik  kullanımı, bebeğinizin dişlerin de kalıcı çıkmayan koyu sarı dan kahverengiye değişen “tetrasiklin renklenmeleri” oluşturur. Ağrı kesici kullanılması gereken durumlar da parasetamol grubu olan doktorunuzun tavsiye ettiği analjezikler alınmalıdır.

Anne karnındayken veya bebeklik dönemin de tetrasiklin grubu antibiyotik kullanımına bağlı dişlerdeki kalıcı renklenmeler

Hamilelik döneminde diş röntgeni çekilebilir mi?

Hamilelik de, diş hekimliğinde kullanılan röntgen cihazlarının radyasyonu çok düşük olsa da gene de  röntgen çekiminden özellikle de  ilk üç ayda kaçınılmalıdır.Diş röntgen çekimi mutlaka gerekiyorsa, düşük doz uygulaması ile hızlı film kullanılmalı ve anneye koruyucu kurşun önlük giydirilmelidir.

Hamileyken ağzımızda oluşan sorunların nedenlerini sıralarsak;

  • Bu dönem de artan karbonhidrat ihtiyacı, iştah artması , aşermeye  bağlı; tatlı ve abur cubur düşkünlüğü ayrıca da  yetersiz ağız bakımı nedeni ile biriken bakteri plağı
  • Bulantı ve kusma  sebebiyle mide asidinin, diş yüzeyindeki  olumsuz etkileri ve bu etkinin yetersiz fırçalama ile çoğalması
  • Artan hormon seviyelerine bağlı diş etlerinde meydana gelen; şişlik, kızarıklık , ağrı ve kolay kanama  ile hamile kişinin, diş etlerim kanıyor deyip fırçalamayı bırakması ve biriken bakteri plağının diş taşına dönüşerek diş eti enfeksiyonunu arttırması.
  • Kanama oluştuğu için fırçalamayı bırakmak sorunu daha da artırır.Ilık tuzlu su gargaraları ,yumuşak kıllı fırçalar ve dairesel hafif şiddet de  hareketlerle  kanama olsa da düzenli diş fırçalamaya devam edilmelidir.

Sorunsuz bir hamilelik sonrası, bebeğinizi sağlıkla kucaklamanız dileğimle….

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here