Gebelikte fazla beslenme yetersiz beslenme kadar anne ve bebek sağlığına zarar verir. Bu nedenle bilinçsizce her besine saldırmak değil dengeli bir şekilde gereksinmelerin karşılanması gerekir. Bu gereksinmeler yaş, fiziksel aktivite durumu, gebeliğin başlangıcındaki ağırlık, besin depolarının yeterlilik derecesi gibi birçok etmene bağlıdır. Bu nedenle kalorilik matbu listelerden uzak durulmalıdır.
Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.
İçindekiler
İki canlıyız diye bol bol yememiz gerekmiyor
Hamile bir insanın öncelikle çok, 2 katına çıkmaz enerji ihtiyacı, normal metabolizma hızını hesaplarız. Harcadığı bazal metabolizmanın üzerine günlük aktiviteleri için harcadığını, besinlerin termik etkisini ve hamilelikten dolayı eklenen bazı ilave enerjileri ekleriz. Bu da yaklaşık hamileliğin ilk 3 ayı için yaklaşık 150 kalori eder. Hamileliğin daha sonraki dönemleri içinse yani 4. aydan 9. aya kadarsa yaklaşık 300 kaloridir. Yani hamile olmayan, 2000 kalori harcayan bir bayan hamileyken 6. ayında hamileyse alacağı enerji yaklaşık 2300 kalori olmalıdır.
Enerji ihtiyacı anne adayının aktivitesine göre değişir
Bu tabii ki annenin aktivitesine göre değişir, yaptığı işe göre değişir, nasıl bir hamilelik geçirdiğine göre değişir, bebeğinin durumuna göre değişebilir. Bu nedenle biz hamile kişilerde enerji hesabı yaparken hep bireysel hesaplamalara gireriz. Sadece kalori hesabı değil, aslında annenin aldığı yiyeceklerin enerjisinden çok besin öğeleri kalitesi önemlidir.
Alacağınız kalori tek besin grubundan olmamalı
Yani biz annenin 2000 kaloriyi almasını bir makarna ile de sağlayabiliriz ama bu bebeğin hiçbir ihtiyacını karşılamaz, keza annenin de öyle. O yüzden annenin enerjisini hesaplarken, günlük harcadığı enerji üzerinden bir miktar artış yaparak, aşırı bir artış değil bir miktar artış yaparak enerji hesabına gideriz, enerji hesaplamasını yaparız.
Kış aylarında enerji alımı bir miktar artabilir
Yine hamile bir kadının enerji ihtiyacını göz önünde bulundururken çevre koşullarını dikkate almak durumundayız. Örneğin soğuk mevsimlerde, kış mevsimlerinde biraz daha enerji ihtiyacı artacaktır. Çünkü anne günlük harcadığı enerjinin üzerine vücut sıcaklığını da korumak için daha fazla bir enerji harcaması gerekecektir. Soğuk, sıcak ve bunun gibi çevre faktörlerini de göz önüne alarak enerji ihtiyacını biz belirleriz annelerin ve bu alması gereken enerjiyi ne kadarını karbonhidratlar, ne kadarını proteinler, ne kadarını yağlar oluşturacak? Bunu baştan saptayarak annenin beslenme planını oluştururuz.13